XS
SM
MD
LG

Belgija moćna i kad nije kompletna

Foto: DNA India

Belgija je jedan od favorita evropskog prvenstva. Sinoć su odigrali prvu utakmicu i dobili Rusiju sa ubjedljivih 3-0. Pri tome, pobjeda još više dobija na težini ako se zna da De Brujne i Vitsel nisu igrali a Eden Azar je igrao poslednjih 15ak minuta. 

Ekipa Roberta Martineza je igrala u svojoj tipičnoj 3-4-3 formaciji. Aldervereld, Bojata i Fertongen su bili štoperi, desno je meč počeo Kastnj a lijevo Torgan Azar. Tilemans i Dendonker su igrali u sredini a u napadu su igrali Mertens, Lukaku i Karasko. 

Belgija je od početka imala posjeda a dosta je bilo bitno kada će postići gol. Rusi jesu djelovali dobro defanzivno na startu ali u destoj minuti odbrana nije reagovala dobro što je Lukaku iskoristio i postigao gol. Nakon gola, Belgija je bila još bolja, sigurnija i napadi su bili tečniji. Nisu stvarali previše šansi, što je možda i do Rusije, ali djeluje da je Belgija kontrolisala sve.

A i drugi gol su dali nakon greške. Drugi gol je postigao Meunije. Treba reći da je Meunije zamijenio povrijeđenog Kastanja a nekoliko minuta kasnije postigao je gol. U nastavku susreta, Belgija nije stvarala toliko prilika ali djeluje da su igrali sa 30% snage ako i toliko. Na kraju su dali i taj treći gol te su potvrdili pobjedu.

Problem za Belgiju pred meč su bili izostanci jer se znalo da KDB i Vitsel neće igrati a da je Eden Azar rovit. Znalo se da veznjaci moraju uraditi veliki posao. Kada je KDB tu, oni odlično koriste desni međuprostor gdje se on snalazi jako dobro. Sada se znalo da to moraju raditi Tilemans i Dendonker. Isto, Vitsel često kada igra, spušta se nazad po loptu. E sad su obojica morali i to raditi.

I zaista su i Dendonker i Tilemans odradili sjajan posao. Nadopunjavali su se maestralno i kretali između linija. Spuštali su se na smjenu po loptu ali su na smjenu ulazili i u napadačke međuprostore pa se izostanak igrača nije ni osjetio. Takođe, bilo je rotacija i na bočnim sranama. Više naravno na lijevoj strani gdje oni nemaju klasičnog lijevog beka. Tu su bili Torgan Azar i Karasko. Doduše, više u dubinu se spuštao Torgan dok bi Karasko obično dolazio po loptu do centra ali su se sjajno rotirali u poslednjoj trećini belgijanskih napada.

Što se tiče odbrane, Belgija se branila više sa loptom u nogama nego što su se poziciono branili. Međutim, iako su kontrolisali sve na terenu, pokazali su neke ranjivosti. Naime, kada bi na sredini gubili loptu, nastajala bi panika radi sporih štopera. To nije bilo kobno protiv Rusa jer je Rusija sa malo igrača napadala. Čak i kad su gubili 2-0, faktički je Dzjuba bio naprijed i eventualno bi tu bio još igrač ili dva s tim što bi jedan od te dvojice bio onaj ko bi presjekao loptu na sredini. Sve to je djelovalo sporo sa strane Rusa i djeluje da neke poluprilike nisu ni koristili na pravi način. Ali gubljenje lopte na sredini, Belgiju može koštati protiv jačih protivnika.

Što se tiče Rusa, nisu se baš proslavili. Faktički su bili bez prave prilike i bili su napadački loši, neodlučni i prespori čak i kad su gubili. Doduše, treba reći da su prva dva gola primili iz grešaka. Taktički, Čerčesov je defanzivu dobro postavio ali greške su ono na šta on i nije mogao uticati. Vjerovatno ih je to i poremetilo ali djeluje i da je Čerčesov imao faktički samo jedan plan za ovu utakmicu. Odnosno, teška defanziva i eventualno gol iz tranzicije. Međutim, njihova tranzicija nije bila dobra. Čak štaviše, njihovi napadi nisu uopšte djelovali dobro i izgledali su baš sporo tako da i kad bi Belgija gubila loptu na sredini, stigli bi se posložiti dok Rusija dođe blizu njihovog gola.

Kad se sve sabere i oduzme, Belgija je samo pokazala snagu. Igrali su faktički bez tri igrača a rutinski su dobili meč. Da, nije Rusija super jaka reprezentacija ali je ekipa za respekt. Njihove greške Belgija je kaznila, kontrolisala je posjed te su bez većih problema došli do pobjede.

Pokazali su da su itekako moćni i to moćni čak i kad nisu kompletni. 


Rusija 1 : 4 Danska
Finska 0 : 2 Belgija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Belgija 3 3 0 0 9
2 Danska 3 1 0 2 3
3 Finska 3 1 0 2 3
4 Rusija 3 1 0 2 3