XS
SM
MD
LG
29.09.2021 Administrator DC

željo ide dalje

Fudbaleri Željezničara su pobijedili Rudar Han Bilu u prvom kolu Kupa Bosne i Hercegovine rezultatom 6:0 i plasirali se dalje u najmasovnijem takmičenju u bh. 

Željezničar je poveo iz prve prave akcije i to već u četvrtoj minuti utakmice. Gasal je ubacio loptu u prostor, Bekrć šutirao, a na odbijenu loptu natrčao Zdunić koji je pogodio za vodstvo Plavih. Tri minute kasnije prijete domaći preko Petaka, no Muftić sigurno brani njegov udarac da bi u desetoj Zdunić petom pokušao savladati golmana Rudara, no nije uspio. 

U 14. minuti susreta udarac Jaganjca je otišao preko gola da bi već u sljedećem napadu golu domaćih zaprijetio Drina, no promjene rezultata nije bilo. Jaganjac je u 17. minuti uspio matirati Muftića, ali je pogodak poništen zbog ofsajd pozicije da bi u 23. minuti pokušao Vrhovac, no pokušaj defanzivca Plavih nije ugrozio gol domaćeg sastava, te je ostalo 1:0 za Plave. 

Potom je Rudar imao dvije prilike preko Petaka i Alića, no njihovi pokušaji nisu ugrozili gol gostujućeg golmana Muftića da bi Plavi udvostručili prednost u 43. minuti susreta. Gasal je ubacio u sredinu gdje je najsnalažljiviji bio Bojo koji je matirao Zolotu i tako postavio konačan rezultat prvog poluvremena utakmice prvog kola Kupa BiH, Rudar Han Bila - Željezničar 0:2. 

Tomislav Ivković je od prve minute nastavka u igru ubacio Nedima Mekića, Damira Hrelju, te Ermina Zeca koji mu se revanširao u 54. minuti susreta postigavši pogodak za Plave. Prije toga je petom asistirao za Višticu čiji je udarac odbranio da bi potom šutirao nakon dodavanja Hrelje, no promjene rezultata nije bilo baš kao ni minut kasnije kada je on sve pripremio za Hrelju, ali ofanzivac Plavih šutira pravo u golmana.

U 59. minuti Hrelja je nanizao nekoliko igrača domaćeg tima i šutirao, ali je njegov udarac otišao pored gola domaćeg tima. Ponovo su pokušavali Hrelja i Zec za gostujući tim, ali golman Zolota je bio na visini zadatka da bi Jaganjac zaprijetio golu Muftića u 71. minuti susreta, no promjene rezultata nije bilo. Nakon nekoliko minuta bez uzbuđenja Plavi su postigli tri gola za tri minute i riješili pitanje plasmana dalje.

Prvo je Mekić u 77. minuti pogodio nakon što je prethodn udarac Hajdarevića kratko odbio Zolota da bi dvije minute kasnije Osmančević zatresao svoju mrežu, a konačan rezultat je djelo mladog Hamze Jaganjca. Hrelja je oboren u kaznenom prostoru, Sivac je pokazao na bijelu tačku, a siguran realizator najstrožije kazne bio je mladi Jaganjac koji je tako postavio konačan rezultat susreta. 

Stadion: Han Bila. Gledatelja: 1.000. Sudija: Sivac Ermin (Zenica). Žuti kartoni: Brkić, Ribo (Rudar Han Bila). Strijelci: 0:1 - Zdunić (4), Bojo (43), 0:3 - Zec (54), 0:4 - Mekić (77), 0:5 - Osmančević (79ag), 0:6 - Jaganjac (80p).  

Rudar Han Bila: Zolota, Mehmedović, Osmančević, Torlak, Kadrić, Kasumović, Alić, Hodžić, Petak, Čurić (74. Adilović), Jaganjac. Trener: Islam Torlak.

Željezničar: Muftić; Vištica, Drina, Vrhovac, Malić (65. Kovačević); Hajdarević, Beća, Gasal (65. Jaganjac), Bojo (46. Mekić), Zdunić (46. Hrelja); Bekrić (46. Zec). Trener: Tomislav Ivković.