XS
SM
MD
LG

Prije 18 godina bili pred gašenjem a sada su šampioni

Foto: Baylor

Skandali u koledž košarci i nisu toliko rijetka pojava. Najčešće se dešava da se daju određene finansijske injekcije igračima kako bi došli igrati za taj koledž. Međutim, Bejlor je 2003. godine imao baš ogroman problem koji je koledž doveo skoro do gašenja.

Naime, te 2003. godine Karlton Dotson ubio je saigrača Patrika Denehija. Međutim, to nije bio jedini problem. Trener Dejv Blis davao je određenu količinu novca igračima kako bi došli igrati za Bejlor. Uz to, optužio je ubijenog Denehija da je bio diler droge. Na kraju je Blis otišao a sam koledž dobio je određene kazne i imali su ograničen broj stipendija (sedam za period od dvije godine). Tada su na Bejloru razmišljali i da ugase košarkašku sekciju ali su ipak nastavili sa košarkaškim programom.

Za trenera je izabran Skot Dru. Tada niko nije očekivao da će Dru i za 18 godina biti trener Bejlora. I ne samo to, da će za 18 godina donijeti Bejloru NCAA titulu. A dolazak do titule bio je izuzetno težak i sam Dru je prošao pakao.

Početak je bio težak jer je Bejlor dugo bio bez učešća na završnici koledž košarke. Poslednji put prije ere Drua, na završnici koledž košarke su bili 1988. godine. Prvi nastup na martovskom ludilu sa Druom na klupi imali su 2008. godine, kada su izgubili od Purdjua.

Prvi pravi nastup na završnici koledž košarke imali su 2010. godine. Stigli su do četvrtfinala gdje ih je izbacio kasniji šampion Djuk. u toj ekipi recimo igrao je i kasniji šampion Evrolige, Ekpe Judo. Isti uspjeh ponovili su i dvije godine kasnije kada ih je izbacio Kentaki koji je te sezone uzeo titulu.

A onda je došla ova sezona. Bejlor je igrao cijelo vrijeme sjajnu košarku i uz Gonzagu su igrali najbolju košarku. Tako su nastavili i a završnom turniru. Padali su redom Hartford, Viskonsin, Vilanova, Arkanzas, Hjuston. Niko nije stvorio veliki problem Bejloru. 

Očekivalo se da u finalu veliki problem napravi Gonzaga. A kako i da se ne očekuje kad je Gonzaga dobila sve mečeve u sezoni. Čak štaviše, mnogi su smatrali da će biti super za finale ako Bejlor uvede meč u neizvjesnu završnicu. Međutim, već od starta se vidjelo da se Gonzagi ne piše dobro. Odbrana Bejlora bila je perfektna. Sve je počinjalo od agresivnog Mičela a završavalo je sa Vajtalom pod košem. Na drugoj strani, djelovalo je da Bejlor ne može promašiti ništa. Već do polovine poluvremena, imali su 19 poena prednosti. 

Međutim, Gonzaga je uspjela uhvatiti neki ritam i do poluvremena su prišli na deset poena zaostatka. S obzirom na igru, djelovalo je da Bejlor vodi premalo s obziom koliko su dobro igrali i da bi to moglo da ih košta. Međutim, u nastavku su najviše prišli na devet poena zaostatka u dva navrata i to je bio maksimum. Prosto je Bejlor tako lagano iskontrolisao meč da je Gonzaga djelovala kao neka prosječna ekipa a ne ekipa koja je bila bez poraza.

Sve zasluge za to idu treneru Skotu Druu. Čovjek je uspio sklopiti ekipu koja je podjednako moćna na oba kraja parketa. Dru je uspostavio defanzivnu kliniku ali opet igra nije trpjela. Obično kada neko igra defanzivno moćno, ne igra prelijepo u napadu. Ali Bejlor je izgledao fantastično u napadu i napadi su im bili prelijepi. Sjajan protok lopte, dosta asistencija i raznovrsnosti a malo izgubljenih lopti. Prosto, niste mogli da ne uživate u njihovoj igri.

Foto: USA Today

Devion Mičel vjerovatno je neko ko je najviše pokazao tokom martovskog ludila i ko je sebi digao akcije za Draft. Mičel je zaista igrao fantastično na oba kraja parketa. U odbrani je radio sjajan posao i čuvao je najbolje protivničke bekove. Odlično brani igrače na perimetru i ima ogromnu energiju u odbrani. U napadu je odličan na prodorima i ima fantastičan pregled igre. Na primjer, protiv Hjustona u polufinalu imao je 11 asistencija i nula izgubljenih lopti čime se upisao u istoriju. Dobro šutira iz driblinga a radio je i na šutu za tri poena. Ove sezone šutira 44% a u karijeri na koledžu je na 37%.

Batler je takođe radio odličan posao na oba kraja parketa. Bio je često najefikasniji a takav slučaj je bio i u finalu. Dobar je trojkaš a igrao je i dobru odbranu. Vajtal je radio fantastičan posao u skoku i u odbrani. Tig je pokazao da je strašan kada uđe u seriju i može u kratkom periodu dati veliki broj poena. Flegler je bio odličan sa klupe i davao je dobar doprinos. Čačua nije poenterski radio mnogo ali je davao doprinos na oba kraja parketa. Jednostavno, svako je odrađivao svoj dio posla na fantastičan način.

Nakon osvojene titule, putevi će im se razići. Mičel će gotovo pa sigurno nakon ovakvog turnira biti kandidat za TOP10 na Draftu a realno je da i ostala dva beka, Tig i Batler, budu izabrani. Sva trojica su se inače prijavili bili i za prošli Draft ali su povukli prijavu kada je došlo do pomjeranja Drafta i odlučili su da ostanu još godinu dana na koledžu i da napadnu titulu. Na kraju su do nje i došli i definitivno je da nisu pogriješili.

A ako će se igrački kadar promijeniti, jedno će sigurno ostati isto. Skot Dru će ostati trener Bejlora i biće tu sigurno još neko vrijeme. Ova titula je nagrada za sav rad i trud tokom 18 godina na klupi Bejlora. Prošao je sito i rešeto i na kraju je od koledža koji se skoro ugasio, napravio šampionski koledž.