XS
SM
MD
LG

Sarajevo sigurno protiv Slobode

Fudbaleri Sarajeva večeras su ugostili tuzlansku Slobodu u posljednjem večerašnjem susretu trećeg kola Premijer lige BiH, a Bordo tim je i pored velikog broja povrijeđenih igrača u susret ušao kao apsolutni favorit.

Husref Musemić u odnosu na ranije mečeve nije mogao računati ni na napadača Mersudina Ahmetovića, a odlučio je odmoriti kapitena Krstu Velkoskog, pa su napadači Haris Handžić i Gedeon Guzina obojica dobili šansu da igraju od prve minute.

S druge strane, Sloboda nije previše mijenjala u svom sastavu, ali je meč od prve minute počeo Yoann Martelat, Francuz koji je tek stekao pravo nastupa za tuzlanski tim. Tuzlaci nisu došli na Koševo sa prevelikim ambicijama, ali su već u 2. minuti imali izglednu priliku. 
Amer Bekić, koji se desetak minuta kasnije povrijedio i morao napustiti teren, iznenađen jednom loptom koja je prošla kroz odbranu Sarajeva, šutirao je visoko preko gola.

S druge strane, Sarajevo iz prve prave šanse stiže do vodstva. Centaršut Letića sa lijeve strane u kazneni prostor ispratio je Haris Handžić, koji ne previše snažnim, ali jako preciznim udarcem glavom savladala golmana gostiju Nikolu Lakića.

Imalo je Sarajevo još nekoliko opasnih akcija na polovini protivnika, ali nije moglo do gola. Udarac Guzine odbranio je Lakić, a Đokanović je nakon odlične akcije svog tima izblokiran. 
S druge strane, Sloboda uglavnom nije bila u stanju da ozbiljnije zaprijeti golu Sarajeva, ali je recimo u 24. minuti imala jako opasan napad. Pršeš je prebacio igru na desnu stranu, Livančić je odigrao povratnu loptu za Bekrića, a ovaj šutira, no kapiten Sarajeva u današnjoj utakmici Vladan Kovačević dobro brani.

Imala je Sloboda nekoliko minuta kasnije još jedan opasan napad,  ali Livančić nije uspio da zahvati loptu nakon manje greške Darka Lazića. Sarajevo je izlazilo u ofanzivu sa velikim brojem igrača, ali nije uspijevalo da previše ozbiljno da zaprijeti golu gostiju. 
Najbolju Slobodinu šansu u prvom dijelu promašio je Livančić u 37. minuti susreta. Sjajno ga je proigrao Samir Bekrić, ali Vladan Kovačević se istakao još jednom sigurnom intervencijom.

Bio je to i najzanimljivi detalj do kraja prvog poluvremena, a Sarajevo nije baš impresioniralo, pa su fudbaleri Bordo tima krenuli nešto ofanzivnije u drugom dijelu. Dva puta je odlične solo prodore pravio Benjamin Tatar, ali jednom je zaustavljen od strane odbrane gostiju, a drugi put je njegov udarac odbranio golman gostiju Nikola Lakić.
Sarajevo se i pored toga što je pokušavalo malo više napadati ipak nije uspjelo u potpunosti nametnuti, pa su često postojali periodi u kojima Sloboda diktira tempo igre.

Iz jedne jako kvalitetne akcije Bekrića i Mujagića, gosti su mogli doći do poravnanja. Igrala se 68. minuta kada je Bekrić proigrao svog krilnog fudbalera, a ovaj je šutirao malo pored gola.

Sarajevo u 76. minuti rješava pitanje pobjednika. Iz odbrambene faze defanzivci Sarajeva su poslali dugu loptu prema naprijed, a Perica Ivetić je pogriješio i nije je dobro ispucao. Ona je došla do Hebibovića koji proigrava Tatara, a ovaj mu nesebično asistira i Hebibović završava posao na Koševu.

Sloboda je definitivno pala nakon drugog primljenog pogotka i nije više niko u tuzlanskom timu vjerovao da njihov tim može doći do bodova. Djelovalo je i da su gosti umorni, pa je bilo jako mnogo prostora za Anela Hebibovića i Benjamina Tatara u ofanzivi. Inače, Hebibović je počeo meč na desnom beku, a kasnije je prebačen na desno krilo, što se pokazalo apsolutnim pogotkom Musemića.

Tatar je još dva puta pobjegao odbrani Slobode, prvi put nije dobro dodao lopu, a drugi put je sjajno proigrao Hebibovića, koji još jednom trese mrežu Slobode.

Do kraja meča nije bilo promjena, te je Sarajevo došlo na čelnu poziciju sa gol razlikom 4:0 i sedam osvojenih bodova.

FK Sarajevo - FK Sloboda
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 4700
Sudija: Zoran Grbić (Prijedor)
Strijelci: 1:0 - Handžić (5.), 2:0 - Hebibović (76.), 3:0 - Hebibović (85.)
Žuti kartoni: Gavrić, Handžić (Sarajevo), Salihović, Beganović (Sloboda)

FK Sarajevo: Kovačević, Hebibović, Letić, Lazić, Šerbečić, Đokanović, Gavrić (65. Mustafić), Milanović, Tatar, Guzina (59. Velkoski), Handžić (75. Šabanović)
FK Sloboda: Lakić, Beganović, Al. Bekić, Salihović, Ivetić, Martelat, Pršeš, Bekrić (68. Osmanović), Livančić, Maksimović, Am. Bekić (12. Mujagić)


Široki Brijeg 3 : 0 Radnik
Sarajevo 3 : 0 Sloboda
Velež 1 : 2 Čelik
Željezničar 1 : 0 Zrinjski
Zvijezda 09 1 : 1 Mladost
Tuzla Siti 2 : 1 Borac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 3 2 1 0 7
2 Željezničar 3 2 1 0 7
3 Čelik 3 2 1 0 7
4 Tuzla Siti 3 2 0 1 6
5 Široki Brijeg 3 1 1 1 4
6 Mladost 3 1 1 1 4
7 Borac 3 1 1 1 4
8 Sloboda 3 1 1 1 4
9 Radnik 3 1 0 2 3
10 Zrinjski 3 1 0 2 3
11 Zvijezda 09 3 0 1 2 1
12 Velež 3 0 0 3 0