XS
SM
MD
LG

Ligaški sistem FSRS pred reorganizacijom, Prva liga bi mogla imati nešto što odavno nije

Pandemija koronavirusa zaustavila je sva takmičenja pod okriljem Fudbalskog saveza Republike Srpske i time prijevremeno poslala igrače na odmor, ali istovremeno i ovu sezonu označila kao neku koja što prije treba da bude zaboravljena. 

Iako je kratko potrajala, bila je ovo turobna sezona od njenog samog početka, pa može se reći i od prije njenog početka. Odlukom tadašnjeg predsjednika FSRS, Mileta Kovačevića, ona je smanjena na svega 10 klubova, a onda se Sloga iz Gornjeg Crnjelova poigrala sa Savezom, krenula sa omladincima, a onda samo istupila iz takmičenja i ostavila ligu sa svega devet klubova, što je izgledalo poprilično nakaradno.

Promjenom u FSRS, te dolaskom na mjesto predsjednika Vice Zeljkovića, a na mjesto generalnog sekretara Ognjena Valjića, prva odluka je bila da se Prva liga Republike Srpske proširi na 12 ekipa, što je naišlo na odobravanje fudbalskih radnika, ali istovremeno i dalje dosta njih smatra da bi proširenje, odnosno povratak, na 14 ekipa bilo optimalno rješenje za Prvu ligu Republike Srpske, a opet postoje i oni koji bi ligu od 16 timova.

Prekid prvenstva zbog pandemije koronavirusa naveo je čelnike FSRS na novo promišljanje oko Prve lige Republike Srpske. Ove sezone neće niko ispasti, znak upitnika je nad Zvijezdom 09 u Premijer ligi i njenom o(p)stanku što zavisi od toga da li će se prvenstvo prekinuti ili nastaviti, a traži se broj ekipa koje će iz Druge lige Republike Srpske ući.

Kako rekosmo, mišljenja variraju od 12 do 16 ekipa, te je zbog toga i formirana petočlana komisija na čelu sa Miloradom O. Laletom, koja treba da ispita sve mogućnosti i pred Izvršni odbor FSRS iznese razmišljanja.

Dok čekamo zvaničnu odluku FSRS, dobijamo informacije da se dosta toga radi na popravljanju imidža FSRS. Saznajemo da je u planu vraćanje radijskih prenosa Prve lige Republike Srpske, koji su ugašeni prije nekoliko godina nezainteresovanošću FSRS, a isto tako postoji jako velika mogućnost da će se ponovo na TV ekrane vratiti pregled kola Prve lige Republike Srpske, a pokušaće se naći i neka opcija da postoji jedan direktan TV prenos po kolu.

Moglo bi se desiti i da Prva liga Republike Srpske ne bude jedina koja bi bila reorganizovana. Jedno od razmišljanja koje postoji u FSRS je i reorganizacija Druge lige, a sa ciljem smanjivanja troškova kluba, koji su već godinama neminovno pogođeni. Razmišlja se o formiranju tri ili čak četiri Druge lige po geografskoj pripadnosti, što bi olakšalo putovanja klubovima.

Istovremeno, Regionalna liga Republike Srpske bi mogla da bude prepuštena na upravljanje Područnim fudbalskim Savezima, koji bi na taj način dobili mogućnost da se samofinansiraju od kotizacija i svega onoga što neko takmičenje nosi sa sobom, ali isto tako i vode računa o klubovima.


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8