XS
SM
MD
LG

Dejtonski sporazum u izvornom obliku

Fudbaleri Borca

U konfuznoj i nedefinisanoj Bosni i Hercegovini u kojoj vrede entitetske, a ne granice između Bosanaca i Hercegovaca (što bi bilo logičnije, kao i na Trinidadu i Tobagu, geografija je sporna), sarajevska medijska retorika se zasniva na tezi: Fudbalski klub Borac je kriv za sve!
Verovatno su na Gradskom stadionu u Banjaluci “projektovali” smrtonosni korona virus proleća prošle godine kako bi prekinuli prvenstvo i izborili plasman u Evropu, a potom su, Banjalučani, odgovorni i za: posrtanja FK Sarajevo, ojađenost FK Željezničar, nedobijanje licence FK Olimpik, nepobedivi niz mostarskog Veleža, zato što u Republici Srpskoj od 21. maja mogu gledaoci na tribine, a u Federaciji BiH ne mogu?
Da se ne lažemo, u Sarajevu su kolektivnog mišljenja kako svi Srbi, ne samo iz Republike Srpske već i Srbije, zaslužuju jedino da budu u Hagu. Svaka druga konstatacija je čista zabluda!


Da li je Borac zabranio Kriznom štabu muslimansko-hrvatske federacije da pusti navijače na stadione? Federalni partneri imaju apsolutno pravo da donesu odluku kao i Krizni štab za vanredne situacije Republike Srpske i dozvole da SFK 2000 Sarajevo i Posušje proslave duplu krunu, odnosno entitetsku titulu. Što to ne žele, ili neće, drugi je “par opanaka”.
To što će Borac u subotu igrati pred 3.000 navijača na Gradskom stadionu u Banjaluci protiv Tuzla sitija u utakmici u kojoj može da overi titulu nije potez usmeren protiv fudbala, već naprotiv… Pa gospodo iz Federacije BiH je li tačno da je Evropska fudbalska federacija precrtala pojedine gradove sa spiska domaćinstva Evropskog prvenstva 2021. godine samo zbog toga što nisu garantovali da će navijači moći da budu na tribinama?
Šta je cilj fudbalske igre: spletke, laž i neiskrenost, koju prosipaju federalni mediji, orkestritrano, ili progres fudbala? I to od onog trenutka kada je Vico Zeljković od Elvedina Begića preuzeo mesto predsednika Fudbalskog saveza BiH, a “pojačali dozu“ kada je Borac na liderskoj poziciji smenio Sarajevo, kojeg je pri tom glatko i pošteno pobedio na njegovom Koševu, stigavši 13 bodova zaostatka?!
Zbog čega ništa sporno nije bilo u bh. fudbalu u poslednjoj deceniji otkako je vladanje “krovnim” Savezom preuzeo prvo Komitet za (ne)normalizaciju, a potom i komitetlija Elvedin Begić?
Ako ste, gospodo iz Sarajeva, zaboravili šta piše u Dejtonskom sporazumu čiji je autor Amerika, evo da vas podsetimo: sport je isključivo u nadležnosti entiteta! To je potvrdio i Španac Karlos Vestendorp na funkciji visokog predstavnika Međunarodne zajednice u BiH. 
Ima li šta nejasno?
U Republici Srpskoj narod može na tribine u Federaciji BiH ne, valjda je i to dovoljan dokaz rezličitosti shvatanja života i fudbala u nesrećnoj zemlji “dva entiteta i tri naroda”. A svaki entitet odlučio je za sebe! 
Dejtonski sporazum u izvornom obliku!
Živeo fudbal!

Sportski Žurnal/Slavko Basara