XS
SM
MD
LG

Uživajte u velikoj trojci jer nakon njih ništa isto biti neće

Foto: Tennis World USA

Svaki sport ima svoje velikane. Međutim, nekada se desi da su oni najveći veći od samog sporta kojim se bave. Tako je definitivno sa tenisom i velikoj trojkom Đoković, Nadal, Federer.

Često se pominje i priča o tome kako će tenis izgledati kad se jednoms va trojica povuku. Iako ima odličnih tenisera poput Tima, Medvedeva, Cicipasa i ostalih, svi su svjesni da će tenis nakon velike trojke biti jedan sasvim drugi sport.

Dobar primjer za takve tvrdnje je i Masters u Majamiju. To je prvi Masters još od 2004. godine na kome nije nastupio niko iz velike trojke. Svi su odlučili da se spremaju za šljaku jer ne gube nešto previše radi neigranja Majamija.

A kako turnir izgleda bez njih ? Pa poprilično nezanimljivo i nekvalitetno. Bilo je tu dosta dobrih igrača poput Medvedeva, Cicipasa, Rubljiva ali niko od njih nije stigao do kraja. A kada ti najbolji nisu odigrali kako treba, jasno vam je da turnir ne može biti spektakularan.

Neko će reći da je dobro što će nakon velike trojke biti velika ujednačenost i što će na svakom turniru biti različit pobjednik. Međutim, to je nešto najgore po tenis. Ujednačenost i mogućnost da svako osvoji, tenisu će donijeti ogromne gubitke jer nikoga neće zanimati. Najbolji primjer je ženski tenis gdje se poslednjih godina upravo to dešava a gledanost mečeva i turnira drastično pada.

Jednostavno, tenis je specifičan sport. Sport koji će biti popularan ako postoje velika rivalstva. Nekada su to bila rivalstva Mekinroa i Borga, kasnije Bekera i Lendla. Tokom 90-ih tu su bili Sampras i Agasi prije svih a kasnije je naravno došla era velike trojke i najbolji i najkvalitetniji period u istoriji tenisa.

Svaki od članova velike trojke su ekonomija za sebe. Svako na svoj način mami gledanost. Pa čak i oni koji Đokovića ni nacrtanog ne mogu gledati, gledaju njegove mečeve da bi se hvatali za bilo kakav negativan njegov potez i napadali ga kasnije. Ali ključna stvar, gledaju mečeve. 

A to gledanje i gledanost, drastično će pasti nakon velike trojke. Jedino bi tenis spasilo neko novo rivalstvo ali uopšte nema potencijala da se nešto takvo desi. Prosto, niko nema dovoljno kontinuiteta u svojim igrama da bi mogli govoriti o rivalstvima. 

U principu bi to najprije moglo biti rivalstvo Tima i Medveeva jer od ostalih pokazuju najviše. Ali Tim ove sezone izgleda kao prosječni igrač Čelendžera dok je teško očekivati da Medo može imati kontinuitet s obzirom na njegov ''ruski rulet'' tenis. Nemoguće je u kontinuitetu tako igrati i to se vidi i kod njega. Imao je niz od 20 pobjeda, izgubio je od Noleta u finalu Australije i onda je ušao u seriju loših rezultata. A ako nema prevelike šanse za rivalstvo Tima i Medvedeva, tek je teško to očekivati od Cicipasa, Zvereva i ostalih.

Zato trebamo uživati dok traje velika trojka. Može nama Nole biti najdraži ali treba uživati dok su sva trojica tu. Poslije njih stvarno ništa neće biti isto i tenis će doživjeti ogroman pad.....