XS
SM
MD
LG

Vladimir Todorović: Božićeva samovollja urušila Jedinstvo

U Fudbalskom klubu Jedinstvo iz Brčkog dosta toga ne štima, organizaciono ovaj kolektiv koji ima 101 godinu je potonuo, takmičarski je na ivici ambisa i preti mu ispadanje iz Prve lige Federacije BiH. Mnogo toga nelogičnog se dešavalo tokom prošle godine, pogotovo od onog trenutka kada je Mustafu Peljtu zamenio Vidoje Zarić, a nakon startnog poraza smenjen, na klupu je seo Nusret Muslimović koji je otipšao pod čudnim okolnostima, zajedno sa direktorom Vladimirom Todorovićem.

-U februaru 2020. godine sam došao u Jedinstvo kao menadžer dva igrača s ciljem da pomognem klubu i treneru Peljti jer nisu imali roster. Zbog političkih aktivnosti bivšeg trenera klub je preuzeo Vidoje Zarić koji je smenjen posle utakmice sa Kozarom, Nusret Muslimović se prihvatio svih izazova, ali nije debitovao jer je FSRS proglasio prekid sedone usled pandemije korona virusa. On je došao na kormilo prvog tima uz saglasnost predsednika Radojice Božića, baš kao što sma i ja dobio direktorsku funkciju i zaduženja da organizujem i podignem klub na svim nivoima kakve zaslužuje Distrikt Brčko i sportski kolektiv sa vekom postojanja. Imao sam podršku i bivšeg, nažalost preminulog, predsednika OFS Brčko Jovice Savića, kao i potpredsednika Jedinstva Samira Mulića, sa ciljem da napravimo respektabilnu ekipu, perspektivnu i mladu za takmičenje u Prvoj ligi Republike Srpske – počeo je priču Vladimir Todorović, direktor Jedinstva.

Onda su nastali novi problemi, o čemu Todorović kaže:

-Za deset dana, pred početak prvenstva, predsednik Radojica Božić, sa svojim najbližim saradnicima pravi veliki zaokret iz samo njemu znanih razloga i ruši sve do tada dogovoreno. Ja i danas imam papir da sam direktor, a navodno sam smenjen i počeo je da radi stvari sa o njemu poznate. Oterao je pet igrača od 12 koje je doveo direktor kluba, klub je napustio i trener Muslimović. Sve  je to uradio bez izjednog akta. Nakon 15 dana i dva kola izgubljenih bodova pozivao me je da pomognem Jedinstvo. Odazvao sam se kao čovek i vrato u interesu kluba na mesto direktora uz tadašnje trenera Zorana Brkovića i Vidoja Zarića, sklopili smo skipu i krenuli u aktivnosti, zaredali sedam utakmica bez poraza.

Potom je Todović nastavio:

-Angažovao sam i sponzore, moje prijatelje firmu “Dinamit tur” Velibora Babića kao glavnog sponzora prevoza, zatim restoran “Bakarni lonac” u kojem su se hranili naši fudbaleri, pa “Top sport” iz Bijeljine koji je obukao i dao svu opremu za Jedinsatvo, odnosno “Hifa petrol” pumpe koje su dale gorivo za polusezonu i gostovanja. Uspeli smo da napravimo priču koja se odrazila pozitivno na ekipu.

To ipak nije bilo dovoljno za predsednika Jedinstva Radojicu Božića.

-Potom se dešava jedna čudna situacija da gospodin predsednik sa svojim savetnicima na sastanku na nkojem su prisustvovali Ninoslav Mirić, Bojan Prendija, Zoran Brković, Vidoje Zarić, Rade Cvjetković, Samir Mulić i Adnan Junuzović traži od direktora i trenera da se promeni kapiten ekipe po samo njima znanim razlozima i pravi takvu situaciju da dovodi u pitanje kredibilitet

direktora, trenera i naših saradnika. Posle toga igrači su se pobunili, uz sve napore ljudi iz kluba koji su pozajmili novac da se podeli prva plata koja iznosi za sve igrače i trenere oko 12.000 maraka. Ekonom kluba Admija Junuzović je pozajmila Jedinstvu pare, 5.000 maraka, to je žena koja pere opremu i jedan roditelj iz omladinskog pogona posle gostovanja u Istočnom Sarajevu. U tom periodu Jedinstvo je obitavalo na pomoći Velibora Babića – kaže Todorović.

