XS
SM
MD
LG

Pravda je zadovoljena

Foto: UEFA EURO 2020

Fudbaleri Danske plasirali su se na kraju u osminu finala evropskog prvenstva. Samim tim, možemo reći da je pravda negdje zadovoljena.

Pred sam start EURA Danci su bili tim koji iz drugog plana može uraditi dosta. Dobro popunjeni u svim linijama i dugo na okupu što je takođe mnogo važno. Očekivalo se da budu najmanje drugi u grupi a da se uz malo sreće bore i za prvo mjesto sa Belgijom.

Prvi meč igrali su protiv Finske. Igrali su dobro, stvarali šanse ali nisu mogli postići pogodak te tako krunisati bolju igru. A onda se desio taj 43. minut. Kristijan Eriksen se srušio na terenu. Nastala je prava drama sa jednim jedinim ciljem, spašavanjem života Kristijana Eriksena. Nakon 15ak minuta, iznijet je sa terena i kasnije se dobro oporavio od svega.

Sam meč bio je prekinut te je odlučeno ipak da se nastavi nakon skor dva sata. Meč je nastavljen ali se vidjelo da Danci nemaju fokus koji su imali do tada. Jesu napadali, jesu bili bolji ali nije bilo dovoljno koncentracije. Finska je svoju šansu iskoristila te je golom Pohjanpala povela. Imali su Danci šansi da se vrate, Hejberg i jedanesterac ali ga je veoma loše izveo i na kraju su Finci slavili.

Iako su ostali bez glavnog igrača, Danci nisu psihički pali. Kao da ih je sve oko Eriksena dodatno ujedinilo te kao da su odlučili ''ginuti'' na terenu za njega. I vidjelo se to u naredne dvije utakmice iako je bilo i u njima loših momenata.

Prvo poluvrijeme protiv Belgije, Danska je odigrala gotovo pa perfektno. Nije perfektno samo zato što su vodili 1-0 a utisak je da su morali imati i veću prednost s obzirom na dominaciju koju su imali. Kada je Martinez uveo De Brujnea i Azara u nastavku, Belgija je došla do preokreta i pobjede.

Bilo je jasno da Danska mora dobiti Ruse ukoliko želi bilo kakvu mogućnost za prolaz. U prvih 20ak minuta Danci su bili nedovoljno konkretni dok su Rusi prijetili iz kontri preko Golovina. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, Danska je igrala sve bolje. Na kraju su sjajnim golom Damsgarda poveli sa 1-0.

Nastavak je počeo u nešto sporijem ritmu a djeluje da su Danci kontrolisali sve što se dešava na terenu. A onda neshvatljiva greška Zobnina nakon koje Poulsen pogađa za 2-0. Jesu Rusi smanjili iz jedanesterca ali su golovima Kristjansena i Melea, Danci slavili sa 4-1 te su zahvaljujući pobjedi Belgije, završili kao drugi.

Na kraju su završili faktički gdje se i očekivalo da završe. Međutim, put do tog drugog mjesta bio je neplanirano komplikovan. I to više na psihološkoj bazi nego što se same igre tiče. Jer igra kad se gleda, samo drugo poluvrijeme protiv Belgije nije bilo dobro pa i tu su imali neke šanse. Ostalo su odigrali dobro samo je bilo mučenja sa realizacijom ali i to je došlo na svoje u trećoj utakmici.

Na kraju je pravda definitivno zadovoljena. Bez uvrede Fincima i Rusima ali Danska je bar za klasu bolja reprezentacija i bio bi grijeh da je neko od te dvije selekcije prošao prije Danske. Pogotovo zato što bi Danska faktički ispala ne radi igre koliko radi te cijele situacije sa Eriksenom.

Sada idu na Vels. Velšani jesu ugodno iznenadili ali Danci su kvalitetnii i sigurno ulaze kao favoriti u taj meč. Pogotovo djeluje da su psihički sada izuzetno jaki nakon što su deklasirali Ruse i prošli u narednu fazu. Ako bi prošli Vels, Danci bi u četvrtfinalu išli na pobjednika meča između Holandije i jedne trećeplasirane ekipe (možda Hrvatske). 

Dakle, žrijeb im se sjajno otvara i mogli bi Danci biti baš ono što se i očekivalo da budu. Odnosno, da iz drugog plana naprave fantastičan rezultat. Kvaliteta imaju, mentalno su sigurno mnogo jači nakon svega i imaju uz to najveći mogući motiv jer svi igraju za Eriksena.

Tako da, moglo bi ovo biti najbolje takmičenje za Dansku još od onog čuvenog evropskog prvenstva 1992. godine kad su senzacionalno došli do titule..... 


Rusija 1 : 4 Danska
Finska 0 : 2 Belgija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Belgija 3 3 0 0 9
2 Danska 3 1 0 2 3
3 Finska 3 1 0 2 3
4 Rusija 3 1 0 2 3