XS
SM
MD
LG

Srbija pregazila Albaniju

Srbija

Seniorska reprezentacija Srbije je deklasirala Albaniju na gostovanju u Draču u drugom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021.Albanija  Srbija (34:139 (15:36, 8:38, 4:32, 7:33) Košarkašice Srbije ostvarile su tako drugu pobedu u okviru grupe E, pa su lider grupe sa maksimalnim učinkom, dok Turska i Litvanija imaju polovičan učinak, a na začelju je Albanija sa dva poraza.

Od prvog minuta utakmice bila je evidentna ogromna velika razlika u kvalitetu u korist našeg nacionalnog tima. Iako bez nekolicine standardnih reprezentativki (Petrović, Stanković, Bruks, Crvendakić, Dabović) Srbija je od prvog sekunda meča potvrdila dominaciju.

Petorka Bojović, Jovanović, Čađo, Škorić, Milić vrlo agresivnom igrom nije dala protivnicama ni sekund predaha. Mnoštvo osvojenih lopti, ali i pritisak koji je naterao domaćina na puno izgubljenih lopti, kao i dominacija pod košem, vrlo brzo su Srbiji doneli veliku prednost.

Već posle tri minuta igre Srbija je imala dvocifreni višak (12:2 posle poena Milić), ali je tako visoko vođstvo u jednom trenutku usporilo naš tim. Albanija je sa dve trojke prišla na šest poena minusa u 7. minutu (21:15), a kada se Srbija uozbiljila usledila je serija 15:0 do kraja četvrtine. Srbija je više od osam minuta uspešno čuvala svoj koš, a u napada uvećavala vođstvo, pa je posle pogotka Jovanović na semaforu u 11. minutu stajao rezultat 40:15.

U drugoj polovini druge četvrtine Srpkinje su napravile novu seriju, ovog puta 21:0 i povele sa 74:21. Na poluvremenu je rezultat glasio 74:23. Iako već praktično obezbeđen trijumf, Srbija nije stala u trećoj četvrtini. Za deset minuta sjajnom odbranom je dozvolila domaćinu samo četiri poena, pa je uoči poslednjih 10 minuta igre na semaforu stajao rezultat 106:27. Veću priliku dobile su najmlađe reprezentativke ali su i one pokazale da na njih može da se računa u budućnosti.

Srbija je do kraja popravila koš-razliku i na kraju slavila sa ubedljivih 139:34.

U timu Srbije sve igračice su se upisale u listu strelaca. Nikolina Milić je bila najefikasnija sa 24 poena. Jovana Nogić je postigla 20 poena, Nevena Jovanović 16, po 12 su ubacile Milica Popović i Maja Škorić. Dvocifren košgeterski učinak su imale još Maja Miljković (11) i Saša Čađo (10). Tina Jovanović je postigla 9 poena, Miljana Bojović i Mona Zarić po 8, Aleksandra Stanaćev 7, a Dajana Butulija 2.

Naredni prozor u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. godine je u novembru 2020. godine. Srbija će 12. novembra gostovati Litvaniji, a tri dana kasnije i Turskoj.

 Našu žensku reprezentaciju uživo su bodrili u Draču predsednik KSS Predrag Danilović, potpredsednik za žensku košarku Ana Joković i generalni sekretar Dejan Tomašević.

Marina Maljković, selektor Srbije

Razlika je bitna između dve ekipe… Ono što je najvažnije za žensku reprezentaciju jeste da se u svaku utakmicu ulazi maksimalno i da se igra do poslednjeg minuta, kao da je pitanje poraza ili pobede. Druga bitna stvar su mlade košarkašice koje nisu samo ulazile u igru, već su i davale ozbiljne poene. Imamo dve devojčice od 17 godina – Zarić i Popović i jednu koja je malo starija, Jovanu Nogić, zajedno sa Turudić i Bogićević koje nisu danas igrale, ali će dobiti šansu u nekoj narednoj prilici. Sve su pokazale da pre svega imaju silnu želju da igraju za seniorsku reprezentaciju, da razumeju sistem seniorske reprezentacije i da mogu biti deo nje u skorijoj budućnosti.

Jovana Nogić

– Mislim da smo popravile dosta stvari u odnosu na utakmicu sa Turskom. Ispoštovale smo sve što je selektorka tražila i dale smo dosta lakih poena, što je i napravilo ovoliku razliku. Borile smo se od početka do kraja, bile smo agresivne u odbrani i u napadu i na kraju stigle do ubedljive pobede.

Mona Zarić

Ponosna sam što sam pozvana da budem deo reprezentacije. Velika mi je čast da igram sa našim sjajnim reprezentativkama. Ušle smo jako u ovu utakmicu i odigrale je na maksimumu od početka do kraja.

Milica Popović

– Jako sam ponosna i srećna što sam dobila priliku da igram u reprezentaciji. Ovo će biti dodatni motiv da radim još više, da budem još bolja i nadam se da dobijem ponovo šansu da igram. Od početka utakmice smo bile agresivne i koncentrisane, bez obzira na to što smo znale da je protivnik generalno slabiji od nas. Imale smo želju da se pokažemo u što boljem svetlu.