XS
SM
MD
LG

Fudbal u nevrijeme

Nenad Lalatović

U okviru derbija drugog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, FK Sarajevo je slavio pobjedu protiv FK Borac sa 3:1. Nakon utakmice na zajedničkoj press-konferenciji medijima su se obratili treneri obje ekipe, Feđa Dudić iz Bordo tima, te Nenad Lalatović iz redova Banjalučana.

"Ovo je zločin igrati utakmicu u pet sati. Nisam želio prije utakmice ništa da komentarišem ništa, da ne bude da tražimo alibi. Svaka čast momcima i jedne i druge ekipe da odigraju utakmicu po ovakvom vremenu. Ja sam stajao u hladu i ne znam kako sam izdržao. Želimo da dignemo kvalitet lige i onda igramo u 17 sati na 38 stepeni. Oko utakmice, mislim da smo potpuno zasluženo pobijedili, čestitam mojim momcima. Poželio bih sreću i dobrodošlicu kolegi u BiH, evo mogao je da vidi kakva je ovo liga, vrlo teška i zahtjevna, iako je mnogi podcjenjuju iz našeg regiona. Rekao sam u najavi da ćemo igrati, i igrali smo danas. Borac je bio jako opasan iz prekida i tu su nam stvarali velike probleme. Posebno jer su u prvih jedanaest imali preko pet igrača sa 1.90, a mi ostanemo prije 24h bez dva stopera i uskoči tu Đokanović koji je nizak, ali je igrao dobro. Kada pogledamo sve u svemu, zaslužena pobjeda. Mogli smo da u prvom poluvremenu povedemo preko Čatakovića, a golovima su kumovale i greške golmana, drago mi je da Belminova greška nije došla do izražaja. Mi se okrećemo narednim utakmicama, ovo je moj neki rukopis od kojeg ja ne odustajem. Sarajevo će ovako igrati i ovako igramo od prve prijateljske utakmice.", rekao je trener Sarajeva, Feđa Dudić. 

Nakon njega riječ je dobio i trener Borca, Nenad Lalatović.

"Čestitam i ja objema ekipama jer su zaista na teškom vremenu igrali u pet popodne, a razlog tome je što mi radimo naš teren i ovdje nemamo reflektore. Sarajevo je zasluženo pobijedilo, a iskren da budem da sam znao da neću igrati u Banja Luci i da ćemo ići od grada do grada ovdje, vjerovatno ne bih ni došao. Igramo sad malo ovdje, malo tamo, kao da je cirkus došao. Ja sam jučer prvi put izašao na ovaj teren ovdje, prema tome nijednu utakmicu nismo odigrali u Banjaluci, niti za Evropu niti u ligi. Mislim da je bila izjednačena utakmica u prvom poluvremenu. Mi smo tada imali dvije ili tri fantastične šanse, gdje je njihov golman fenomenalno reagovao i odbranio. Onda u drugom poluvremenu se desi što se desi, jer mi sve vrijeme treniramo da igramo brzo i da poslije dva ili tri dodira tražimo dubinu, da igrači dolaze u taj prostor. Mi smo drugom poluvremenu imali sve pogrešno, a nakon greške Piščevića i našeg golmana smo izgubili greške. To su naše individualne greške i to nas je koštalo utakmice.", rekao je Lalatović i dodao:

"Slično nam se dešavalo i na Farskim Otocima u dva navrata vučemo igrača i pravimo penale i tako ispadnemo. Sami sebe izbacimo. Danas eto Piščević vuče loptu deset dodira, umjesto dva i to se desi tako, pad koncentracije i ja tu zaista ne mogu ništa."

Lalatović je potom prokomentarisao i ekipu Sarajeva.

"Za Sarajevo mogu da kažem da je dosta svježija ekipa od Borca. Nas je dosta izmorio i taj uzaludni put i to što smo došli ovdje nakon dva dana i nakon utakmice protiv Doboja. Mi smo jedan očito težak tim, gdje nam fali jedan ritam. Putovali smo i prije ove utakmice i generalno previše putujemo. Prije dva dana smo došli u Prijedor u hotel, pa vidjeli da nema klime, pa se vratili za Banjaluku, to umara i struku i igrače."

Dudić se također osvrnuo na svoju ekipu, te podvukao da Sarajevo igra bolje nego prošle sezone.

"Ja znam da Sarajevo igra bolje ove sezone nego prošle sezone, kada su uvijek gubili utakmice u drugom poluvremenu. Danas smo to dobili i drago mi je da je danas i Dal Varešanović na jednoj jačoj utakmici postigne pogodak i eto danas je "načeo". Varešanović igra dobro, danas je i Kobiljar postigao pogodak koji je bio prekrižen kod svih trenera. Moj je zadatak da izvučem maksimum iz svakog igrača i to sam uradio u Sarajevu. Nagovijestio sam da ćemo vidjeti drugo Sarajevo u odnosu na prve dvije godine i mislim da uspjevam u svom cilju", rekao je Dudić.


Sloga Meridian 4 : 0 Leotar
Zrinjski 1 : 2 Željezničar
Široki Brijeg 2 : 0 Sloboda
Velež 1 : 1 Igman
Tuzla City 3 : 0 Posušje
Borac 1 : 3 Sarajevo
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Tuzla City 2 2 0 0 6
2 Široki Brijeg 2 2 0 0 6
3 Sloga Meridian 2 1 1 0 4
4 Željezničar 2 1 1 0 4
5 Zrinjski 2 1 0 1 3
6 Sarajevo 2 1 0 1 3
7 Velež 2 0 2 0 2
8 Igman 2 0 1 1 1
9 Borac 2 0 1 1 1
10 Posušje 2 0 1 1 1
11 Leotar 2 0 1 1 1
12 Sloboda 2 0 0 2 0