XS
SM
MD
LG

Emina Ćurović, budućnost ženskog fudbala u Bosni i Hercegovini

Emina Ćurović

Emina Ćurović je fudbalerka i trenerica za koju veliki broj naših čitalaca nikada nije čuo, ali ova djevojka se predstavlja kao osoba kojoj fudbal pruža nevjerovatnu vrstu moći. Dobro je znaju svi oni koji su se tokom svih ovih godina susretali s njom na terenima širom Bosne i Hercegovine.

Emina Ćurović rođena je 04.09.1994. godine u Sarajevu. Svoju fudbalsku karijeru započela je u najtrofejnijiem timu u BiH, ekipi SFK 2000 Sarajevo, gdje se zadržala godinu dana. Potom je prešla u redove ŽNK Mostara, za koju je nastupala jednu polusezonu. Od 2016., do 2019. godine nosila je dres Emine Mostar, a nakon toga prestala je igrati fudbal.

Emina je glavna trenerica u ekipi ŽFK Respekt iz Sarajeva koji se takmiči od ove sezone u Prvoj ženskoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine grupa "jug".

Javnost, ali i mnogi drugi treba da znaju da je pored sporta i fitnes trener, a to radi već pet godina. Kako sama kaže, sve što radi, radi sa osmijehom. Uz to posjeduje i nacionalnu fudbalsku C licencu.

ŽFK Respekt Sarajevo

Zasto ste se opredjelili da igrate fudbal?

- Od malih nogu igram ovaj sport, ulična igra sa muškarcima. Tako da sam zavoljela i nastavila dalje igrati.

U martu 2015. godine debitujete za SFK 2000 Sarajevo. Kako je došlo do prelaska u najboji tim u državi?

- Da, u tom periodu počinjem trenirati u SFK 2000 Sarajevo, jedan od najboljih klubova. To je bio i moj neki ozbiljni put u svijetu ovog sporta, pored toga i tada je počeo moj viši stepen školovanja. Studiji na fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, gdje sam uporedo studirala i trenirala.

Vaš posljednji klub bio je Emina Mostar, kakvi su vaši utisci i osjećanja ostali u njemu?

- Moj posljednji klub bila je ekipa ŽF/NK Emina Mostar gdje sam najduže vrijeme provela, a takođe sam došla u vrijeme osnivanja ovog kluba što mi je posebno drago i s tim klubom sam prošla i ostvarila dosta toga za ove tri godine. Ostaju mi lijepa sjećanja, želim im sve najbolje i puno uspjeha u nastavku, ne sumnjam da neće ostvariti svoje zacrtane ciljeve.

Emina Ćurović na treningu sa dječacima

Pored aktivnog igranja fudbala, vi ste i trenerica, zašto ste se odlučili i na taj potez?

- A svako ide svojim putem, pa tako i ja kada sam prekinula sa svojom igračkom karijerom. Trenerski posao sam preuzela i već u toku studija, igrala sam, studirala, a i stizala svoje radne obaveze. Jer živim sama u Sarajevu, pa nemaš neke lakše opcije, za mene je uvijek postojala i zato sam se trudila sama sve da postignem. Nije bilo lako, ali kada nešto voliš i imaš motiv, cilj onda možeš sve da stigneš. Predana sam i odgovorna u poslu kojem radim maksimalno. Volim da pomognem i prenosim svoje znanje. Tako da sada sam profesor sporta i tjelesnog odgoja, do kraja ove godine ako Bog da i Magistar sporta i tjelesnog odgoja.

Vi se danas trenerskim poslom bavite u vašem rodnom gradu. Kao trener u školi fudbala Respekt, da li imazainteresovanih djevojčica, pa i dječaka? Koliko vam je važno kako se oni ponašaju na treningu?

- U klubu Respekt sam glavna trenerica seniorskog tima koji se takmiči u Prvoj Ligi Federacije, priključila sam se u pravu priču ženskog fudbala. Pored toga imamo i mlađih selekcija curica i dječaka gdje su sve više uključeni u ovaj sport, što je pozitivno danas u ovom vremenu kojem živimo. Svaka posvećenost njihova na treningu meni je pokretnica i napredovanje za više.

Pored fudbala, bavi se i fitnesom

Koliko volite vaš posao, naravno znamo da ste i fitnes trenerica?

- Svoj posao fitnes trener već radim pet godina, edukujem se jer toga je uvijek malo i volim što radim i sa ljudima s kojim radim. Sve što radim, radim sa osmijehom, jer je jedino iskreno i pravo sredstvo za rad. Takođe, svaki rezultat, zadovoljstvo mog klijenta, dijeteta poslije svakog treninga mene čini srećnom.

Planovi za budućnost?

- Sve će doći u svoje vrijeme, samo tiho i polako!

Za kraj, imate li neku preporuku za još brzi razvoj ženskog fudbala na našim prostorima?

- Trenirajte ozbiljno i pristupajte ozbiljno i uz one koje prave greške, pa na greškama i učimo ali da se znamo ispraviti i prihvatiti svako svoje greške. Malo gledajte i druge ljude koji vrijedno rade, jer i oni prave rezultate.

Fudbal joj pruža nevjerovatnu vrstu moći i energije


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6