XS
SM
MD
LG

Bila je to mnogo luda utakmica

Foto: UEFA EURO 2020

Nije uvijek lako analizirati utakmicu. Najčešće je teško analizirati utakmicu u kojoj nije bilo nekih dešavanja. Ali nekada je teško analizirati neke stvari i kad je palo osam pogodaka. Zašto ? Pa teško je objasniti neke stvari.

Hrvatska i Španija su odigrale jednu zaista nevjerovatnu i krajnje ludu utakmicu. Utakmicu koja se može podijeliti na neke faze ali i utakmica koja je puna neobjašnjivih stari. Hrvati povedu bez da centar poštenu pređu, Španija kruniše preokretom bolju igru pa se Hrvatska vrati i zamalo dođe do preokreta. Sa jedne strane preokret Hrvatske bi bio nerealan jer je Španija veći dio meča igrala bolje ali taj preokret je itekako bio realan da je Kramarić iskoristio šansu u produžetku.

Prvih 20 minuta Španija je dominirala. Imali su pa faktički cijelo vrijeme 80% lopte a Hrvatska se mučila da uopšte dođe do lopte. Španci su sa dosta igrača dolazili naprijed, imali šanse ali nisu poveli. A onda krajnje bizaran momenat. Pedri sa centra nepotrebno vraća loptu golmanu ali tako da loptu šalje u okvir gola. Ona Simonu prelazi preko noge i ulazi u gol. I to je prva luda stvar ove utakmice. Bolji si, protivnik ne prelazi centar a gubiš. Kako ? Pa jer si sebe maestralno pokopao.

Nakon autogola i vodstva, Hrvatska se malo oslobodila pritiska. Uspjeli su dobaciti do 25 pa kasnije i 30% posjeda. Imali su i sjajnu šansu kad je Vlašić izbacio Garsiju ali nije imao adekvatnu podršku pa je sam morao probati. Generalno, Hrvatska je u prvih sat vremena sa malo igrača dolazila naprijed što je najbolje pokazala pomenuta situacija.

I pored bolje igre i pored dominacije, Španija je izjednačila takođe na dosta bizaran način. Osvojili su prostor po desnoj strani jer je Rebić otišao mijenjati kopačke, uslijedio je dijagonalni pas nakon kojeg se Gaja našo u šansi. Jeste Livaković odbranio ali je lopta došla do Sarabije koji je pogodio. Generalno, druge lopte su cijeli turnir bile problem za Hrvate a i generalno im je to problematični dio.

Na poluvremenu je Dalić izveo Petkovića uveo Kramarića. Potpuno nelogična izmjena jer ono što je Hrvatskoj trebalo, nije u tom momentu mogla dobiti od Kramarića a od Petkovića jeste. Španija je nastavila sa boljom igrom i iskoristila je prvi u nizu kikseva Gvardiola te je povela golom Aspilikuete.

A onda je uslijedio ''okidač''. Dalić kao da je u momentu shvatio da bi mogli malo fudbala igrati. Uveo je Oršića umjesto katastrofalnog Rebića i Hrvatska je prodisala. Dolazili su sa više igrača u završnicu a pomjerene su bile i linije. Gvardiol, koji je defanzivno bio užasan, sjajno se ubacio u jednoj situaciji ali je Simon odbranio. Takođe, Dalić je desno ubacio Brekala na beka umjesto Juranovića kako bi dobio širinu. 

U jeku Hrvatske bolje igre Tores je donio Španiji 3-1. Pomislili su Španci možda da je kraj ali Hrvatska nije odustala. Na 3-1 za Španiju, Dalić povlači poslednji adut. Odlučuje se na igru na centaršuteve te vadi Kovačića i Vlašića a ubacuje Budimira i Pašalića. Kramarić se tada povukao na desetku odnosno iza Budimira a na skok se ubacivao i Pašalić koji za veznjaka ima odličnu visinu. Oršić jeste dao gol uz mnogo sreće ali je taj gol posljedica i velikog pritiska i brojnosti u završnoj trećini što Hrvatska nije imala u većem dijelu meča. Nastavili su pritiskati a nakon Oršićevog centaršuta, Pašalić je pogodio za 3-3.

U produžetku je Hrvatska ta koja je prva imala šanse. Oršić je prvi zaprijetio a onda je sjajnu šansu imao Kramarić. Prosto je mogao a i morao dotući Špance tada. Umjesto toga, Španija je dotukla Hrvate. Ključna je bila izmjena koju je Enrike napravio još u 72. minuti. Tada je ušao Dani Olmo a upravo on je asistirao za golove u produžetku. Oba gola pala su na sličan način. I kod oba gola ima krivice i Gvardiola i Brekala. Mada, Brekalo je igrao van pozicije pa mu se i može tolerisati.

