XS
SM
MD
LG

Sloga postaje magnet za mlade fudbalere

Dolaskom Zorana Ćurguza na čelo stručnog štaba FK Sloga Doboj, došlo je i do određenih novina u pogledu usavršavanja rada omladinskih selekcija.

Šef struke dobojskog kluba u svom radu primjenjuje savremene stručne metode za unapređenje rada omladinskog pogona. Polako se ostvaruje jedna od njegovih ideja, izrečenih u prethodnim izjavama, da Sloga postane “magnet” za mlade igrače koji žele da napreduju i dobiju šansu da zakorače u profesionalni fudbal.

U smislu takve ideje, Sloga je preduzela niz aktivnosti koje se primjenjuju uglavnom u velikim i razvijenim klubovima. Između ostalih, nedavno su izvršena BIP (PACER) i FMS testiranja desetak Sloginih kadeta, kako bi se ostvarila procjena aerobnog kapaciteta svakog igrača pojedinačno. Rezultati testa su pokazali da među kadetima postoje igrači koji posjeduju kapacitete za ozbiljan fudbal. Ćurguz je naglasio da su to upravo oni igrači koji su posvećeni treninzima, koji ne propuštaju ni jedan trening bilo koje vrste i da rezultat takvog pozitivnog odnosa prema treningu, donosi dobre rezultate kadetskom timu. Na dobojskim Lukama, zajedno sa Sloginim kadetima, testirano je i desetak igrača drugih klubova, uglavnom iz Federacije, od kojih su neki iz Premijer lige BiH.Da li je Sloga već postala taj “magnet” koji je spominjao Ćurguz?

Uz prisustvo Ćurguza i njegovog pomoćnog trenera Dražena Filipovića, testiranje je vodio nedavno angažovani stručnjak za kondicionu pripremu igrača, trener Mihajlo Samardžija. Slogin kondicioni trener je zadužen i za pripreme igrača u novootvorenoj klupskoj teretani.

Ćurguz nije stao na ovome, nego je sa uglednom sportskom medicinskom ustanovom ORTHOSPORT iz Banja Luke, dogovorio dodatna testiranja za neke igrače koji su pokazali zavidne rezultate na BIP testu. Ovom prilikom su izvršena specijalizovana testiranja aerobnih i anajrobnih sposobnosti.

Ovo testiranje se uglavnom primjenjuje za profesionalne sportiste. Testiranje spada u red onih koje forsiraju treneri ozbiljnijih sportskih kolektiva i na osnovu kojih se procjenjuje ukupan kapacitet sportista u pogledu njihovog zdravstvenog stanja i krajnjih sportskih mogućnosti.


 

Ćurguz i njegov stručni tim, sastavljen od iskusnih trenera u radu sa mlađom igračima, prvo su sagledali sve prednosti i mane trenažnog procesa omladinskih selekcija. Na osnovu izvršenih analiza, sačinjen je program po kojem treneri rade sa mladim igračima. Program je usklađen sa načinom rada seniorskog tima, a sve u cilju da Sloga od najmlađih selekcija, pa sve do seniora, primijeni jedinstven sistem rada i stil igre i samim tim lakše prilagođavanje prilikom prelaska igrača iz jedne uzrasne kategorije u sledeću…posebno prilikom prelaska iz omladinskog u seniorski tim jer je procjena da se tu izgubi najveći broj mladih igrača.

Prva polusezona je na neki način bila eksperimentalna i nisu bili u prvom planu sportski rezultati. Međutim, stekao se utisak da su Slogini kadeti generacija koja se lakše prilagođava novom načinu rada i da je među njima najviše igrača koji žele da ozbiljno rade na svom usavršavanju. Nakon prvog dijela sezone, tim trenera Dejana Pešića je drugi u Omladinskoj ligi BiH (Sjever A). Potrebno je imati u vidu da kadetsku ekipu Sloge sačinjavaju igrači većinom 2006.godište i da su najmlađa ekipa u ligi.

Sloga je na neki način zauzela stav da jedno vrijeme sve selekcije igraju protiv starijih od sebe, da i na taj način steknu određene sposobnosti i iskustva sa jačim protivnicima. Rezultat ovakve prakse će se sagledati u prijateljskim utakmicama protiv vršnjaka u smislu istog godišta ili kroz ligaška takmičenja, kada se donese procjena i ukaže potreba da određena godišta budu nosioci ekipe u predviđenim uzrastima liga.

Sve ovo, nekako vuče na još jednu Ćurguzovu ideju, a to je stvaranje fudbalske akademije i da Sloga postane regionalni lider u okupljanju i obuci mladih fudbalera. Put je sigurno težak, ali po svemu sudeći, Zoran Ćurguz očigledno zna šta radi. Ako Sloga uđe u Premijer ligu BiH, sigurno će porasti još veće interesovanje mladih igrača za ovaj klub i samim tim olakšati sve što je zamišljeno. Bila Premijer liga ili ne, mnoge ideje će se realizovati, jer klupska uprava sa Miroslavom Kršićem na čelu, već je stvorila odlične uslove, posebno u pogledu infrastrukture, koji su preduslov za provođenje programa i vizije koju su pred sebe postavili vodeći ljudi FK Sloga Doboj.

 

 

 

 

 


Drina 7 : 2 Budućnost
Modriča Alfa 2 : 1 Slavija
Borac 2 : 1 Kozara
Željezničar ST 0 : 1 Krupa
Podrinje 4 : 1 Tekstilac
Ljubić 1 : 0 Sloboda
Sutjeska 4 : 3 Zvijezda 09
Sloga 5 : 0 Omarska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa (-1) 30 24 4 2 75
2 Sloga 30 21 5 4 68
3 Sloboda 30 20 5 5 65
4 Zvijezda 09 30 18 4 8 58
5 Sutjeska 30 17 4 9 55
6 Drina 30 15 5 10 50
7 Slavija 30 13 4 13 43
8 Omarska 30 11 6 13 39
9 Ljubić 30 12 2 16 38
10 Tekstilac 30 10 7 13 37
11 Željezničar ST 30 9 6 15 33
12 Modriča Alfa 30 9 4 17 31
13 Kozara 30 8 5 17 29
14 Podrinje 30 8 3 19 27
15 Borac (-3) 30 8 3 19 24
16 Budućnost 30 3 1 26 10