XS
SM
MD
LG

Tušanj istopio Čelik (video)

Fudbaleri Slobode savladali su Čelik na svom terenu sa 1:0 u prvom meču 9. kola Premijer lige BiH. Odavno Sloboda i Čelik nisu čekali međusobni duel u boljoj atmosferi. Tuzlaci su nakon lošeg starta, promjenom trenera i dolaskom Nalića na kormilo počeli da igraju puno bolje.  

Sa druge strane, Čelik je nakon prethodne sezone, u kojoj je po tabeli napustio društvo najboljih, a potom administrativno vraćen u Premijer ligu BiH, napravio dobre rezultate u prethodnih osam kola gdje je uspio skupiti 12 bodova, savladavši Zrinjski i Željezničar na svom terenu i remijem u prethodnom kolu protiv Sarajeva, pokazao da će biti ozbiljan  tim u ovoj sezoni.

Tuzlaci su osvojili samo bod manje i ove dvije ekipe su se prije ovog kola nalazile na šestom odnosno sedmom mjestu na tabeli. U prvom dijelu susreta domaći tim je u potpunosti dominirao na terenu i nije dozvolio gostujućoj ekipi da napravi bilo šta smislenije na terenu.

Nakon uvodnih par minuta u kojim smo većinom gledali igru na sredini terena, prvi pokušaj imali su Zeničani koji su u 6. minuti preko kapitena Dedića pokušali ugroziti gol Vukliša, ali je lopta otišla pored gola. Prvi ozbiljniji napad Tuzlaka vidjeli smo u 13. minuti kada je Husejinović odlično prošao po desnoj strani, ali na njegov ubačaj loše reaguju napadači domaćih, jednako kao i minutu kasnije kada je Ivetić ubacio sa lijeve strane, a na ubačenu loptu je zakasnio Vidović.

Vidović je u 18. minuti uputio prvi udarac u okvir gola. Pokušao je napadač ekipe sa Tušanja sa distance, ali je to bio lak plijen za Ružića. Dvije minute kasnije Husejinović šutira sa 16 metara, ali lopta prolazi iznad gola Zeničana. Lijepa akcija Pršeša i Beganovića u 23. minuti završena je očajnim šutem Vidovića.

Dvije minute kasnije Vidović je bio u ulozi asistenta, ali njegov ubačaj sa lijeve strane, nisu dobro ispratili njegovi saigrači. Isti igrač je u 32. minuti odlično štirao sa nekih 25 metara, ali je Ružić krajnjim naporom izbiacio loptu u korner. Ivetić je izveo korner, a nakon gužve u šesnaestercu jedan od odbrambenih fudbalera gostiju je igrao rukom, ali je sudija Šehović pokazao da se igra nastavi. Husejinović je u 37. minuti probao iz slobodnog udarca sa lijeve strane iskosa, ali je Ružić ponovo bio na mjestu.

Dedić je u 39. minuti nakon jedne akcije pokušao da ugrozi golmana Vukliša, no ponovo je njegov udarac bio preslab da bi zatresao mrežu. Vidović je okušao svoj udarac i u 42. minuti, ali je ponovo bio neprecizan. Dvije minute prije kraja prvog dijela, Dedić je iz slobodnog udarca šutirao malo pored gola. U posljednjoj minuti prvog dijela vidjeli smo možda i najbolju priliku za Čelik kada je šutirao Okić, a Vukliš bio siguran. Prvu priliku u drugom dijelu imaju gosti u 47. minuti preko Jazvina, koji je nakon jedne kontre Zeničana, šutirao preko gola.

U 54. minuti Jazvin je šutirao u dva navrata, ali je sjajno reagovao defanzivac domaćih Beganović u oba navrata i otklonio opasnost od svog gola.

Domaći su do prednosti stigli u 58. minuti. Karamatić je startao na jednu loptu na koju je išao i Beganović, a sudija Šehović je na signalizaciju pomoćnika svirao kazneni udarac iz kojeg je bio precizan Vidović.

Nakon pogotka vidjeli smo dvije nesvakidašnje situacije. Prvo je Dedić došao u sukob sa jednim od redara na ovoj utakmici, koji ga je pogodio nečim, najvjerovatnije košpicama. U 63. minuti povrijedio se glavni sudija susreta na Tušnju. Jedna kontra domaćih krenula je sa svoje polovine, a sudija Šehović se tokom svog kretanja sudario sa jednim od igrača i povrijedio ruku te zbog toga napustio teren stadiona Tušanj, a zamijenio ga je Adis Mulahasanović, četvrti sudija ovog susreta. 

ukić se propisno obrukao u 70. minuti kada je nakon ubačaja Barabana sa desne strane promašio cijelu loptu, da bi u nastavku akcije nakon ubačaja sa lijeve strane glavom šutirao pored gola. Nije se imalo previše toga vidjeti do kraja susreta. Iako je trener gostiju probao uvođenjem Dilavera i Nikolića napraviti pritisak prema golu gostiju, gosti nisu uspjeli da naprave nešto više.

SLOBODA - ČELIK  1:0 (0:0)

Stadion Tušanj Gledalaca: 1500 Sudija: Admir Šehović (Sarajevo) Strijelci: 1:0 Vidović 58 (p) Žuti katoni: Alispahić (Sloboda), Karamatić (Čelik)

Sloboda: Vukliš, Adžem, Pršeš (od 78. Vasiljević), Husejinović (od 90. Pirić), Baraban, Ivetić, Beganović, Vidović, Alispahić (od 89. Salihović), Zukić, Ignjatović

Čelik: Ružić, Livaja, Dedić, Okić (od 83. Dilaver), Karamatić, Grahovac, Mehić, Jamak (od 83. Nikolić), Miletić, Jazvin (od 68. Alispahić), Jurina

 


Sloboda 1 : 0 Čelik
GOŠK 1 : 3 Mladost
Željezničar 1 : 0 Radnik
Zrinjski 0 : 0 Široki Brijeg
Zvijezda 09 0 : 0 Krupa
Sarajevo 2 : 0 Tuzla Siti
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Željezničar 9 6 2 1 20
2 Sarajevo 9 5 3 1 18
3 Zrinjski 9 5 1 3 16
4 Široki Brijeg 9 3 5 1 14
5 Sloboda 9 4 2 3 14
6 Radnik 9 3 4 2 13
7 Čelik 9 3 3 3 12
8 Krupa 9 2 5 2 11
9 Mladost 9 2 3 4 9
10 Tuzla Siti 9 2 1 6 7
11 GOŠK 9 1 3 5 6
12 Zvijezda 09 9 0 4 5 4