XS
SM
MD
LG

Kad je najbitnije, tu su Ivanović i domaći igrači

Foto: ABA liga

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan sa 90-76 te su poveli sa 1-0 u finalu ABA lige. Možda je prerano izvoditi neke zaključke nakon samo jedne utakmice finala ali dosta toga se moglo vidjeti u ovom meču.

Radonjić je promijenio petorku pa je kao starter krenuo Davidovac. Ideja Radonjića bila je da se defanzivno parira i otežava posao Ledeju. Sa druge strane, nije bilo nekih iznenađenja kada je u pitanju Partizanova startna petorka.

Očekivalo se da Partizan preuzima Kalinića ali ga je u početku 1 na 1 branio Trifunović i radio je dobar posao. Generalno, Zvezda se u početku mučila sa igrom pet na pet i kad god je bilo moguće, igrali su u tranziciji. Sa druge strane, fokus odbrane bio je na Ledeju i Panteru pa je bilo prostora za ostale. Prvo je taj prostor koristio sjajno Balša Koprivica a onda i Jam Madar koji je jednu trojku upravo dao jer se pomagalo sa njega da bi se zavorio Panter a Dobrić nije stigao izrotirati nakon što je Panter poslao pas za Izraelca. 

Na startu drugog perioda razigrao se Zek Ledej pa je Partizan došao i do sedam poena prednosti. Zvezda se organizacijski mučila sve do ulaska Nikole Ivanovića. Čim je on ušao, Zvezda je počela pismenije igrati i napadi su konačno imali i glavu i rep. Sa druge strane, Partizan je imao problema ali ih je šut držao. Veliki minus faktor bio je Matijas Lesor koji nije mogao tabure sačuvati a napadački nije donosio ni blizu koliko Koprivica. Sa druge strane, Davidovac i Dobrić su igrali onako kako obično igraju protiv Partizana a trojkom Ivanovića, Zvezda je na odmor otišla sa +3.

Zvezda je dosta bolje otvorila nastavak. Kroz agresivnu odbranu i dobar napad, gradila je svoju prednost. Volters je iskoristio lošu odbranu Partizana te je došao brzo do pet vezanih poena. Kasnije je teške trojke pogodio i Dobrić pa je Zvezda došla do 13 poena prednosti. Nije se Partizan lako predao. Panter se mučio do sredine 3/4 a onda je uhvatio odličan ritam i faktički je sam održao Partizan u životu.

U poslednjem periodu, Partizan je zaprijetio kada je Mur povezao trojke. Dalas Mur je generalno igrač koji u kratkom periodu može dati veliki broj poena pa je razumnjivo zašto je Radonjić odmah reagovao tajmautom. Zvezda je odbila Partizanov nalet a ponovo je kontrola nad mečom u potpunosti uspostavljena kada je Nikola Ivanović bio u petorci Zvezde. Takođe, ponovo je Zvezda dosta eksplatisala činjenicu da je Lesor na terenu jer je Francuz išao iz gluposti u još veću glupost uz standardno katastrofalnu odbranu.

Zvezda je tako došla do pobjede. Može se reći i rutinske pobjede pogotovo ako se uzme u obzir da Kalinić poenterski nije dao skoro nikakav doprinos. Imao je par dobrih povratnih pasova što se napada tiče ali poenterski je bio jako tanak.

Međutim, opet se pokazalo koliko je bitno imati dobru bazu domaćih igrača. Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić su pravo blago Zvezde. Kad je najbitnije, gotovo po navici obojica budu odlični. Na kraju krajeva, Dobrić je u prošlosezonskom finalu ABA lige uz Lojda bio najbolji igrač Zvezde. U ovoj utakmici je fenomenalno šutirao dok je Davidovac radio sve i svašta kako to obično i radi u ovakvim utakmicama.

Nikola Ivanović još je jednom pokazao da je igrač za velike utakmice. Zvezda nije imala ritam dok Ivanović nije ušao na parket. Njegovim ulaskom Zvezdina igra je postala neuporedivo bolja. U početku je tražio ritam u šutu za tri poena ali kad je dao trojku u završnici prvog poluvremena, bilo je jasno da će ovo biti njegova utakmica. Na kraju je tako i bilo jer je bio najbolji igrač Zvezde.

Sa druge strane, Partizan je imao dobrih momenata ali ne i kontinuiteta. Partizan ne može dobiti ove mečeve ako Panter i Ledej igraju periodično a tako su igrali u ovom meču. Takođe, ako već Pantera ne ide, potrebno je da ostatak bekovske linije povuče. A opet i ta dodavanja ostalih, bila su stihijska.

Ono što se može reći jeste da je nejasna uloga Balše Koprivice. Otvorio je fenomenalno meč, uz Madara bio najbolji pojedinac u ekipi i onda ga je nakon pogrešnog pasa u 2/4, Obradović zakucao za klupu. Da stvar bude gora po Partizan, većinu preostalog vremena na pet je igrao Lesor. Napadački nije uradio mnogo a defanzivno je krivac za bar trećinu Zvezdinih poena ako ne i više.

Kad se sve sabere i oduzme, Zvezda je zasluženo dobila prvi meč. Igrali su bolje i pismenije, imali veću širinu i na kraju su došli do pobjede. Pobjede kojom su poveli u finalu ali za samu titulu će trebati još dosta toga uraditi.