XS
SM
MD
LG

Titula Bratuncu ili majstorica?

Košarkaši Borca i Bratunca ukrstiće sutra koplja po četvrti put u finalnoj seriji plej-ofa za šampiona Republike Srpske i plasman u Ligu BiH. Meč se igra u dvorani Srednjoškolskog centra u Bratuncu, trenutni rezultat u pobjedama je 2:1 je za sutrašnjeg domaćina, a član elitnog ranga bh. košarke u sezoni 2018-19 postaće ona ekipa koja zabilježi tri pobjede.

Bratunčani su trijumfom u dvorani Borik rezultatom 77:84 u trećoj utakmici stigli nadomak plasmana u najviši rang bosansko-hercegovačke košarke; za taj poduhvat, izabranicima Milivoja Mlađenovića potrebna je još samo jedna pobjeda. Prema informacijama koje dolaze iz grada na Drini, za večerašnji duel vlada nezapamćeno interesovanje; svi sportski zaljubljenici u gradu na granici sa Srbijom na svakom gradskom metru pričaju o Ligi BiH i razmišljaju o dolasku Igokee, Bosne, Slobode, Zrinjskog, Sparsa… u njihov grad od naredne jeseni.

Snove, sa druge strane, ima i naš tim. Izabranici Marka Taušana vjeruju u bilo kakav trijumf nad domaćima, kako bi finalnu seriju vratili u banjalučki hram sporta i 12. maja poslije pete utakmice pred prepunim sportskim zdanjem u Aleji Svetog Save 48 visoko u vazduh podigli pehar namijenjen najboljem. Neće biti nimalo lako, znajući, kako već rekosmo, da će cijelo Podrinje krenuti put Bratunca i da u dvoranu sutra u 20 časova više neće moći “ni igla da stane”, ali su crveno-plavi, recimo i to, pokazali da su najopasniji onda kada su otpisani od svih: najbolje je to dokazao treći meč polufinalne serije protiv Sokoca.

Prošle sezone ispali iz lige, sad se bore za titulu

Interesantno, Bratunac, shodno plasmanu u prošloj takmičarskoj sezoni, nije ni trebalo da nastupi u najelitnijem takmičenju pod okriljem Košarkaškog saveza Republike Srpske. Naime, u sezoni 2016-17 u elitnom rangu je nastupilo 14 ekipa, u niži rang je vodio plasman od 11. do 14. mjesta, a Bratunac je zauzeo pretposljednje mjesto uz učinak od 8 pobjeda i 18 poraza. Ipak, u narednim mjesecima pojavila se šansa da bratunačka publika i dalje gleda prvoligašku košarku: Igman iz Istočne Ilidže je zbog loše finansijske situacije odustao od nastupa u najvišem rangu iako je to pravo stekao kroz drugoligašku mini-ligu, iz Bileće je stiglo obavještenje da se iz istog razloga ni tamošnji Heo neće upustiti u avanturu zvanu Prva liga, juniorski tim Igokee koji je u seniorskom rangu nastupao pod imenom Kozara (zauzeli 12. mjesto i takođe ispali iz lige) fuzionisao se sa banjalučkim Studentom koji je nakon 26 kola zauzeo jedno od mjesta u sigurnoj zoni, pa je Bratunac dobio novu šansu za dokazivanje, koju je, jačanjem igračkog kadra, maksimalno iskoristio i opravdao.

(borac-sport, foto: borac-sport)