XS
SM
MD
LG

Dvadeset godina ŽOK "Slavija": Jovica Tošić se prisjetio početaka kluba u Istočnom Sarajevu

Jovica Tošić pokrenuo žensku odbojku na prostoru današnjeg Istočnog Sarajeva

ŽOK Slavija osnovan je 2001. godine sa prvobtnim imenom Srednjoškolac. Klub je pod ovim nazivom radio godinu dana, a onda se uključio u Sportsko društvo "Slavija".

Jedan od osnivača kluba i trener koji je u Slaviji proveo 17 godina je Jovica Tošić, koji iza sebe ima bogatu sportsku karijeru. Igrao je fudbal, odbojku, bio je prijeratni član atletske reprezentacije BiH, a kao trener radio je u fudbalu, košarci, skijanju. Najduži trenerski staž ima u odbojci.

Jovica Tošić, koji je do odlaska u penziju bio profesor na Fakultetu fizičke kulture Univerziteta u Istočnom Sarajevu evocirao je uspomene na Slavijinih 20 godina.

- Ja sam počeo da se bavim odbojkom sa djecom u mojoj školi "Branko Radičević" na Ilidži, gdje sam radio. Tamo sam formirao klub, zajedno sa prijateljima, profesorima. Prelaskom na ove prostorice zajedno sa direktorom Gimnazije Vujicom Skulićem sam se dogovorio da ponovo krenemo sa odbojkom, pošto je jedan broj djevojaka iz Igmana prešao u tadašnje Srpsko Sarajevo, jedan dio je otišao po svijetu i koristeći te djevojke pokušali smo da formiramo klub i 2001. godine smo, stvorivši se uslovi otvaranjem balon sale, krenuli sa radom. Te godine su se uglavnom gimnazijalke uključivale u rad i odatle i naziv Srednjoškolac. Brzo smo okupili stotinjak djevojaka, kaže nam Jovica Tošić.

Vrlo brzo Slavija je formirala takmičarsku selekciju i u početku je nastupala u Drugoj ligi Republike Srpske. Tošić ističe da je u jednom periodu, zbog neslaganja sa klupskom upravom otišao iz Slavije na tri godine, a sa njim je klub napustilo i 12 igračica prvog tima.

- Vratio sam se na poziv nekih članova uprave. Tada smo krenuli na novo da pravimo ekipu. Kada sam se vratio bilo je šest seniorki i šestero djece koje je treniralo, da bi danas vidjeli imamo preko 160 djevojčica. Nažalost, nemamo puno seniorki. Vrijeme je takvo da smo došli u situaciju da imamo puno djece, a da ta djeca se vrlo brzo zadovolje i prekidaju sa radom sa 16,17 godina, ko dogura do 18 taj je dobar.

Slavija je ubrzo ušla u Prvu ligu Republike Srpske, a jednu sezonu odigrala je i u Premijer ligi BiH. Klub je od osnivanja baziran na domaćim igračicama, a ograničen budžet nije omogućio adekvatna pojačanja za Premijer ligu.

- Ekipa Slavije je počela u toj Drugoj ligi, pa smo došli sve do Premijer lige, to je bilo 2013. godine. Nažalost, sredstva nam nisu dozvoljavala da dovedemo dvije možda kvalitetne igračice koje bi pravile prevagu u nekim utakmicama i omogućile da opstanu. Sa našim kadrom išli smo, pa kako god bude.

Nakon ispadanja iz Premijer lige BiH, Slavija je standardni član Prve lige RS.

- Nastavljamo otada pa do danas u Prvoj ligi. U posljednje dvije godine imamo dosta problema, baš iz tog razloga što sam naveo, da djeca rano napuštaju odbojku, sport uopšte, pogotovo ženska djeca. Došli smo u situaciju da se borimo za opstanak, dvije godine uspjevamo da opstanemo. Nadam se i da ćemo ove sezone, u kojoj slavimo evo 20 godina postojanja, mada nam trenutno situacija nije dozvolila da to obilježimo na pravi način, opstati.

U nastavku poslušajmo sta su nam rekle mlade odbojkašice Slavije.

- Pored pionira u svom godištu, u selekciji sam kadeta, također i seniora. Pored libera igram i na poziciji primača. Počela sam trenirati sa osam godina i mislim da ću u narednom periodu ostvariti dobre uspjehe, rekla nam je Kristina Ćuskić.

- Treniram od devete godine, sada imam četrnaest. Treniram stalno. Pored pionirki, igram i u kadetima. Primamljuje me odbojka jer je sve timski rad, djevojke su složne i sve je super, rekla nam je Andrea Prodanović.

- Treniram odbojku već par godina. Igram za kadete, a učestvujem i u trenizima seniora. Krećemo kadetsko prvenstvo i potrudićemo se da ostvarimo dobre rezultate i prođemo dalje, rekla nam je Ana Klepić.

Pored Jovice Tošića u klubu kao treneri rade Miroslav Lučić magistar fizičke kulture, Slavica Govedarica profesor fizičke kulture i bivša igračica Kristina Vuca, profesorsrpskog jezika.


Libero 3 : 0 Velež
ŽOK Leotar 3 : 1 Glasinac
Hercegovac 2 : 3 Ljubinje Bankom
Maglić 1 : 3 Drina
Slavija 3 : 2 Radnik
Borac 1 : 3 Inova
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Inova 11 10 1 31
2 Borac 11 10 1 30
3 Glasinac 11 7 4 22
4 Drina 11 7 4 20
5 ŽOK Leotar 11 6 5 18
6 Libero 11 6 5 17
7 Velež 11 5 6 17
8 Radnik 11 4 7 14
9 Ljubinje Bankom 11 5 6 12
10 Slavija 11 3 8 8
11 Maglić 11 2 9 5
12 Hercegovac 11 1 10 4