XS
SM
MD
LG

Domi ima šansi protiv Rafe ako se fizički oporavi od maratona sa Noletom

Malo po malo došli smo do poslednjeg meča na Rolan Garosu. Kao i prošle godine i sada će se za titulu boriti Rafael Nadal i Dominik Tim.

Foto: Tennis World USA

Nadal cijeli turnir igra dominantno. Samo je jedan set izgubio i to je bilo u trećem kolu protiv Davida Gofana. Najbolji igrač svih vremena na šljaci juri svoj 12. Rolan Garos. Što se njegovog rivala tiče, on je imao mnogo teži put. Tim je loše otvorio turnir i mučio se u prva dva kola. Kasnije je dizao nivo igre a sve je kulminiralo u meču sa Noletom.

Nadal sa kim god da igra na šljaci sem Đokovića, na prvu će biti veliki favorit. Međutim, Dominik Tim je neko ko itekako ima šansi protiv Rafe. Njih dvojica su odigrali 11 mečeva na šljaci. Nadal je slavio u sedam a Dominik u čak četiri meča, što je sjajno ako se zna kako je Nadal gazio rivale na šljaci. 

Poslednji meč odigrali su u polufinalu Barselone ove godine kada je Tim slavio sa 6-4 i 6-4. Bio je to meč u kojem se Rafa mučio sa servisom. Imao je pet dvostrukih, dok Tim nije niti jednu. Tim je imao više asova. Ključno je bilo i to što je Tim imao 10% više osvojenih poena na prvi servis i 26% na drugi servis. Ritern je takođe bio bitan u tom susretu jer je Tim debelo bolje riternirao. Međutim, očajan je bio na brejk loptama jer je iskoristio samo dvije od ukupno 12 brejk lopti.

Na Rolan Garosu su igrali dva puta. Rafa je slavio oba puta i oba puta je bilo ubjedljivo. U polufinalu 2017. godine bilo je 6-3, 6-4 i 6-0. Prošle godine igrali su u finalu kao što sam i rekao i tada je Rafa slavio sa 6-4, 6-3 i 6-2.  Oba ta meča bila su manje više ista. Rafa je bolje i servirao i riternirao a Domi je bio izuzetno stegnut.

Budući da je sjajan na šlajci i da je par puta dobio Nadala, Tim ima sutra šansi. Međutim, bitno je i koliko je fizički spreman. Nadal je četvrtfinale igrao u utorak, polufinale u petak i oba meča su bila manje više lagana. Dominik je radi kiše četvrtfinale tek igrao u četvrtak a juče i danas je igrao sa Noletom u meču sa milion prekida. Ovo će mu biti četvrti dan zaredom da igra i sigurno je da je istrošen fizički.

Dominik će morati dobro servirati i dobro riternirati. Bilo bi mu idealno da ponovi partiju iz Barselone iz ove godine, ali neće mu biti lako. Takođe, moraće mnogo bolje koristiti brejk šanse. Neće mu Rafa sigurno dozvoliti ogroman brejk lopti kao što je to bilo u Barseloni. Imaće minimalan broj šansi i zato će morati biti koncentrisan u bitnim poenima sutra.

Biće važno i kakvi će uslovi biti. Generalno i jedan i drugi se dobro snalaze u ekstremnim uslovima. Međutim, Domi je čak za nijansu i prilagodljiviji težim uslovima. No, nadamo se da će biti sutra bez kiše pa da uživamo u dobrom tenisu. Nadamo se i da će se Tim koliko toliko oporaviti pa da bude u stanju isparirati Nadalu. Kvalitetom igre može ako bude hrabar ali je samo pitanje u kakvom je fizičkom stanju.

U svakom slučaju sutra nas čeka poslednji meč a ko će doći do titule, saznaćemo od 15h.