XS
SM
MD
LG

Sarajevo šampion, Borac u Evropi

Vico Zeljković i Milorad Lale

 

Pandemija koronavirusa nije zaustavila samo fudbal u Evropi već je ugrozila i slobodno kretanje ljudi, mnoge granice se zatvaraju, postavljaju improvizovani karantini, a u svom ovom “svetskom ludilu” nije zaobiđena ni Bosna i Hercegovina!

Proteklog vikenda trebalo je da budu odigrane utakmice 23. kola fudbalske Premijer lige BiH, odnosno prve prvenstvene etape trećeg, poslednjeg i odlučujućeg kruga. Međutim, zbog novonastale situacije u svetu prvo je donesena odluka da će se igrati bez prisustva gledalaca, a onda je ta odluka preinačena na odlaganje prvenstva na dve sedmice. Šta će od svega dalje da bude…

-Niko ne zna! Niti ko može da bude pametan u ovim i ovakvim okolnostima. Po logici stvari, u nanesenoj “šteti”, kada je fudbal u pitanju, gleda se zatečeno stanje! Međutim, znate kako je sve to kod nas komplikovano – počeo je priču Milorad Lale, predsednik Komisije za takmičenje Fudbalskog saveza BiH.

Da li to znači da je Sarajevo šampion, a u Evropu idu: Željezničar, Zrinjski i Borac?

-To je trenutno stanje po tabeli! Ko to može da odluči? Čija je to nadležnost, Izvršnog odbora ili Skupštine? Sve “velike” i važne odluke na nivou BiH donosi najviši organ Saveza, dakle Skupština. Međutim, i da tako bude, ko garantuje da će se na leto igrati međunarodna takmičenja, evrokupovi? Treba sačekati i videti stav UEFA, ali i najjačih liga sveta, popularne “petice”. Šta oni na sve imaju da kažu?

Ukoliko UEFA zatraži prijave klubova iz BiH za evrokupove kakva odluka će da bude?

-Na nama je da pošaljemo tabelu zatečenog stanja, dve trećine prvenstva su protekle i onda bi nadležne komisije Evropske kuće fudbala trebalo da “overe” to, ne samo u BiH, već i u svim ostalim evropskim zemljama gde je fudbal stao. Dakle, mi ne bi trebalo da pošaljemo taj i taj klub će nastupati tu i tu, kroz prvenstvenu tabelu se sve vidi, 22. kola su odigrana. Ovakve stvari, kao što se dešavaju sa koronavirusom, nigde nisu predviđene, niti se o njima može raspravljati na osnovu akata Saveza koja se odnose na takmičenje. Sve je stvar odluka najviših tela FS BiH. Ponavljam, treba videti i stav UEFA za celokupnu situaciju.

Kada je NATO pakt bombardovao SR Jugoslaviju prvenstvo je prekinuto, Partizan proglašen za šampiona, određeni klubovi za evroscenu?

-To je bio slučaj samo za Jugoslaviju u kojoj se nije igrao fudbal zbog rata, a sada je situacija mnogo specifičnija i širi je problem. I tada se tabela poštovala, kakva je bila pre udara NATO pakta 24. marta. Skoro cela Evropa ne igra nacionalna prvenstva, negde su utakmice bez publike, a negde obustavljeno takmičenje skroz. Odluka će biti sigurno “kolektivna”, a neće se ići pojedinačno od zemlje do zemlje. Tu će veliku ulogu imati stavovi saveza članova UEFA. Ako bi se primenio taj slučaj iz 1999. godine iz Jugoslavije, onda je po tabeli Sarajevo šampion BiH za sezonu 2019/20, a drugoplasirani, trećeplasirani i četvrtoplasirani klub – Željezničar, Zrinjski i Borac bi trebalo da idu u Evropu.

Ko ispada?

-Opet se gleda aktuelna tabela pre vanredne situacije. Zatečeni plasman. U već pomenutoj Jugoslaviji Izvršni odbor je donosio i određene dekrete… Situacija nije jasna ni po kojem osnovu. Pogotovo ovde kod nas! I opet pitanje Izvršni odbor ili Skupština, ko je nadležan?

A šta je sa Kupom BiH?

-To takmičenje nije završeno, ono je specifično i nemamo pobednika, niti tabelu, samo četiri kluba u polufinalu. Ukoliko se nastavi sezona onda će završnica masovnijeg takmičenja kod nas biti odigrana po ubrzanom sistemu, sa po jednom utakmicom polufinala i finala.

