XS
SM
MD
LG

Zaborave da dolaze iz FS RS

Branimir Tulić

Republika Srpska ima lepu fudbalsku budućnost, potvrdile su to selekcije predpionira i pionira prošle godine i u Češkoj Republici, ali i nedavno U-12 reprezenacija koja je trijumfovala na “Mance kupu 2019” u Beogradu. Na pitanje da li Republika Srpska ima novog Savu Miloševića, Srđana Babića, Darka Ljubojevića, Vinka Marinovića… nema zahvalnijeg sagovornika od Branimira Tulića koji sa mnogo uspeha, godinama, obavlja funkciju koordinatora svih omladinskih reprezentativnih selekcija Fudbalskog saveza Republike Srpske.

-Mnogo putujem, regionom, i gde god mogu da kupim Žurnal to i uradim, sa mnom su “Politika” i “Žurnal” uvek u društvu, ako sam negde u inostranstvu onda mi članovi porodice kupuju novine, pa kad se vratim čitam. Dakle, Žurnalu sam uvek na raspolaganju, sve što treba – rekao je na početku ugodnog razgovora Branimir Tulić.

Da krenemo od poslednjeg uspeha na “Mance kupu” u “Zemunelu”…

-Imali smo, jednostavno, najbolje igrače, najbolji stručni štab i da budem realan, najbolje uslove za pripreme od Fudbalskog saveza Republike Srpske, pa je to sve na kraju i rezultiralo prvim mestom. Naravno da je bilo onih koji su izneli veći teret, ali nikog ne treba posebno izdvajati jer je ovo bila pobeda kolektiva, od selektora do fiziterapeta, od golmana do najboljeg igrača, pa do onih koji su manje igrali. Svi su dali svoj pozitivan doprinos ovom uspehu – rekao je u dahu Tulić, a potom nastavio:

-Zahvalio bih se klubovima koji su od prvog selektiranja bili korektni i koji su pokazali da se u njima radi vrlo dobro. Ovo je i njihov rezultat koliko i naš. Očigledno je da imamo dobru bazu igrača za budućnost. Napomenuo bih da je na turniru bilo još klubova iz Republike Srpske u različitim godištima kao što su Sloga iz Doboja, Tango iz Istočnog Sarajeva, banjalučki Mladost, OFK Spartak 2013… I svi su predstavili u dobrom izdanju. Naredni zadaci su kamp u julu na Jahorini, zatim turnir u Češkoj Republici, gde branimo prvo mesto u obe konkurencije.

Na pitanje da li ima opstrukcije, podvala, pritisaka oko spiskova reprezentativaca i protekcije pojedinih igrača, Branimir Tulić, iskreno i otvoreno, u svom stilu odgovara:

-Svega od tih stvari, koje ste nabrojali, ima. Ne treba da lažemo javnost, naše je da se izdignemo iznad toga. S generalnim sekretarom FSRS Goranom Ćejićem pokušavamo da se to spreči selektiranjem, većom kontrolom i analizom. Nažalost, uvek ima onih koji traže “rupu u zakonu”.

Ko su oni?

-Prepoznaće se oni koji žele da čine razne usluge unutar sistema, ali realno ima i roditelja koji, što je prirodno, žele najbolje svojoj seci, ali ne i prirodnim putem. Bez obzira na prva mesta u Češkoj Republici, Zemunu… sada treba biti veliki i prihvatiti i kritiku, da je neko od kvalitetne dece i izostavljen. To su stvari koje se dešavaju svugde na svetu – jasan je Tulić.

Na pitanje – kako da više dece iz Republike Srpske bude u reprezentacijama BiH, Branimir Tulić kaže:

-Posebna tema. Nisam od onih koji “pljuju” u tanjir iz kojeg su jeli. U FS BiH sam proveo lep period i kao pomoćnik, i kao selektor, i kao skaut. Upoznao sam mnogo korektnih ljudi. Međutim, ima i kadra iz Republike Srpske kojem je samo bitno da su “gore” i koji brzo zaborave da su predloženi od strane FSRS. Nemoguće je da se iz Borca, Radnika, Krupe, Kozare, Zvijezde-09, Rudar Prijedora… ne može naći veći broj igrača u mlađim selekcijama. Ako ih oni ne mogu ispratiti i adekvatno preporučiti, ne znam što će “gore”? Zar to nije jedini ispravan put da mnogi na “krovni” Savez počnu da gledaju drugačije? Ovako se u ruke mnogima daju drugi argumenti, koji nisu sportski. Vaspitan sam da navijam za reprezenracije iz bivše Jugoslavije i ne mogu nekog mrziti sada zbog politike.

Njegova energija je ogromna, pored svih putovanja i skautiranja, Tulić stiže i da prati većinu nastupa omladinaca Republike Srpske i “bez dlake na jeziku” kaže svima ono što misli, pogotovo što nije u redu, fudbalskim žargonom.

-Nekad sebi postavim pitanje: da li treba u ovim godinama da stvaram sebi neprijatelje jer nisam gurao ni sopstvena dva sina? Treba, jer mi promena ponašanja i lažna tapšanja po ramenu ne trebaju u 52 godini. Sreća ovih dečaka da imaju uspomenu za celi život, što govori u prilog tome – istakao je na kraju Branimir Tulić, poštovan i priznat ne samo u Republici Srpskoj već i regionu, Evropi…


Željezničar Sport team : Borac
Kozara : Velež
Široki Brijeg : Zvijezda 09
Radnik (BN) : Tuzla City
Željezničar : Zrinjski
Radnik (H) : Krupa
Sarajevo : Sloboda
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 21 15 3 3 48
2 Zrinjski 21 14 3 4 45
3 Velež 21 13 2 6 41
4 Željezničar 21 11 4 6 37
5 Široki Brijeg 21 11 3 7 36
6 Borac 21 8 8 5 32
7 Željezničar Sport team 21 9 4 8 31
8 Sloboda 21 8 5 8 29
9 Zvijezda 09 21 8 3 10 27
10 Tuzla City 21 6 6 9 24
11 Krupa 21 6 3 12 21
12 Radnik (BN) 21 5 4 12 19
13 Radnik (H) 21 3 3 15 12
14 Kozara 21 2 5 14 11