XS
SM
MD
LG

Musa donio bh selekciji trijumf

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je u posljednjem kolu grupe F prvog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine savladala u dvorani "Mirza Delibašić" Bugarsku 76:73 trojkom Džanana Muse prije zvuka sirene. 

Iako je bio u rosteru, najbolji igrač Bugarske, Saša Vezenkov, nije ulazio u igru, pa iako bi se možda vjerovalo da će to značajno olakšati posao bh reprezentaciji, to se nije dogodilo, mada su u prvom poluvremenu imali i +13 u svoju korist.

Prva četvrtina je protekla u izjednačenoj igri obje reprezentacije, a prednost na kraju prvih deset minuta je bila na  strani bh tima , 19:18.

Nastavak su domaći otvorili serijom šest nula i došli do sedam poena prednosti, bilo je 25:18 da bi potom stekli i dvocifrenu prednost, bilo je 31:21. Nastavili su sa sjajnom igrom i dalje, pa su došli i do maksimalnih +13, 40:27, a selektor Barčovski je morao zvati dva tajmauta da proba nekako da razdrma svoje košarkaše.

I kada se činilo da su bh igrači uspjeli prelomiti utakmicu, Bugari su se serijom lakih poena, čemu je kumovala i blaga igra u odbrani, budući da je bh u ovom periodu igre napravila svega jedan faul, vratili u život i trojkom Bosta došli na minus četiri, bilo je 40:36 što je bio i rezultat sa kojim se otišlo na odmor.

Uspijevala je bh reprezentacija da u 3/4 održava stečenu prednost u prvom poluvremenu, sve dok Bugarska serijom 6:0 nije prešla u vodstvo 56:53, te su u posljednjih deset minuta prenijeli +4, 62:58. 

Četvrta dionica donijela je rezultatsku klackalicu. Bugari odlaze na maksimalnih +5, ali se bh vraća i prelazi u vođstvo 66:64. Domaća reprezentacija otišla je  na +4, 70:66 i igrala jako dobru odbranu, uslijedila je trojka De Bosta na nešto manje od dvije minute do kraja za 70:69 i jasno je bilo da se čeka velika drama u finišu.

Džanan Musa promašuje oba slobodna bacanja, na drugoj strani De Bost postiže poene i dovodi Bugarsku ponovo u vodstvo 71:70, da bi Aleksandar Lazić trojkom digao Skenderiju na noge i vratio bh reprezentaciji dva poena razlike, prije nego je De Bost još jednom doveo utakmicu u egal, 73:73.

Adis Bećiragić je zvao minut odmora  da pripremi napad na 31 sekundu do kraja. Bugari na 12 sekundi do kraja prave faul na prodoru Muse i  ponovo je ima dva slobodna bacanja. Promašio je Musa opet oba bacanja, ali ofanzivnim skokom je bh tim došao do posljednjeg napada kojeg Musa rješava i pogađa za pobjedu 76:73. 

Najefikasniji u bh timu bili su kapiten Miralem Halilović i Džanan Musa sa po 16 poena, a kod gostiju u odsustvu Vezenkova najbolji košarkaš De Bost, je ubacio 24. 

Bosna i Hercegovina se sada seli u drugi krug kvalifikacija gdje će pored Litvanije i Češke biti i tri ekipe iz grupe E, a to su Francuska, Mađarska i Crna Gora. Tri najbolje ekipe iz te grupe idu na Svjetsko prvenstvo.