XS
SM
MD
LG

Dodik: Dan fudbala praznik sporta

Uoči košarkaškog derbija Igokea – Partizan, u klupskom kafiću Sportske dvorane u Laktašima, Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH i Tomo Marić, novinar i publicista, savetnik u Vladi Republike Srpske, inače saradnik Sportskog đurnala ričali su o značaju sporta među mladima i porukama   koja ova oblast nosi i čudnom magijom širi.
Tema je bio i Dan fudbala Republike Srpske koje zajedno organizuju Ministarstvo porodice, omladine i sporta Vlade Republike Srpske, Sportski žurnal i Fudbalski savez Republike Srpske.
-Dan fudbala Republike Srpske je praznik sporta u punom smislu te reči – rekao je Dodik.
Uverio sam se u to prople godine, kada sam bio zajedno s vama, imao i čast i zadovoljstvo da uručim Zlatnu povelju “Miljaljn Miljanić” velikom fudbalskom majstoru, izuzetnom čoveku, i osvedočenom patrioti Iliji Petkoviću. Odjek te manifestacije obišao je i “veliki svet”, čuveni “Njujork tajms” objavio je moju besedu sa Dana fudbala, polemisao o njoj, ali sve to zajedno daleko se čulo…
Bićete, gospodine Dodik, i ove godine, zajedno s nama u pripremi i organizaciji Dan fudbala Republike Srpske?
-Sa zadovoljstvom, ta akcija predstavlja i Republiku Srpsku i njen celi sport, ne samo fudbal, u najlepšem svetlu, govori i o izuzetnoj organizaciji našeg Fudbalskog saveza… Tada u Republiku Srpsku i Banjaluku, zahvaljujući organizatorima, stižu i velika fudbalska imena kao što su Dragan Džajić, Predrag Mijatović, Milorad Mažić, Safet Sušić, pominjani moj ljubimac Ilija Petković, i mnogi, mnogi drugi. Republika Srpska i Banjaluka budu svojevrstan sportski centar Balkana. Januar je, inače, mesec kada se, uz brojne manifestacije, obeležava 9. januar Dan Republike Srpske, kada je ona i rođena 1992. godine. Ponavljam dakle, januar je mesec dan naših slavlja i svetkovina.
U slavu fudbala, pre dva dana, održana je “crveno-plava noć” Fudbalskog kluba Borac, bili ste počasni gost, govorili ste o Borčevoj veličini?
-Sve ćemo učiniti, i na razne načine pomoći, da Borac bude fudbalski ambasador Republike Srpske, da se konsoliduje i ojača, da bude istinski simbol Banjaluke, što on već gotovo stotinu godina i jeste, ali u novom obliku, prilagođeno u vremenu u kojem živimo, kao veliki-mali evropski klub. Fudbal ima moć kao malo koji sport… Biću s vama i uz vas u organizaciji ovogodišnjeg Dana fudbala Republike Srpske – rekao je, na kraju, Milorad Dodik, predsedavajući predsedništva BiH.


Pohvale žurnalu

Milorad Dodik je posebno istakao:
-Značajno mesto u afirmaciji sporta Republike Srpske ima Sportski žurnal i zato je, uveren sam, izuzetno čitan. Uz fudbal, zastupljeni su i svi drugi sportovi, pogotovo košarka, što sam još više širi uticaj Žurnala na mlade ljude da im sport, ma koja grana bila, bude sastavni deo njihovog odrastanja. 
Žiri

Na čelu ovogodišnjeg stručnog žirija izbora najboljih laureata nalazi se Tomo Marić, a on je sastavljen od predtsvanika organizatora i novinara. Prva sednica ovog tela biće održana u sredu, 12. decembra u 12 časova u prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske.
Biraju se najbolji fudbaler, najperspektivniji igrač, fubdlaski radnik, najbolji sudija i trener. Biće dodeljene i dve posebna priznanja nagrada za životno delo “Doktor Milan Jelić” i Zlatna plaketa “Miljan Miljanić”.
Sportski zurnal

Milorad Dodik