XS
SM
MD
LG

Romanija u fenomenalnom derbiju nadoknadila dva gola i slavila ogromnu pobjedu

Đorđe Jovanović načeo goste/ Vasilije Marković

Fudbaleri paljanske Romanije su u fenomenalnom derbiju 25. kola Druge lige Republike Srpske grupa "istok" savladali Veleža iz Nevesinja 3:2.

Bila je ovo utakmica za fudbalske sladokusce. Stadion "Vlajko Petrović" ne pamti ovakvu posjetu u posljednjih nekoliko godina, vrijeme u početku toplo, kasnije gotovo idealno za igru, teren jako dobro pripremljen i postojali su svi preduslovi da se gleda jedna nevjerovatna utakmica, što se i ispostavilo kao tačno na kraju da će biti.

Obje ekipe su ušle prilično oprezno u utakmicu svjesni značaja meča i da je ovo direktan duel za prvo mjesto. Velež je odlučio da potpuno pusti Romaniji loptu i opredijeli se za kontre, što je Romanija i prihvatila jer se apsolutno bolje snalaze sa loptom u svojim nogama.

U 17. minuti vidimo prvu pravu šansu i nagovještaj sjajne utakmice. Marko Blagojević izlazi na istrčalog golmana Miloša Zurovca, probacuje loptu pored njega, a lopta prolazi uz samu stativu i završava u gol autu.

Sedam minuta kasnije nova šansa za Romaniju. Marko Maljukan je u odličnoj poziciji, šutira, odbrana Veleža požrtvovano se baca i blokira taj udarac. U 29. minutu Nemanja Lukić proba svoj šut. Sjajno je šutirao sa 25 metara, Miloš Zurovac još ljepšom paradom izbacio u korner.

Iako je Romanija kontrolisala utakmicu, defanziva Veleža predvođena pravim komandanom odbrane Dejanom Popovićem je dobro reagovala i tražila šansu da kontrom zaprijeti Lučiću. Upravo to im je jednom i prošlo kada Drašković pada poslije duela u kaznenom prostoru, ali je bilo to premalo za danas odličnog sudiju Marija Jelića iz Banjaluke. 

Sjajno ispunjene tribine/ Vasilije Marković

Što nisu Nevesinjci uradili tada jesu u 39. minuti igre. Bila je to jedna grozna sekvenca Paljana sa nekoliko vezanih grešaka iz čega se izrodio aut za Nevesinjce. Brzo ga je izveo Kljakić, bacio loptu u kazneni prostor gdje je prima najzapaženiji akter gostiju danas Srđan Drašković, okreće se, i pogađa za 1:0. Gol koji je šokirao domaće, pa se na odmor i odlazi pri rezultatu 1:0 za goste.

Romanija bolje otvara i drugo poluvrijeme, pa poslije centaršuta Jovanovića Bogdan Simanić je u šansi, Zurovac u korner. 

Mnogo je sadržajnije bilo drugo poluvrijeme, trčalo se sa jedne na drugu stranu i sjevale su šanse, pa se definitivno može konstatovati da je ovo bila i jedna od najboljih utakmica drugoligaškog "istoka" ove sezone, a tome su doprinjeli svi akteri događaja, od igrača obje ekipe i njihovo fer i korektno ponašanje, sa tek ponekim grubljim startom ili teškom riječi. 

U 54. minuti Sergej Prodanović se uključuje u napad i šutira, Mladen Lučić je budan. 60. minuta donosi dvije kolosalne šanse na obje strane. Srđan Drašković je pobjegao jednom od mnogo puta koliko će pobjeći defanzivcima Romanije u ovom poluvremenu. Nisu znali kako da sačuvaju vihornog ofanzivca Nevesinjaca Paljani i često je bio oči u oči sa Lučićem. U ovoj situaciji Lučić čita njegovu namjeru i brani nogom šut nakon čega slijedi kontra i sjajna šansa za Marka Blagojevića, lopta ide pored gola.

Tri minute kasnije Srđan Drašković ponovo bježi nesigurnim štoperima Paljana, izlazi jedan na jedan sa Lučićem i ovaj put ga vara za dupliranje vodstva. Velež je nakon nešto više od sat vremena igre imao 2:0 i sigurno je koračao ka pozitivnom rezultatu. Spustila je Romanija gard, krenula na sve ili ništa i u 67. minuti Nemanja Lukić je napravio lijep solo prodor, Zurovac izbija u korner. Dvije minuta kasnije opet Srđan Drašković bježi odbrani Paljana nakon pasa Gorana Prodanovića, krenuo je da zaobilazi Lučića, ali je golman Paljana ipak pokazao kakva je klasa i prozreo je njegovu namjeru.

