XS
SM
MD
LG

Karatisti Slavije imali najuspješniju godinu u klupskoj istoriji

Karate klub Slavija iz Istočnog Sarajeva imao je uspješnu 2021. godinu. Pored sjajnih rezultata na republičkim i državnim prvenstvima, karatisti Slavije imali su zapažene rezultate i na međunarodnoj sceni, a najveći uspjeh je učešće Marine Kurteš na seniorskom Svjetskom prvenstvu, koje je polovinom novembra održano u Dubaiju.

Trener Slavije Dejan Vukadin kaže da je ovo bila najuspješnija godina u istoriji kluba.

- Ovo je najuspješnija godina od osnivanja kluba, jer smo prvi put od osnivanja imali učesnika na Svjetskom prvenstvu za seniore. Naša takmičarka Marina Kurteš nastupala je u kategodriji seniorki do 61 kg. Prethodno je na državnom prvenstvu osvojila zlatnu medalju kao najmlađa seniorka sa samo 17 godina, čime je izborila mjesto u seniorskoj reprezentaciji BiH i ostvarila istorijski uspjeh za klub. Već u prvom kolu sastala se sa mnogo starijom takmičarkom iz Turske, koja je bila treća na Olimpijskim igrama u Tokiju i izgubila je na preglasavanje sudija, koji su na 0:0 dali prednost iskusnijoj takmičarki. Ovo je za naš klub veliki uspjeh – kaže trener Slavije.

Vukadin ističe da je Slavija nakon dobrih rezultata na Prvenstvu BiH imala tri takmičara na Balkanskom prvenstvu, koje je održano u Rijeci.

- Aleksandar Raonić i Luka Ćuković su uz Marinu ostvarili plasmane koji su ih odveli na Balkansko prvenstvu u Rijeci. Marina je osvojila bronzanu medalju u konkurenciji mlađih seniorki, a Luka i Aleksandar su bili peti i u borbi za medalju obojica su nakon 1:1 poraženi pravilom prvog poena. Zadovoljan sam uspjesima svojih takmičara. U konkurenciji 104 kluba, naši kadeti i juniori su u generalnom plasmanu zauzeli 11. mjesto na Prvenstvu BiH – rekao je Vukadin.

Najuspješnija takmičarka Slavije, Marina Kurteš, koja je samo nekoliko dana prije odlaska na Svjetsko prvenstvo u Dubaji napunila 18 godina u godini koja je na izmaku okitila se bronzanom medaljom na Balkanskom prvenstvu.

- Prije petnaestak dana vratila sam se sa Balkanskog prvenstva u Rijeci, na kojem sam u kategoriji mlađih seniorki osvojila bronzanu medalju, ali to nije jedino takmičenje koje bih izdvojila u 2021. godini. Ovu godinu sam započela u Poreču na Svjetskoj ligi, gdje sam bila sedma nakon pet mečeva i na žalost nisam uspjela da dođem do medalje. Na Prvenstvu BiH osvojila sam zlato, što je bila viza za Svjetsko prvenstvo u Dubaiju, gdje sam za protivnicu imala Turkinju Merve Čoban, koja ima 28 godina i treća je na svjetskoj rang listi. Ja sam prezadovoljna, izgubila sam preglasavanjem sudija nakon neriješenog rezultata. Najbitnije je da sam zadovoljna kako sam odradila meč i to je veliko iskustvo za mene obzirom da sam prvi put nastupala na Svjetskom prvenstvu za seniore – kaže Marina Kurteš.

Zapažene rezultate imao je i Aleksandar Raonić, koji je kadetski i juniorski prvak BiH.

- Moji najbolji rezultati iz 2021. godine su prva mjesta na Prvenstvu BiH za kadete i juniore. Ti rezultati su mi obezbijedili nastup na Balkanskom prvenstvu na kojem su imao po dvije pobjede i poraza, što je bilo dovoljno za peto mjesto – rekao je Raonić.

Luka Ćuković, takođe je osvojio peto mjesto na Balkanskom prvenstvu u Rijeci.

- Na Prvenstvu Republike Srpske osvojio sam titulu viceprvaka, a na Prvenstvu BiH sam bio četvrti, što je bilo dovoljno da se nađem na spisku reprezentativaca za Balkansko prvenstvo u Rijeci. Kao i moj klupski drug Aleksandar Raonić, na Balkanskom prvenstvu sam radio četiri meča i imao dvije pobjede i dva poraza za peto mjesto – kaže Ćuković.

Za prvi tim Slavije zimske pauze neće biti, jer slijede pripreme za predstojeća takmičenja, a prvi na redu je Grand pri Kroacija, kvalifikacioni turnir u Samoboru, a potom Evropsko prvenstvo za seniore u Turskoj i Evropsko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore koje će se održati u Pragu.