XS
SM
MD
LG

Diskutabilan penal i sreća poslali Engleze u finale

Foto: UEFA EURO 2020

Fudbaleri Engleske savladali su Dansku sa 2-1 nakon produžetka te su se plasirali u finale evropskog prvenstva.

Englezi su bolje otvorili susret. Prijetili su a najbliži je golu bio Sterling. U 30. minuti šok za Engleske. Damsgard je sjajno pogodio iz slobodnjaka za vodstvo Danske. Ubrzo nakon gola Danske, Sterling je imao sjajnu šansu ali je Šmajhel odbranio. Ipak, Englezi su izjednačili. Saka je ubacio a Kjer postigao autogol.

U nastavku su i jedni i drugi više vodili računa da ne naprave grešku. Najbolju šansu imao je Megvajer ali je Šmajhel sjajno odbranio u 55. minuti. Do kraja nije bilo većih prilika, niko nije mnogo rizikovao pa se otišlo u produžetke. 

Engleska je u produžetku bila bolja. Prvu šansu imao je Kejn ali nije je iskoristio. Potom su šanse propuštali Griliš i Sterling. U 103. minuti dosuđen je poprilično diskutabilan penal. Mele je imao blagi kontakt sa Sterlingom a sudija je dosudio penal. Kejn je šutirao, Šmajhel odbranio ali je Kejn naletio na odbijenu loptu i pogodio. Danci su u drugom produžetku najviše zaprijetili preko Braitvajta ali nisu postigli gol. U završnici susreta Sterling je imao šansu ali je Šmajhel odbranio.

Englezi će u finalu igrati protiv Italije u nedelju od 21h.