XS
SM
MD
LG

Željo prošao Banja Luku

Foto: Armin Herić/zeljeznicar.ba

Fudbaleri Željezničara osigurali su plasman u polufinale Kupa BiH pobjedom u Banja Luci rezultatom 2:0.

 Fudbaleri Borca i Željezničara sastali su se danas u susretu četvrtfinala Kupa BiH, a plasman među četiri najbolje ekipe u najmasovnijem takmičenju osigurala je ekipa Željezničara, koja je u Banja Luci slavila rezultatom 2:0.

Nakon poraza od Sarajeva u Premijer ligi BiH, posjeta u Banja Luci nije bila na nivou koji bi možda bio očekivan uz pozitivan rezultat iz duela sa Sarajevom, ali Borac je i dalje imao dosta solidnu posjetu.

S druge strane, Željezničar je u Banja Luku stigao sa nešto boljom atmosferom, ali i sa tradicijom na svojoj strani. Amar Osim u Banja Luci u Kupu BiH nije izgubio već 17 godina, a Branislav Krunić večeras je želio prekinuti niz svog iskusnog rivala.

Oba tima su nastupila u značajno izmijenjenim sastavima, a ranu inicijativu je uspostavila domaća ekipa, koja je prijetila iz brzih napada, no golman gostiju Filip Erić bio je na visini zadatka.

Prvu svoju šansu Željezničar je imao u 10. minuti, kada Štilić ubacuje iz slobodnog udarca, ali niko od njegovih saigrača nije uspio zakačiti loptu i Kukrika je bio siguran. Imala su oba tima još po nekoliko šansi do sredine prvog dijela, ali one prave prilike nije bilo.

Polovinom prvog dijela Borac je nešto ozbiljnije napao i u dva navrata su udarci njegovih fudbalera izblokirani, prvo Ziljkiću, a potom i Vranješu. Na drugoj strani, dva puta je sa distance šutirao Damir Sadiković, ali oba puta je slabim udarcima upropastio šanse za svoj tim.

Do kraja poluvremena, domaći su zaprijetili i preko Zakarića, koji se sjajno oslobodio protivničkih igrača, ali je šutirao visoko preko gola. Domaći tim je u prvom dijelu uputio sedam udaraca ka golu Željezničara, dok su gosti ka golu Borca šutirali tri puta. Ipak, sarajevski tim je ostavio dojam da je bio opasniji.

Na otvorenju drugog poluvremena, domaći tim je ponovo djelovao dosta agresivnije, ali ponovo se sve svodilo na to da neki prodor napravi Almedin Ziljkić, koji je i večeras bio najbolji fudbaler banjalučkog tima. Tek u 64. minuti, Borac uspijeva pronaći prostor u kaznenom prostoru Željezničara, ali nakon ubačaja Danilovića, glavom loše šutira Vranješ.

Nedugo potom, Željezničar stiže do vodstva. Poslije ubačaja sa lijeve strane, Nemanja Janičić pravi nevjerovatnu glupost. Iako nije bio pod pritiskom, istrčao je ispred svog golmana i u pokušaju da izbaci loptu, pogodio je vlastitu mrežu.

Nije se igra kako treba ni nastavila, a Željezničar je već stigao do drugog gola. Maestralan gol je postigao Semir Štilić, koji je lobovao Kukriku, koji je praktično bio na gol liniji. 

Ova majstorija potpuno je razbila Borac, a osim što igra banjalučkog tima nije više ni postojala, porasla je i nervoza u redovima domaćina, pa je u 82. minuti došlo do incidenta i skoro i tuče kraj istočne tribine Gradskog stadiona u Banja Luci.

Srećom ozbiljnije povrijeđenih nije bilo, a nije bilo ni sankcionisanih nakon ove situacije, osim po dvojice fudbalera sa obje strane, koji su kažnjeni žutim kartonima.

Do kraja meča, promjena nije bilo, pa je Željezničar na kraju slavio pobjedu nakon najbolje proljetne partije i pokazao je da njegove ambicije definitivno nisu neopravdane.

FK Borac - FK Željezničar 0:2
Stadion: Gradski stadion Banja Luka
Gledalaca: 2500
Sudija: Luka Bilbija (Prijedor)
Golovi: 0:1 - Janičić (66) AG, 0:2 - Štilić (70)
Žuti kartoni: Dujaković, Radulović, Janičić, Mirić, Jovanović (Borac), Stevanović, Jovanović, Štilić, Alispahić, Osim (Željezničar)

FK Borac: Kukrika, Dujaković, Ćosić, Jovanović, Janičić, Danilović, Milutinović, Radulović (69. Kajkut), Ziljkić, Zakarić (71. Mirić), Vranješ

FK Željezničar: Erić, Stevanović, Pavić, Jovanović (87. Ikić), Kosorić, Alispahić, Sadiković, Štilić, Veselinović (81. Dacić), Bojo (35. Mujezinović), Ramović