XS
SM
MD
LG

Adnan Džemidžić iznad Saveza

Adnan Džemidžić

Pismom poslanim na adresu grada Zenica i gradonačelnika Fuada Kasumovića, nekadašnjeg “partijskog druga” iz SDA, Adnan Džemidžić, generalni sekretar FS BiH, direktno je umešao “krovni” Savez u predizbornu kampanju pred lokalne izbore u “Dejtonskoj zemlji” zakazane za 15. novembar, i to nekoliko dana pre njenog zvaničnog početka!
Obzirom da je ovim činom zloupotrebio službeni položaj i naneo neprocenjivu štetu fudbalskoj organizaciji u čijem Statutu piše da je apolitična, prvi operativac Fudbalskog saveza BiH mora da snosi odgovornost, ali i posledice za potez koji je povukao samoinicijativno, bez prethodne odluke bilo kojeg tela, odnosno Izvršnog odbora “kuće fudbala” u Sarajevu. Džemidžić je dao sebi za pravo da kao visokopozicionirani aktivista SDA, pod političkom zaštitom, obavesti Kasumovića i grad Zenicu da reprezentacija više neće igrati na Bilinom polju zbog uvreda na račun čelnika FS BiH na meču protiv Holandije (0:0).


Ko je Adnan Džemidžić da se izdigne iznad Saveza, Izvršnog odbora, njegovih organa i pošalje pismo sa unapred projektovanom odlukom kada o njoj niko nije raspravljao?
Na narednoj sednici “fudbalske vlade” u Sarajevu trebalo bi da se otvori i ovo pitanje, odnosno pokrene postupak odgovornosti generalnog sekretara za samovolju koju je prezentovao, pogotovo jer je sve otišlo na klasični politički teren, što je potvrdio i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u svom izlaganju na ovu temu.
-Tek smo stigli s puta iz Poljske i verujte da nismo upoznati pod kojim i kakvim okolnostima se dogodilo to slanje pisma u Zenicu u ime FS BiH, ali sigurno je da ćemo to razmatrati na narednom sastanku Izvršnog odbora. U ovom trenutku ne bih imao bilo kakav drugi komentar, obzirom da trebamo da sagledamo činjenice – istakao je Milorad Sofrenić, potpredsednik Fudbalskog saveza BiH iz Bijeljine. 
Elvedin Begić, predsednik FS BiH, kao i u svim ranijim “škakljivim” situacijama ćuti, daleko negde u pozadini, i “meri”. Međutim, ukoliko sada uspe da odbrani svoj “lik i delo” kao bezgrešne i bez odgovornosti, onda je zaista “mačka sa devet života”.
Zašto?
Upravo na predlog Elvedina Begića na poziciju generalnog sekretara FS BiH je, u decembru 2018, doveden Adnan Džemidžić i ima četverogodišnji mandat. Tada je Begić “ubedio” i Milu Kovačevića, tadašnjeg predsednika FSRS, da visokopozicionirani aktivista SDA treba da zameni apolitičnog i sportski opredeljenog Jasmina Bakovića na poziciji prvog operativca FS BiH. Inače, Džemidžić je pre toga bio jedan od glavnih ljudi u Odelenju za liceniranje “krovnog” Saveza u kojem je bilo mnogo nepravilnosti tokom procesa licenciranja klubova, a bio je i direktor Sektora za administraciju.
Na kraju se postavlja nekoliko izuzetno zanimljivih pitanja: da li je Džemidžić samoinicijativno, politički motivisan, odlučio da napiše pismo Fuadu Kasumoviću ucenjujući ga reprezentacijom? Da li je s tim bio upoznat predsednik Begić? Kolika je odgovornost predsednika u ovoj situaciji u kojoj je Savezu nenesena ogromna šteta?
I na kraju: kakav će potez povući Izvršni odbor obzirom da se Džemidžić izdigao iznad “fudbalske vlade”, a po Statutu je samo njena “uslužna delatnost”?
Da li je Fudbalski savez BiH u zatočeništvu i privatizovan od strane Elvedina Begića i Adnana Džemidžića, pod patronatom SDA?
UEFA i FIFA za sada ćute?
Do kad?


Ko je pisao UEFA?

Posle svega postavlja se još jedno izuzetno važno pitanje: ko je poslao pismo Mile Kovačevića u UEFA prošle godine, i uz čiji “blagoslov”, kada je fudbalska većina u Republici Srpskoj, nezadovoljna njegovim radom i vođenjem Saveza u samovolji, odlučila da ga smeni?
Tada Izvršni odbor takođe nije doneo odluku da se to pismo prosledi u Nion, ali je ono, ipak, otišlo mimo znanja članova ovog tela, koji su omalovaženi i bagatelisani na najprimitivniji način. Podsećanja radi pravo direktne komunikacije sa UEFA i FIFA imaju predsednik i generalni sekretar. Matrica neodoljivo podseća na ovu iz Zenice od pre nekoliko dana!


Ostali korupcija i dugovi

Posle dva mandata, od 2012. godine, u kojima se “kiti” odlaskom na Svetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine, Elvedin Begić je u FS BiH, zadržao korupciju, kriminal i loše poslovanje, odnosno višemilionske dugove. A 2011. godine je doveden “za ruku” u Komitet za normalizaciju od strane UEFA i FIFA s ciljem da se sredi stanje u Savezu. Izgleda da su i to bile sve političke igre i odluke jer je samo srušeno tročlano Predsedništvo koje je funkcionisalo u skladu sa “Dejtonskim sporazumom”, a uvedena institucija jednog predsednika, dok je sve ostalo na istim, možda i gorim stvarima.
Međutim, Begić se olako ne predaje, pa je 25. avgusta ove godine od delegata Skupštine FS BiH izdejstvovao da bude imenovan za počasnog predsednika, sa proširenim ovlašćenjima uz promenu Statuta! Obrazloženje niko u javnosti nije video!

Sportski žurnal