XS
SM
MD
LG

Još jednom na parket, pa penzija

Dušan  Filipović

MODRIČA – Dušan Filipović, nekadašnji plejmejker Modriče, bio je košarkaš koji je obećavao. I da nije bilo neugodne i prerane povrede, verovatno bi obojio svoju karijeru klupskim bojama Partizana ili Crvene zvezde. Filipović planira da na proleće organizuje utakmicu gde bi nastupili saigrači iz njegovog vremena. Ako situacija oko pandemije korona virusa bude dozvoljavala, planira da sredstva od prodatih ulaznica usmeri u dobrotvorne svrhe.

Modriča je bila šampion Jugoslavije u odbojci, pa prvak i osvajač Kupa Republike Srpske i BiH u fudbalu, ali i košarka je svojevremeno bila u modi. Ovdašnji košarkaški klub dve sezone bio je vicešampion Srpske, a jednom i finalista Kupa, poražen je od banjalučkog Borca. U toj zlatnoj generaciji Modriče našao se i Dušan Filipović. I danas robuje emocijama, naviru sećanja na to doba.

„Modriča je 1998.i godinu dana kasnije bila vicešampion Republike Srpske, jednom smo bili u finalu Kupa RS. U toj generaciji istakao bih Željka Lazarevića, Vladimira Kaurina, Milana Zagorca, te sa strane Dejana Rankovića i Milana Smiljanića. Naravno, ti sjajni rezultati ne bi bili mogući bez domaćina Slobodana Jovanovića, ranijeg igrača čačanskog Borca“, kaže Filipović.

Stigao je Dušan Filipović da obuče i dres Novog Sada, pa Odžaka, Šamca i novosadske Vojvodine, ali ne i onaj najlepših boja. Povreda je srušila njegove snove.

„Nisam imao sreće. U prvenstvenoj utakmici protiv Prijedora zadobio sam težak prelom ruke. Nikada se više nisam mogao da vratim i karijera je krenula putem kojim ja nisam želeo i planirao“, nastavlja Filipović. 

Kakva je perspektiva košarkaškog sporta Modriče i Republike Srpske?

„Vidim da ima dosta školica i kampova košarke. Ovde mali Đošan igra 1.ligu Federacije BiH, braća Jovanovići su u Španiji, Popović je u Americi. Ima nade, ima budućnosti. Trebamo svi da sledimo primer Igokee koja je niz sezona u vrhu ABA lige“, smatra ovaj Modričanin.

Proleće je najlepše godišnje doba za mnoge, a za Dušana Filipovića ovo nadolazeće će okupiti saigrače njegovog vremena. Želi svima da se zahvali u gradu gde je odrastao, pa da krene nekim drugim putem u životu, a igru pod obručima nosiće u sruci i duši.

„U košarci sam oko 25 godina. Želim da zaokružim karijeru koja bi sigurno bila mnogo bolja da nije bilo navedene teške povrede. Želim da okupim brojne saigrače iz mog vremena. I da, ako pandemija korona virusa bude dozvoljavala, napunimo sportsku dvoranu u Modriči. Da sredstva od ulaznica usmerimo onima koji pomoć trebaju. Sport je uvek imao tu dimenziju humanosti“, zaključio je Dušan Filipović, nekadašnji košarkaš.

Relativno mala sredina, Modriča, u prošlosti je po uspesima svojih sportista bila evropska metropola. Dok ponovo to ne bude, valja živeti od najlepših sećanja.

I prizivati neke nove dane slave...

Partizan i selekcija Posavina