XS
SM
MD
LG

Kuvalja: Potencijal kakav ima Jahorina nema niko

Olimpijska ljepotica Jahorina u godinama koje dolaze biće prava oaza za bicikliste, kako profesionalce tako i rekreativne s obzirom na najavu proširivanja saradnje menadžmenta OC Jahorina sa Biciklističkim savezom Republike Srpske.

Profesionalna "Trka kroz Srbiju" prošle godine je prvi put startovala sa Jahorine, a dogovor je da se to ponovo desi i ove 1. septembra, odličan je zamajac za velike planove u budućnosti. Oko 150 biciklista iz svih krajeva svijeta za nešto više od mjesec naći će se na startu jubilarnog 60. izdanja najstarije trke u ovom dijelu Evrope, naravno ako epidemiološki uslovi to dozvole.

- Drago nam je što ćemo ponovo biti domaćini, tehnički organizatori i jedan od sponzora trke zajedno sa gradom Istočno Sarajevo i svih šest njegovih opština. Ovo je sjajna prilika da predstavimo potencijale koje nesumnjivo imamo i moramo da ih iskoristimo, a pošto prva etapa završava na Zlatiboru da i na taj način povežemo dvija turistička centra. Zahvaljujući sadržajima koje imamo i gradimo ljeta na Jahorini postaju sve zanimljivija, a ova trka je jedan od najvećih događaja - rekao je predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek.

Međutim, tu tek počinju ambiciozni planovi rukovodstva Olimpijskog centra koje je sa sa direktorom trke i Biciklističkog saveza RS Vladimirom Kuvaljom pričalo i o proširenju saradnje. zajednički cilj je pozicioniranje Jahorine u biciklistički centar regiona.

- Imamo odličnu saradnju sa predstavnicima BS RS. Jahorina jeste ogoroman potencijal posebno kada pričamo o cikloturizmu, i bilo bi sjajno da zajedničkim radom postane regionalni centar. Postoji obostrana želja za što uspješniju saradnju. Čak smo razgovarali da na Jahorinu dovedemo i Svjetsko prvenstvo u biciklizmu, što je moguće jedino ukoliko udružmo snage. Smatram da je biciklizam kao oblast srodna Jahorini i svemu onome što mi promovišemo i čast nam je biti dio ove divne priče - rekao je direktor Olimpijskog centra Dejan Ljevnaić.

Predivna priroda, staze, čist vazduh, smještajni kapaciteti, saobraćajna infrastruktura i blizina aerodroma samo su neke od prednosti koje Jahorina mora da iskoristi kako bi postala ono što je težnja svih nas, rekao je Kuvalja.

- Obišao sam mnogo mjesta, ali ovakav potencijal nema niko. Zato vjerujem da ćemo zajedničkim snagama napraviti velike stvari. Najbitnije je kada imate dobru ideju i dobru volju svih strana da je realizujete. Već iduće godine bismo mogli da dobijemo kvalifikacionu trku za granfondo Svjetsko prvenstvo, a prema onom što sam do sada vidio u svijetu, staza na Jahorini i oko nje bila bi bez pretjerivanja najatraktivnija u kalendaru. Učinićemo sve da od naše ljepotice napravimo regionalnog lidera u cikloturizmu, a tome u mnogome doprinosi i prifesionalna "Trka kroz Srbiju" - rekao je Kuvalja.