XS
SM
MD
LG

“Zmajevi” prvi u grupi i u baražu za EP

Reprezentacija BiH

Fudbalska “A” reprezentacija BiH pobijedila je večeras na stadionu “Bilino polje” u Zenici odgovarajuću selekciju Crne Gore rezultatom 1:0, osvojila prvo mjesto u grupi tri “B” divizije UEFA Lige nacija, a ujedno izborila i plasman u baraž za odlazak na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njamačkoj. “Zmajevi” su pobjegli Crnogorcima i Fincima na četiri velika i nedostižna boda kolo prije kraja takmičenja u trećem izdanju UEFA Lige nacija i vratili se u najjaču “A” diviziju.

Početni pritisak imala je domaća selekcija, nije stvorila ozbiljne prilike, a kasnije su se Crnogorci oslobodili tog pristika i u nekoliko situacija su opasno zaprijetili golu Ibrahima Šehića.

U 32. minutu Ermedin Demirović je postigao pogodak koji je opravdano poništen zbog nedozvoljene ofsajd situacije na koju je ukazala VAR tehnologija. BiH je došla u vođstvo u prvom minutu sudijske nadoknade prvog dijela kada je jedan cenatršut sa desne strane kapiten Edin Džeko glavom prebacio na drugu stativu, a Demirović iz trka šutirao pored Marka Vešovića i Milan Mijatović je bio nemoćan. Gol primljen u najnezgodnijem trenutku za goste.

Drugo poluvrijeme je bilo mnogo lošije od prvog, i siromašnije, nije viđena nijedna prilika za gol iz reda stoprocentnih. Crnogorci su pokušavali da izvrše pritisak kako bi došli do izjednačenja i ostali u trci za baražom i prvim mjestom u grupi, ali nisu uspjeli opasnije da ugroze Ibrahima Šehića.

 

BiH – Crna Gora    1:0 (1:0)

Stadion: “Bilino polje” u Zenici. Gledalaca: 16.000. Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska). Strijelac: 1:0 Demirović (45+1). Žuti kartoni: Demirović, Pjanić, Džeko, Hadžiahmetović, Saničanin (BiH), Savićević, Marušić, Vukčević, Janković (Crna Gora).

BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić, Dedić (od 90. Sušić), Hadžikadunić, Saničanin, Kolašinac, Pjanić (od 67. Cimirot), Bešić (od 73. Kodro), Hadžiahmetović, Stevanović (od 73. Gojak), Džeko, Demirović. Selektor: Ivajlo Petev.

CRNA GORA: Mijatović, Radunović, Tomašević, Vujačić, Vešović, Savićević (od 46. Vukčević), Šćekić (od 70. Đurđević), Janković (od 81. Camaj), Marušić, Osmajić (od 46. Mugoša), Jovetić (od 70. Hakšabanović). Selektor: Miodrag Radulović.