XS
SM
MD
LG

Neopisiva lakoća pobjeđivanja

Foto: Miami Heat

Godinama slušamo priče o ''Procesu'' Filadelfije i kako je krajnji cilj tog Procesa titula. Međutim, dok slušamo te priče i gledamo često cirkus u režiji ekipe Doka Riversa, pravi Proces se odvoja na Floridi. Proces koji je davno počeo i koji neće dugo stati. Ne, nije to dizanje iz pepela ka visinama nego je to Proces ostanka na visini. E to Majami radi genijalno.

U NBA se uloga trenera brutalno potcjenjuje. Pogotovo ako u ekipi imate velike zvijezde. Naslušali smo se priča kako je Spolstra bio pijun kojem je LeBron govorio šta će raditi. Međutim, Spo je sve demantovao i pokazao nakon odlaska LeBrona da itekako ima znanja. Najbolje se to vidjelo u sezoni 19/20 kad su neočekivano došli do velikog finala. Tamo su pali protiv Lejkersa ali su imali i velikih problema sa povredama.

Te povrede obilježile su i ovu sezonu. Nema faktički igrača koji nije ispadao u nekom trenutku. Batler, Adebajo, Lauri i Hiro kao ključna četvorka, propustili su kombinovano 82 meča u regularnom dijelu sezone. Sad bi čovjek očekivao da Majami bude loš radi toga. Ali gdje su bili ? Na prvom mjestu Istoka. Kako ? Jer je Spolstra velemajstor.

Iako je ostajao bez primarnih opcija, kosntantno je razvijao ostatak ekipe. Gejb Vinsent imao je sjajnih partija, Maks Strus veliki rast tokom sezone a dok je Adebajo bio van terena, Jurtseven je imao seriju odličnih partija.

Došao je red na plej of. U prvoj rundi su se sastali sa Atlantom. I opet su imali problema sa povredama. Bez Laurija su igrali četvrti i peti meč dok peti nije igrao ni Batler. Pa opet, prošli su dalje sa rutinskih 4-1.

Sledeća meta bila je Filadelfija koja je bila oslabljena u prva dva meča jer nije mogla računati na Embida. U ta dva meča, Majami se bukvalno igrao sa Filadelfijom i rutinirao ih. Sa 50% snage su odradili ta dva meča i poveli su sa 2-0.

Onda se vratio Embid. Međutim, tada su se desile i neke neobjašnjive stvari. Treći meč Majami je olako ''pustio niz vodu''. Generalno, dosta se priča ove sezone da se neke serije produžavaju na silu radi gledanosti i TV prava a tome su doprinijele baš takve utakmice. Četvrti meč bio je dosta zanimljiviji ali je na kraju Hardenova magija donijela pobjedu Fili.

U petom meču sve po starom, Majami ponovo predominantan i rutinski dolazi do 3-2. Manje više tako su dobili i šesti meč. Jeste na kraju bilo ''samo'' devet razlike ali ko je gledao zna da je Fila razliku spustila kad je sve bilo riješeno jer je Majami imao +20 na tri ipo minute do kraja susreta. 

Tako je Majami ušao u finale Istoka. Sam plasman kao plasman je sjajan rezultat ali još je impresivnije to što je Majami poprilično lako i ispod radara ovo ostvario. Jesu cijele sezone igrali odlično ali nekako ''hajo'' oko njih nikad nije bio kao oko nekih drugih ekipa. Oni su radili i taj rad im se isplaćuje.

Takođe, impresivno je kako je ekipa prevazišla sve povrede a bilo ih je dosta. Čak se može reći da su te povrede dodatno ojačale ekipu jer su omogućile nekim momcima veće minute i razvijanje a sada ti momci mnogo znače ekipi. Strus je najbolji primjer jer je uz Batlera ponajbolji košarkaš ekipe u plej ofu. On je pogotovo značajan jer Dankan Robinson ne postoji. Ofanzivno ne može da pogodi ništa a defanzivno ne može tabure da odbrani.

Majami je jedna sjajna priča i ekipa koja ima strašne radne navike. Te radne navike isklesale su i neke druge navike kod ekipe sa Floride poput navike pobjeđivanja. Zapravo, nije to samo navika pobjeđivanja. To je neopisiva lakoća pobjeđivanja kad je Majami u pitanju.

Jer ma kakav problem imali, iz njega izlaze samo jači.