Na kraju je najteže dati završnu ocjenu o ovom meču. Hrvatska je realno bila veoma loša 60-65 minuta pa opet ta Hrvatska je stvorila isti broj velikih prilika kao i Španci i na kraju krajeva mogla je preko Kramarića dotući Špance. Neobjašnjivo je kako su Španci sebi dozvolili i da daju tako amaterski autogol ali i da se tako opuste na 3-1. 

Sa druge strane, neshvatljivo je zašto je Daliću toliko dugo trebalo da krene sa hrabrom igrom. Da se razumijemo, ne treba Špance napasti svim silama od starta jer uvijek mogu složiti kontru. Ali Hrvatska je bila 60 minuta anemična i previše povučena. Rebića je vjerovatno još na poluvremenu trebao vaditi i dati šansu Oršiću. Takođe, to što je Hrvatska u završnici regularnog dijela pa i produžetku imala super posložen ofanzivni dio, više je stvar spleta okolnosti.

Foto: UEFA EURO 2020

Kada je Dalić uveo Kramarića na startu drugog poluvremena nije sigurno razmišljao kako će kasnije uvesti Budimira i Pašalića i kako će se sjajno posložiti taj dio ekipe. Lagao bi kada bi rekao da je radi toga uveo Kramarića jer ga je uveo na 1-1 a Budimira i Pašalića na 3-1 za Španiju. Međutim, u sportu kao i životu morate imati sreće. Dalićeva sreća je bila ta što iako nije imao cjelokupan plan sa izmjenama kada je ubacio Kramarića, posložilo mu se tako da je ispalo kao da sklapa slagalicu sa izmjenama. Ako zanemarimo potez sa poluvremena, jedina izmjena koja se može kritikovati je izmjena gdje je izvadio Juranovića a ubacio Brekala. Brekalo jeste dao širinu u napadu i nakon njegovog nabacianja Hrvatska je u nastavku dala drugi gol. Ali, Brekalo je defanzivno kao bek neupotrebljiv i Španci su to kaznili u produžetku.

Ako gledamo pojedince, Rebić je odigrao katastrofalno cijelo prvenstvo. Brozović nije bio ni B od onog Brozovića iz Intera i izgubio je deset od 11 duela protiv Španije a bio je loš i protiv Engleza. Gvardiol jeste talenat i ogroman potencijal ali oni koji ne daju da kap kiše padne na njegovu glavu, rade samo loše za njega. U Hrvatskoj je takvo stanje u javnosti da ste mrzitelj i kompleksaš ako kažete da je Gvardiol napravio grešku. Da je potencijal jeste i to ogroman ali da je bio katastrofalan protiv Škotske i Španije, bio je.

Ono što isto ne smijemo zaboraviti, Hrvatskoj su falili Perišić koji je izostao radi pozitivnog testa te Lovren koji je bio suspendovan. Sa njima bi to vjerovatno bilo drugačije jer je Perišić vjerovatno i najbolji hrvatski fudbaler na ovom prvenstvu ili barem jedan od trojice najboljih. 

Sa druge strane moramo kritikovati Enrikea. Eksperimentisao je sa odbranom i nejasno je zašto je dao priliku Eriku Garsiji. Malo je falilo da mu se obije o glavu jer je Garsija izgledao komično. Generalno je dosta miksao odbranu ali se mora reći da su Gaja i Aspi bili dobri. Kada govorimo o Špancima, mora se reći koja riječ i o Daniju Olmu. Olmo je pokazao u produžetku da je igrač za velike stvari. Možemo mi pričati da Gvardiol nije radio idealan posao ali ne smijemo tako umanjiti Olmu zasluge za prolaz s obzirom da je imao dvije asistencije.

Na kraju se može reći da je Hrvatska muški pala. Teško je reći da li mogu biti zadovoljni ili ne. S obzirom kako su igrali 60 minuta, mogu biti zadovoljni ali s obzirom na Kramarićev promašaj, imaju za čime i žaliti. Španija jeste prošla ali je pokazala mnogo loših stvari, od amaterskog autogola do potcjenjivanja Hrvata i opuštenosti na 3-1. 

Moraće takve stvari izbjeći ukoliko žele u polufinale jer Švajcarci su pokazali koliko su opasni ako ih se ne shvati ozbiljno.