XS
SM
MD
LG

Pandža za SportDC: Cilj da Čelik bude stabilan premijerligaš

Zenica je košarkaški grad a nakon nekog vremena, Čelik se prošle sezone vratio u elitu. U povratničkoj sezoni, Čelik se plasirao u Ligu za prvaka. O prošloj sezoni kao i o planovima za narednu, za naš portal govorio je trener Čelika, Josip Pandža.

''S obzirom da smo iz druge lige došli u prvu, plasman u Ligu za prvaka za mene je vrhunski rezultat. Veliki broj igrača je ostvario osjetan napredak i prezadovoljan sam urađenim'', kaže Pandža.

Prošla sezona bila je specifična na svim nivoima radi Kovida. Razni protokoli ali i igranje bez publike je nešto na šta niko nije bio naviknut.

''To je nova situacija za sve moje kolege i mene. Nešto što prije nismo doživjeli. Improvizovalo se dosta ali najvažnije je da su svi ostali zdravi, da je košarka opstala i da se sve privelo kraju. Od naredne sezone se nadam povratku barem nekog dijela publike'', ističe Pandža.

Čelik se polako sprema za narednu sezonu a Pandža se osvrnuo i na planove za istu.

''Mi smo osuđeni na smanjenje dijela budžeta koji se odnosi na plate igrača. Ostavili smo Božovića koji je ljudski i igrački temelj naših rezultata. Uz njega ćemo okupiti mlade igrače koji mogu da iskoriste Čelik, da napreduju a istovremeno da pomognu klubu da ostvari rezultatske ciljeve'', kaže Pandža i nastavlja.

''Prvi cilj nam je bio zadržati veći dio prošlogodišnjeg rostera ali zbog toga što finansijski nismo u stanju pratiti zahtjeve igrača, neke promjene moramo napraviti. Cilj je da Čelik bude stabilan klub u Premijer ligi BiH, rezultatski, finansijski i ponašanjem, kao i da bude stepenica gdje će mladi Bh košarkaši dobiti priliku za igru.''

Za kraj razgovora sa Pandžom, dotakli smo se kvaliteta same lige.

''Prošlogodišnji kvalitet je bio sjajan. Veliki broj igrača zbog pandemije nije bio u mogućnosti otići iz države i uticali su da kvalitet bude dosta veliki. Nestašica finansijskih sredstava je svugdje i nadam se da će klubovi taj moment iskoristiti da daju šansu Bh igračima'', rekao je za kraj Pandža.


Spars Realway 75 : 82 Borac
Čelik 63 : 68 Leotar
Široki 61 : 95 Igokea
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Igokea 10 10 0 20
2 Borac 10 7 3 17
3 Spars Realway 10 5 5 15
4 Široki 10 3 7 13
5 Leotar 10 3 7 13
6 Čelik 10 2 8 12