Žreb je u utorak, 17. marta u Sarajevu?

-Ne! Trebalo je da bude, ali smo ga otkazali. U ovakvoj situaciji nema smisla izvlačiti parove dok ne vidimo šta će i kako da bude. A znate kako je kod nas, obavimo žreb, završnica se ne odigra i onda imamo dodatni motiv i predmet rasprave i zastupanja podeljenih interesa u komplikovanoj zemlji kakva je BiH. Sačekaćemo i videti koji su prvi koraci UEFA, pošto nismo samo mi u ovakvoj situaciji, verovatno će mnogo jači i bogatiji Savezi tražiti određene stvari jer oni i njihovi klubovi gube ogroman novac! Osim toga ova situacija ne može da traje večno.

Znači, vreme je najbolji sudija, treba biti strpljiv i čekati?

-Tako je. Video Kongres UEFA je u utorak i posle njega neke stvari će da budu mnogo jasnije. Ovo je globalni problem i nije samo ovakvo stanje u BiH. Siguran sam da će iz Niona stići i određene smernice za dalje…

Zeljković: Sve je moguće

Vico Zeljković, predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske i FK Borac iz Banjaluke, na pitanje kakav se epilog očekuje posle svega, odgovara:

Očekujem sastanak u Savezu narednih dana u vezi ove situacije, da vidimo šta i kako dalje. Iskren da budem, neko u datom trenutku može biti zadovoljan odlukama koje su na snazi ili ne, ali bez obzira na pojedinačne interese ili volje klubova – u prvom planu je zdravlje, kako fudbalera tako i javnosti. Koliko će trajati pauza ne znam, ali imam neke informacije da bi se trebalo još odgađati posle ove dve sedmice. To nije dobro. Mislim da u ovakvim situacijama ne trebamo da nešto izmišljamo, mudrujemo… Trebamo da pratimo odluke većih saveza, poteze na globalnom nivou, pa onda videti šta i kako dalje. I dalje je sve otvoreno, moguć je i nastavak, ali postoji šansa i da se potpuno prekine takmičenje…  Posle utorka će sve biti jasnije, UEFA se treba naći sa savezima, da se vidi šta će biti i sa baražima i sa Prvenstvom Evrope… Za sada ostaje taj šesti mesec kao opcija za utakmice, ali ne znam koliko je to realno – trebaju se klubovi spremati za Evropu, raditi transfere, prolaziti pripreme…

Krupa premijerligaš

Ukoliko se prvenstvo u Republici Srpskoj, zbog koronavirusa ne nastavi. To znači da bi se trebalo poštovati zatečeno stanje i trenutna tabela, posle odigranog prvog prolećnog kola. Po tome novi šampion Republike Srpske i premijerligaš je Krupa, a iz prvoligaške konkurencije bi ispalo brčansko Jedinstvo. Novi prvoligaši bi bili, sa zapada: Borac (Kozarska Dubica) i Jedinstvo (Žeravica), a sa istoka: Leotar (Trebinje) i Drina (Zvornik).

-Ne bih da prejudiciramo neke stvari, treba da sačekamo da vidimo u kojem pravcu će se situacija dalje odvijati, na globalnom planu jer nije “zarobljen” samo fudbal u Republici Srpskoj i BiH, već u većem delu Evrope. Trenutne tabele se gledaju ako se takmičenje ne nastavi, ali i tada konačne odluke donosi Izvršni odbor FSRS, sve je relativno – istakao je Mile Mandić, predsednik Takmičarske komisije Fudbalskog saveza Republike Srpske.


Zvijezda 09 1 : 1 Tuzla City
Igman 0 : 0 GOŠK
Željezničar 1 : 0 Široki Brijeg
Borac : Posušje
Zrinjski : Sarajevo
Velež 1 : 0 Sloga
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 27 19 6 2 63
2 Zrinjski 27 18 4 5 58
3 Velež 28 13 10 5 49
4 Sarajevo (-3) 27 13 6 8 42
5 Posušje 27 11 8 8 41
6 Sloga 28 12 2 14 38
7 Široki Brijeg 28 10 5 13 35
8 GOŠK 28 8 8 12 32
9 Željezničar 28 9 3 16 30
10 Igman 28 8 4 16 28
11 Tuzla City 27 7 6 14 27
12 Zvijezda 09 27 5 2 20 17