“Bez dlake na jeziku” Todorović je nastavio hronološki da reda situacije i dešavanja u Jedinstvu:

-Potom Jedinstvo dobija sredstva od Vlade Republike Srpske u iznosu od 100.000 maraka u septembru prošle godine. Gospodin predsednik potom laže sve članove rukoviodstva kluba ističući da je došlo samo 50.000 maraka. Prvi dan kad su sredstva došla poslao ih je na privatne račune sebe i svojih poslovnih prijatelja, sebi šalje 17.000, a dvojici saradnika po 7.000 maraka tako da je prvi dan razgrabljena 31.000 maraka. Posle toga isplaćuje drugu platu igračima, daje upsolenicima po samivolji kome je hteo jednu, dve, tri plate, a zaduženje je mnogo veće. Sam iminicijativo određuje kome će šta platiti i dati novac. Uplatio je jedan račun “Bakarnom loncu” 900 maraka, “HIFI petrolu” takođe 900 maraka. Potorišo je 100.000 samo on zna gde, te ostavlja Jedinstvo u dugovima i velikim probelmima. Onda se obrušava na mene i omalovažava postupke kao direktora optužujući me da sa lopov, prevarant i varalica, koja je došla na njegovu inicijativu. A lično sam u klub uložio svoj novac u iznosu od 17.000 maraka, kao  pozajmicu.

Na kraju je direktor Todorović rekao i ovo:

-Sve je predsednik Božić radio samostalno. Svojim imenom i prezimenom stojim iza toga da je Radojica Božić napravio takvu malverzaciju koju fudbalski svet nije ni vidio ni doživeo  i doveo Jeidnstvo u ovakvu poziciju u kojoj je danas. Izgubio je kredibilitet u Brčkom i poziciju kao ozbiljan klub, nestao je brend i istorija 101 godinu, a zbog toga su institucije Distrikta Bračko okrenule leđa Jedinstvu bez obzira na svu podršku gradonačelnika Esada Kadrića i predsednika Skupštine Siniše Milića. Dalja egzistencija Jeidnstva je dovedena u pitanje.

 

Potrebna Skupština

Vladimir Todorović smatra sa čestitim radom potpresednika Damira Mulića, Rade Cvjetkovića, trenera Vidoja Zarića, Zorana Brkovića, ekonoma Adnana Junuzovića i Adnije Junuzović i svih igrača da će uspeti da vrati stave klub na dobar koslosek.

-Potrebno je sazvati hitnu sednicu Skupštine kluba na čelu s predsednikom Drapićem i da se smeni Radojica Božić kao i Upravni odbor koji nije funkcionisao. Treba da dožu novi članovi kluba na čelu sa osobom koja će biti sposobna da vodi Jedinstvo, ali i da izvrši reviziji svog poslovanja kluba i vidi gde su sredstva otišla, pa po potrebni da podnese i krivične prijave. Odgovorno tvrdim da su sredstva Vlade Republike Srpske bila dovoljna da na miru završimo jesenju sezonu, ali… - konstatovao je i predložio Todorović.

Vladimir Todorović i Milan Lane Jovanović

 


Slavija 2 : 3 Leotar
Tekstilac 3 : 0 Borac
Drina 5 : 1 Jedinstvo
Modriča 2 : 3 Ljubić
Zvijezda 09 4 : 0 Podrinje
Sutjeska 0 : 1 Kozara
Željezničar 2 : 1 Sloga
Sloboda 0 : 2 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Rudar Prijedor 30 19 6 5 63
2 Leotar 30 14 12 4 54
3 Zvijezda 09 30 15 8 7 53
4 Željezničar 30 12 10 8 46
5 Tekstilac 30 13 6 11 45
6 Sloboda 30 12 8 10 44
7 Modriča 30 12 7 11 43
8 Kozara 30 11 9 10 42
9 Slavija 30 10 11 9 41
10 Borac 30 11 6 13 39
11 Sloga 30 9 11 10 38
12 Ljubić 30 11 5 14 38
13 Drina 30 10 8 12 38
14 Sutjeska 30 10 5 15 35
15 Podrinje 30 5 6 19 21
16 Jedinstvo 30 4 6 20 18