XS
SM
MD
LG

Radenko Vasiljević: Marginalizovali smo velike fudbalske sredine

Radenko Vasiljević

Predsjednik fočanske Sutjeske Radenko Vasiljević još pre godinu dana je digao glas protiv samovolje u FSRS i pogrešnih odluka čelnika našeg saveza. Podnio je ostavku na članstvo u Izvršnom odboru FSRS. Danas smo ga pozvali i zatražili njegov komentar na dešavanja u FSRS. U nešto dužem monologu rekao nam je:

Kao i svi ljudi koji vole fudbal i kojima je fudbal dio života, pratim šta se dešava u i oko FSRS. Moram reći da nisam iznenađen što je većina sportskih radnika područnih, Ggradskih i opštinskih saveza kao i većina uprava klubova u RS nezadovoljna radom i stanjem u FSRS.

Po mom mišljenju sa pogrešnim odlukama se krenulo  davno. Prva štetna odluka je bila one sezone kada je Prva liga RS smanjena sa 16 na 12 klubova. Ta odluka je marginalizovala fudbalske sredine, kao što su Novi Grad, Trebinje, Višegrada...

Članovi IO iz tog vremena na čelu sa Milom Kovačevićem nisu shvatili da je za fudbal u RS u ovim godinama (kao i za sport u cjelini) bitnija masovnost od profesionalizacije! Klubovi sa tradicijom su ne stajali sa scene, a na fudbalsku scenu RS koju je kreiralo rukovodstvo FSRS došao je Gornji Šepak, Crvena vest, Velika Obarska, Gornje Crnjelovo, Žeravica... Slabili su klubovi koji imaju svoje omladinske selekcije ( predpionire , pionire, kadete, juniore), a prostor su dobijali klubovi koji nemaju svoje omladinske pogone već potpisuju ugovore sa privatnim školama fudbala, fingirajući tako poštovanje propozicija kojima su precizno propisani uslovi za takmičenje u određenoj ligi.

Vremenom su troškovi službenih lica rasli. Tako smo došli do toga da je za odigravanje prvoligaške utakmice u sezoni 2018 /19 domaćin morao izdvojiti oko 1500 KM (glavni sudija, dva pomoćnika, četvrti sudija, kontrolor, delegat, medicinska zaštita, policija, tri kamere...). Sve je to išlo u pogrešnom smjeru. Umjesto da savez olakša život klubovima donosile su se odluke tipa "namet na vilajet", klubovi su grcali i grcaju, a u savezu su se ponašali kao da upravljaju fudbalom u Njemačkoj, a ne u RS. Ja sam postao član IO FSRS 2016 godine po prijedlogu PFS Trebinje. Bila je to ne zahvalna uloga. PFS Trebinje i klubovi iz tog saveza doživeli su potpunu propast. Mladost iz Gacka i Leotar iz Trebinja i su od premijerligaša postali drugoligaši, Hercegovac iz Bileće se ugasio ... Sutjeska se još nekako borila u Prvoj ligi RS. PFS Trebinje i rukovodstvo ovog saveza imalo je stalne primjedbe na odluke FSRS i od mene su očekivali da konstantno sve primedbe prenosim na sednicama IO, dok je gospodin Kovačević sa druge strane smatrao da smo mi prvenstveno članovi IO, pa tek onda predstavnici svojih PFS.

Moram istaći da su animoziteti između rukovodstva PFS Trebinje i FSRS rasli i doveli do potpunog otuđenja. U toj atmosferi došla je i 2018 godina. Na jednoj ljetnoj sjednici IO FSRS predsjednik FSRS Mile  Kovačević predložio je dnevni red na kome je bilo ponovno skraćenje Prve lige RS, sada sa 12  na 10 klubova!

Ta sjednica se održavala neposredno pred početak sezone, nakon što su klubovi formirali budžete, formirali ekipe, obavili bazične pripreme...

Nikakvih konsultacija sa sportskom javnošću, sa PFS, sa klubovima nije bilo, ja kao član IO nisam imao nikakve ulazne informacije o ovoj tački dnevnog reda.

