XS
SM
MD
LG

Željo valadar Sarajeva

Fudbaleri Željezničara ugostili su i savladali Sarajevo u 145. sarajevskom derbiju, odigranom u sklopu 21. kola Premijer lige BiH. Meč je okončan rezultatom 2:0.

U današnji duel, dva tima su ušla sa razmakom od pet bodova, a Sarajevo je imalo ambicije da danas trijumfuje i napravi dodatni korak ka plasmanu u Evropu. S druge strane, Željezničarove ambicije i nisu imale toliko dodira sa plasmanom u evropska takmičenja, ali definitivno su bile da se u nastavku sezone skupi što više bodova.

Naravno, za sam derbi dodatna motivacija nije bila ni potrebna, a od početka je bilo jasno da će utakmica biti neizvjesna. Mnogi su uoči meča Sarajevu davali veće šanse s obzirom na dvije rutinske pobjede na otvorenju proljetnog dijela sezone, ali Željezničar, koji je skupo prodao kožu u Mostaru protiv Veleža, definitivno nije bio bez šansi.

Krenulo je loše i nezanimljivo, kako obično i započinje svaki derbi. U 12 minuta vidjeli smo osam prekršaja, bezbroj sitnih prekida i grešaka sa obje strane, a Sarajevo je imalo malo veći posjed lopte, ali uglavnom je ona bila kod Mujakića i Dupovca. 

Željezničar je još jednom iznenadio Sarajevo ostvarivši premoć u veznom redu, prvo brojčanu, a kako je vrijeme odmicalo, počeo je ostvarivati i terensku nadmoć. Hajdarević, Mekić, Štilić i Bekrić, te povremeno i napadač Armin Hodžić, bili su nepremostiva prepreka za vezni red Sarajeva koji su činili Rifet Kapić i Andrej Đokanović. Hamza Čataković je nominalno igrao na poziciji ofanzivnog veznjaka, ali on je stilom igre previše ofanzivno orijentisan da bi u većoj mjeri učestvovao u kreaciji igre.

Tek nakon 18 minuta vidjeli smo prvi udarac na utakmici, a ubrzo potom i drugi. Šutirao je Bekrić, a dvije minute kasnije probao je i Semir Štilić. 

Željezničar je stvorio još nekoliko sitnih poluprilika nakon kontranapada poslije otetih lopti, a onda je i Sarajevo imalo najbolju šansu u prvom dijelu. Dal Varešanović je lijepo pobjegao sa desne strane u sredinu kaznenog prostora, a tamo ga je sjajno pronašao Asmir Suljić. Ipak, udarac Varešanovića je bio loš.

Odmah u narednom napadu, na drugoj strani je Bekrić imao veliku šansu. Šutirao je iz situacije 1 na 1 sa Dizdarevićem, ali njegov udarac golman Sarajeva je uspio zaustaviti i izbaciti u korner. Bekrić nije dugo žalio za stopostotnom šansom koju je imao, već nakon kornera Željezničar je poveo. Štilić je odlično ubacio u sredinu, Armin Hodžić koji je danas debitovao odlično je skočio, a Belmin Dizdarević ovaj put je bio nemoćan i Željezničar je poveo.

Poremećeno je i ono malo koncepcije igre koju je Sarajevo imalo, ali pravi problemi za Bordo tim nastali su tek u finišu prvog dijela. Štilić je s leđa startovao na Dupovca, ovaj je dozvolio da ga to provocira i zamahnuo je kao da će ga udariti u leđa. Jeste na kraju zakačio Štilića, ali i ovaj je odglumio da je situacija ozbiljnija nego što jeste. Dupovac je skupo platio za svoj nepromišljeni potez, te je dobio direktan crveni karton, a Sarajevo je bilo u još težoj situaciji nego dotad.

Trener Aleksandar Vasoski nije uspio mnogo promijeniti na poluvremenu, osim što je uveo Palića da zatvori štopersku poziciju nije previše mijenjao. 

Sarajevo je imalo nešto veći posjed lopte i u drugom dijelu, ali sa igračem manje, taj posjed je bio daleko od gola Željezničara i sasvim bezopasan. Tek u 62. minuti Sarajevo je imalo prvu šansu, i to vrlo dobru, ali udarac Anela Hebibovića uspio je odbraniti Josip Bender.

Potom je Sarajevo u još nekoliko navrata prilazilo golu Željezničara, što je bilo i logično s obzirom na činjenicu da je Željezničar prepustio gostima posjed lopte, ali sve su to bile situacije koje su se završavale lošim dodavanjima ili bezopasnim udarcima.

U 90. minuti, rezervista Ermin Zec, koji je desetak minuta ranije ušao u igru, majstorski pogađa mrežu Sarajeva prelijepim udarcem sa distance, što je donijelo erupciju oduševljenja na tribinama Grbavice. 

Naravno, u tom je momentu utakmica riješena, a domaći mogu biti itekako zadovoljni svojim izdanjem. Željezničar sada ima 29 bodova, dva boda manje od Sarajeva i svakako da će i apetiti kluba sa Grbavice porasti pred nastavak sezone.

FK Željezničar - FK Sarajevo 2:0 (1:0)
Stadion: Grbavica
Gledalaca: 8000
Sudija: Haris Kaljanac (Sarajevo)
Strijelci: 1:0 - Hodžić (31), 2:0 - Zec (90)
Žuti kartoni: Bekrić, Malić, Hodžić, Hajdarević, Zec (Željezničar), Đokanović, Velkoski (Sarajevo)
Crveni karton: Dupovac (Sarajevo) - 45. minuta

FK Željezničar: Bender, Galić, Malić, Kosorić, Cocalić, Hajdarević, Mekić, Štilić (72. Vučenović), Bekrić (81. Zec), Resić (81. Šehić), Hodžić. Trener: Edis Mulalić.

FK Sarajevo: Dizdarević, Hebibović, Pidro, Mujakić, Dupovac, Đokanović, Kapić (69. Velkoski) Varešanović (46. Palić), Suljić (85. Ahmetović), Čataković, Bagarić (59. Avramovski). Trener: Aleksandar Vasoski


Rudar Prijedor 1 : 2 Leotar
Zrinjski 4 : 1 Radnik
Posušje 1 : 0 Sloboda
Tuzla City 2 : 2 Široki Brijeg
Borac 2 : 0 Velež
Željezničar 2 : 0 Sarajevo
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 21 17 3 1 54
2 Tuzla City 21 10 8 3 38
3 Borac 21 9 9 3 36
4 Sarajevo 21 9 4 8 31
5 Željezničar 21 7 8 6 29
6 Široki Brijeg 21 6 10 5 28
7 Sloboda 21 5 10 6 25
8 Velež (-3) 21 7 6 8 24
9 Posušje 21 4 7 10 19
10 Leotar 21 5 4 12 19
11 Rudar Prijedor 21 3 7 11 16
12 Radnik 21 3 6 12 15