I kako to biva slijedi kazna. Umjesto 3:0 za Velež i vjerovatno gotove utakmice Romanija daje znakove života i nakon odlične asistencije Marka Blagojevića i egzekucije Đorđa Jovanovića dolaze do 2:1.

Veliki broj propuštenih šansi/ Vasilije Marković

Imala je Romanija 2:1 i tražila drugi gol za potpuno izjednačenje. U 75. minuti Bogdan Simanić pada u kaznenom prostoru, svi su tražili penal, ali Mario Jelić pokazuje Simaniću da po treći put uporno ide da iznudi jedanaesterac i pokazuje mu žuti karton za simuliranje.

Drašković je propustio šansu da se potpuno proslavi u 83. minuti. Sada je pobjegao po strani čuvarima, ušao u kazneni prostor i šutirao, lopta opet ide tik pored gola.

I kao i prošli put i ovaj put je uslijedila bolna kazna. Bio je uporan Borislav Cicović na lijevoj strani, Sergej Prodanović je naivno ispao, dozvolio Cicoviću da se namjesti na centaršut, nije to uradio baš najbolje, lopta je upala pravo u ruke Miloša Zurovca, ali mu onda i ispada i završava preko linije što Romaniju dovodi do željenog izjednačenja.

Bio bi i to sigurno rezultat kojim bi bili zadovoljni Nevesinjci da im ga je neko ponudio pred početak meča, ali je i Romanija znala da je ovo momenat kada bi se moglo krenuti i po puni plijen. I došli su do njega u četvrtoj minuti sudijske nadoknade. Marko Maljukan idealno centrira, a da utakmica ne prođe bez njegovog gola pobrinuo se Bogdan Simanić za erupciju oduševljenja domaće ekipe.

Bogdan Simanić ponovo čovjek odluke

Utakmica dostojna derbija, dostojna derbija za prvo mjesto na tabeli. Romanija sada ima tri boda više od Veleža, s tim da nije zanemarljivo i to što Velež ipak ima bolji međusobni duel i nešto lakši raspored do kraja sezone, tako da nas zasigurno čeka paklen finiš drugoligaškog "Istoka".

Vrijedi pomenuti i odlično suđenje Marija Jelića iz Banjaluke. Ispostavilo se kao pravi pogodak to što je FSRS za ovu utakmicu delegirao prvoligaškog sudiju i to iz druge drugoligaške grupe, koji je sa svojim pomoćnicima Tomislavom Gračaninom i Branimirom Đermanovićem odgovorio na pravi način tom izazovu.

 

ROMANIJA - VELEŽ 3:2 (0:1)
SRC "Vlajko Petrović", Pale
Gledalaca: 500
Sudija: Mario Jelić (Banja Luka)
Strijelci: 0:1 Drašković 39, 0:2 Drašković 63, 1:2 Jovanović 70, 2:2 Zurovac 88ag, 3:2 Simanić 90+4
Žuti kartoni: Simanić, Jovanović (Romanija), G. Prodanović, Vujičić (Velež)

ROMANIJA: Lučić, Jovanović (od 89. Dubljević),Čvoro, Elek, Maljukan, Simanić, Lukić, Cicović, M. BLagojević, Đ. Stupar (Od 46. Koroman), Košarac

VELEŽ: Zurovac, Gutić, Popović, Petković, Vukosav, G. Prodanović, Kljakić (od 83. Jeremić), Repović, Drašković (od 90. Vujičić), S. Prodanović, Šarenac


Velež 7 : 1 Ilićka 01
Vlasenica 1 : 1 Drina HE
Mladost (G) 3 : 2 Glasinac 1936
Budućnost 7 : 2 Podrinje
Rudar 1925 3 : 2 Proleter
Hercegovac 1 : 2 Romanija
Jedinstvo 3 : 1 Guber
Stakorina 1 : 2 Mladost (R)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Romanija 30 20 3 7 63
2 Velež 30 19 3 8 60
3 Jedinstvo 30 19 2 9 59
4 Stakorina 30 15 6 9 51
5 Vlasenica 30 15 4 11 49
6 Proleter 30 14 4 12 46
7 Glasinac 1936 30 13 5 12 44
8 Hercegovac 30 12 6 12 42
9 Ilićka 01 30 13 2 15 41
10 Drina HE 30 11 6 13 39
11 Mladost (R) 30 12 3 15 39
12 Mladost (G) 30 12 3 15 39
13 Budućnost 30 10 4 16 34
14 Rudar 1925 30 10 3 17 33
15 Guber 30 9 4 17 31
16 Podrinje (-3) 30 5 4 21 16