XS
SM
MD
LG

Adelante España, adelante

ŠPANCI ODLUČNI Nema intoniranja himne takozvanog Kosova, zastave i riječi "Kosovo" u prenosu

U posljednjim satima pred utakmicu u Sevilji sve su naznake da će se Španci držati prvobitnih namjera.

Fudbalska reprezentacija Španije i tzv. Kosova igraju utakmicu trećeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a kako Španci nisu priznali jednostrano proglašenje nezavisnosti južne srpske pokrajine, neće Kosmet ni tretirati kao državu.

Meč počinje večeras u 20.45, a poznata su pravila kojim će biti emitovan direktan televizijski prenos javlja čuvena “Marka”.

U najavi utakmice su Španci tzv. reprezentaciju Kosova nazvali “Kosovska fudbalska federacija” kada je izbio skandal od strane gostujućih novinara u Sevilji i portparola saveza iz Priština.

Međutim, državno poštovanje ili priznanje u ovom obliku, sportskom, mada je golman tzv. Kosova Ujkani rekao za španske medije kako su fudbal i sport iznad svega, u Španiji ovoga puta neće dobiti.

Tokom televizijskog prenosa neće biti snimak intoniranja himne tzv. reprezentacije Kosova, niti će u prenosu moći da se vidi zastava nepriznate države u bilo kakvom obliku, dok je komentatoru zabranjena riječ “Kosovo” tokom utakmice.

Podsjetimo, Španija ne priznaje tzv. Kosovo kao državu, a zakoni ove zemlje ne dozvoljavaju da se himna nepriznate države emituje na javnoj televiziji.

Španija na poluvremenu protiv selekcije Kosovo je Srbija vodi rezultatom 2:0.