Dakle, radilo se o prijedlogu dnevnog reda predsjednika FSRS, moglo bi se reći o samovolji!

 Onoliko brzo koliko sam mogao napisao sam govor digao ruku tražio i dobio riječ, rekao da sam apsolutno protiv takve odluke, da ona neće donijeti ništa dobro fudbalu i klubovima u RS, kao što nam nije došao boljitak ni sa prethodnim skraćenjem.

Predsjednik je nakon mog obraćanja i Odluku o skraćenju Prve lige RS dao na glasanje. Na moje veliko iznenađenje protiv ove odluke sam bio samo ja dok je Mirko Milošević iz Zvornika bio suzdržan, ostali su podržali Kovačevićevu odluku.

Posle saopštenja o ovome klubovi Prve lige su održali sastanak u Derventi i odlučili da se usprotivi ovakvom modelu takmičenja.

 Udruženje klubova je formiralo tim koji je trebao ići na razgovor sa predsjednikom FSRS i iznijeti svoje primedbe i protivljenje. O tom sastanku predsjednik Kovačević je upoznao nas članove IO, ali nije dozvolio da se ponovo glasa o njegovoj odluci.

Dakle bila je to Informacija, a ne Izvještaj, za neupućene o Informaciji se ne glasa, tako je Kovačević ispao legalista koji je navodno uvažavao stavove klubova, a u stvari ostao je pri svojoj odluci koja ga je, evo kako mi se čini, i koštala pozicije u FSRS ali i u FBIH.

Nakon završetka sezone 18/19 na dnevni red IO došla je rasprava o sastavu liga. Znam da zvuči ludo, ali mi kao članovi IO odlučivali smo o sastavu liga što je vjerovatno jedinstven slučaj u svijetu. Tada su potvrđena moja saznanja da neke prvoplasirane ekipe neće u veći rang, da neki koji trebaju ispasti neće ispasti, da neki koji su u istoj poziciji neće razigravati, da će neki petoplasirani u veći rang itd.

Tražio sam da govorim, i govorio sam. Dobro se sjećam svake riječi, tvrdio sam da Prva liga RS sa 10 klubova neće opstati, već da će to biti sramota sa neparnim brojem klubova, liga oko auto - puta, liga koja ne uvažava specifičnosti RS, mi smo bili IO koja ne vidi računa o ravnomerno razvoju fudbala u RS. Tražio sam od genseka da svaku moju riječ zapiše i unese u zapisnik. Opet sam bio usamljen u svojim stavovima.

Vidio sam da devastiramo Prvu ligu, vidio sam da predsjednika nije briga za Doboj, Trebinje, Zvornik, Foču, Šamac... A bilo je mogućnosti da je bilo volje. Sjećam se da je obrazloženje predsjednika Kovačevića bilo da su Odluke pravni akti koji se ne mogu mijenjati. Zaboravio je Predsjednik Kovačević da su te Odluke odnosno ti pravni akti proizvod lično njegove volje.

U tom trenutku sam odlučio da ne učestvujem u samovolji pojedinca sa čijim se odlukama nisam slagao. Moja snaga da mu se suprotstavim je bila nedovoljna, zato sam odlučio da napustim sednicu i dam neopozivu ostavku na mjesto člana IO FSRS.

Nadam se da će doći do promjena u FSRS i da će na čelo našeg saveza doći napredni sportski radnici. Mi koji se u klubovima borimo i ne predajemo od novog rukovodstva očekujemo Prvu ligu RS sa generalnim sponzorom i većim brojem klubova, vraćanje ugleda takmičenju Kup RS, smanjenje troškova službenih lica, smanjenje kotizacija, subvencije za terene sa vještačkom travom, moderniju i kvalitetniju kontrolu suđenja, iznalaženje jeftinijeg načina i takmičenja u nižim  ligama, razmatranje organizovanja kvalitetnijih omladinskih liga...

Dakle vi koji dolazite imate punu podršku iz Hercegovine, ali treba da znate ako ne budete radili kako treba Hercegovina neće ćutati!