XS
SM
MD
LG

Traži se odlazak Amera Čolana

BANjALUKA - Haotično stanje i dalje vlada u Košarkaškom savezu BiH nakon fijaska na Fajnal foru Lige za prvaka u Širokom Brijegu i prema nezvaničnim informacijama biće pokrenuta inicijativa za smjenu generalnog sekretara Amera Čolana.

Tri kluba koja nisu nastupila na završnom turniru (Igokea, Borac, Spars) nezadovoljni su ponašanjem generalnog sekretara, odnosno nekim njegovim odlukama za koje smatraju da su donesene bez potvrde Upravnog odbora. Stoga će vladajuće tijelo pokrenuti postupak za njegovo razrješenje sa dužnosti. Sarajevski klub smatra da je najviše oštećen u proteklom periodu kada je u deset dana odigrao čak osam utakmica što je nezabilježeno u bilo kojoj ligi svijeta. Uprava vjeruje da je Fajnal for zakazan s ciljem da Širokom bude data treća šansa da se domogne nastupa u Drugoj ABA ligi. Svoju šansu za nastupom Širokobriježani su vidjeli u osvajanju trećeg mjesta kojim bi stekli pravo direktnog nastupa u drugom razredu regionalnog takmičenja čime bi izbjegli plaćanje kotizacije od 50.000 evra u slučaju dobijanja specijalne pozivnice.

- Ovo je najveća lakrdija u istoriji košarke u BiH gdje je titula dodijeljena ekipi koja je u Ligi za prvaka imala skor 0:6 sa Igokeom, Borcem i Sparsom, a koš razliku -100. Samo posljednju utakmicu u Širokom su izgubili od Igokee sa 34 poena razlike. Nažalost, generalni sekretar Amer Čolan kaže da im treba dati i treću šansu i to nakon toga što su izmasakrirali neke ekipe, sa nezampaćenim rasporedom utakmica, da probaju možda tako pobijediti - navedeno je između ostalog u saopštenju Sparsa.

Generalni sekretar najavio je kazne za klubove koji se nisu pojavili na F4 odnosno izbacivanje u niži rang dok Sparsi žele da sve istjeraju na čistac.

- Potrebno je rasvijetliti kompletnu situaciju kako u javnosti ne bi bila  stvorena pogrešna slika o klubovima koji su cijelu sezonu pošteno igrali. Da li je nadležnost KS da daje šanse svakom klubu da još jednom pokuša izboriti što bolji plasman koji ga vodi u regionalna takmičenja iako je propustio sve prethodne šanse ili je nadležnost Saveza da se brine za regularnost takmičenja, za zdravlje sportista i na vrijeme organizuje sprovođenje takmičenja ne mijenjajući propozicije čak tri puta kako je to bio slučaj ove sezone - poručili su iz Sarajeva.

Konkurs

Generalni sekretar bira se na konkursu koji raspisuje KS BiH, a Upravni odbor bira najboljeg među prijavljenim kandidatima. Na aktuelnu funkciju Čolan je izabran početkom novembra 2018. godine, a do tada je između ostalog radio kao voditelj stranih investicija za ulaganja u BiH, kompanije "Al Rajan" iz Dohe. Od 2012. godine član je skupštine KS BiH.

Izvor.glassrpske.com


Spars Realway 75 : 82 Borac
Čelik 63 : 68 Leotar
Široki 61 : 95 Igokea
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Igokea 10 10 0 20
2 Borac 10 7 3 17
3 Spars Realway 10 5 5 15
4 Široki 10 3 7 13
5 Leotar 10 3 7 13
6 Čelik 10 2 8 12