XS
SM
MD
LG

Otvoren košarkaški kamp na Jahorini

Učesnici kampa na Jahorini

JAHORINA, 1. JULA /SRNA/ - Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović otvorila je danas na sportskim terenima Hotela „Vučko“ na Jahorini košarkaški kamp "Grave tri poena  koji je okupio oko 500 mladih košarkaša, uzrasta od šest do 16 godina.

„Ovo je izuzetno važan događaj u košarkaškom kampu koji se tradicionalno organizuje na olimpijskoj ljepotici Jahorini. Kamp danas slavi punoljetstvo, a prisutni su učesnici iz Republike Srpske, Federacije BiH i Turske“, naglasila je Davidovićeva na konferenciji za novinare.

Mališani, ističe ona, na Jahorini imaju fantastične uslove za treninge i učenje svojih prvih košarkaških koraka.

Davidovićeva je pohvalila uspješan rad organizatora kampa Košarkaški klub „Partizan“ TS Banja Luka, čiji treneri iz godine u godinu pokazuju ozbiljan i profesionalan rad sa mladim košarkaškim nadama.

„Nama je posebno važno da nam se djeca što masovnije bave sportom, a ovakvi kampovi su idealna baza za to, jer su to mjesta gdje djeca odrastaju u zdrave ljude, i da uče šta znači sport, a ne da ih vaspitava ulica“, poručila je ministar sporta i omladine u Vladi Republike Srpske.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković pohvalio je izuzetan i profesionalan rad organizatora kampa na Jahorini.

On je istakao da su Grad Istočno Sarajevo i Turistička organizacija Grada finansijski pomogli organizaciju košarkaškog kampa „Grave tri points“, i najavio da će to raditi i ubuduće.

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić potvrdio je podršku svim ovako kvalitetnim aktivnostima koje doprinose afirmaciji Jahorine i sporta.

On je ponovio da su na Jahorini u toku infrastrukturni radovi vrijedni oko 30 miliona KM i dodao da je ova planina ljepša ljeti nego zimi.

Ljevnaić je apelovao na nadležne vlasti da obezbijede izgradnju trotoara na putnoj komunikaciji koja vodi kroz planinu, kako bi njeni gosti, pogotovo djeca bili što bezbjedniji prilikom obilaska Jahorine.

Dobre treninge, ugodan boravak i lijepo druženje mališanima su poželjeli i predstavnik „Vučka“ Aleksandar  Prović i predstavnik „Grave osiguranja“ Srđan Vukadin, kao i promoteri košarkaši „Partizana“ Đorđe Gagić i Stefan Janović.

Organizator kampa Košarkaški klub „Partizan“ TS Banja Luka naglašava da kroz „Grave tri points“ godišnje prođeviše od 500 djevojčica i dječaka različitih uzrasta.

Akcenat je prvenstveno naokupljanju mladih kojip ripadaju kategorijama juniora, kadeta i pionira, ali učestvuju i najmlađi, koji o košarci uče kroz minibasket principe.

Kamp će se ove godine biti realizovan u četiri smjene i završava se 24. avgusta.

Treninzi tokom trajanja kampa realizuju se putem nekoliko programa – Osnovni program, koji podrazumijeva tri nivoa i prilagođen je starosnoj kategoriji te košarkaškom znanju svakog pojedinca; Sopstveni program, koji podrazumijeva rad sa pojedincima i malim grupama, a sve u dogovoru i kroz zajedničko planiranje sa organizatorom kampa i  Individualni program, koji se odnosi na poseban set treninga prilagođen igračkoj poziciji svakog mladog igrača.

Dodatni sadržaji uključuju i takmičenje u slobodnim bacanjima, golf (šutiranje sa devet različitih pozicija), takmičenje u šutiranju za tri poena, takmičenja „3 na tri“, takmičenja„pet ne pet“ u više kategorija, ol-star utakmica, kao i nagrade za najperspektivnijeg i najmlađeg učesnika.

Košarkaški klub „Partizan“TS Banja Luk od 2002. godine organizuje međunarodni košarkaški kamp „Grave tri pints“, kao jedan od najvećih događaja za mlade košarkaše u Republici Srpskoj i BiH, koji se  održava na sportskim terenima Olimpijskog centra „Jahorina“.

Kamp je do sada posjetilo oko 10.500 mladih igrača iz cijelog svijeta, a pored dječaka i djevojčica iz BiH i zemalja regiona, učestvovala su i djeca iz SAD, Kanade, Holandije, Švedske, Francuske, Njemačke i mnogih drugih država.

Do sada je učešće uzelo više od  1.400 trenera, edukatora i ostalih profesionalaca iz svijeta košarke i sport, o čemu najbolje govori činjeni ca da su promoteri kampa na Jahorini dosada bili košarkaški asovi Predrag Saša Danilović, Vlade Divac, Žarko Paspalj, Radoslav Nesterović, Miroslav Berić, Dušan Kecman i mnogi drugi.