XS
SM
MD
LG

Stevanović nije spreman za reprezentaciju

Sergej Barbarez

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez otkrio je spisak fudbalera na koje računa za predstojeće okupljanje Zmajeva

Tim povodom, održana je press-konferencija na kojoj je govorio upravo Barbarez.

Na samom početku, osvrnuo se na vlastiti spisak. Krenuo je od defanzivne linije.

- Raduje me da se interesujete. Mi smo mnogo toga razmišljali u posljednje tri sedmice. Puno smo putovali, sad dolazimo iz Zagreba. Jučer smo bili na Dinamo - Rijeka. Mislimo da imamo dobar početak, pa ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati. Ideja nam je da treći golman principijelno bude iz bh. lige. Novaci u odbrani su Nikola Katić i Stjepan Radeljić. Dokazali su da imaju kvalitet, igrali su u inostranstvu. Nikola igra u Cirihu i pokazuje da je pravi lider, a Stjepan u Rijeci. Svidio nam se tehnikom, visinom, snagom, taj momak će se odlično uklopiti u neka naša razmišljanja. Tarik Muharemović, to će biti velika stvar, dizati momke iz U-21.  Uvjereni smo, gledali smo ga i ići ćemo opet da ga gledamo. Dobijamo stvarno ogroman pozitivan fidbek iz Juventusa za njega, rekao je Barbarez, a onda se osvrnuo na vezni red.

- Imamo malih problema sa Radetom Krunićem , on je još povrijeđen. Volio bih da dođe i bude sa nama, i ako ne mogne igrati, jer je vrlo važna karika. Taj centralni vezni, lider u tom dijelu. I Tahirovića i Huseinbašića smatram novacima, Denis nije odigrao ni minute, a Benjamin je bio par susreta. Ivan Bašić, za njega smo u startu bili veliko da. Nadamo se da će biti veliki igrač i koji će nam ostati 10-12 godina u reprezentaciji. To nam je primarni cilj, da se stvori kostur reprezentacije koji će biti malo duže ovdje. Dženis Burnić je novo lice, igrač Karlsruea, tip igrača koji nama u ovom momentu vrlo odgovara. Fajter, discplinovan igrač. Važna stavka u držanju te pozicije i odgovornost koju želimo svima dati, kao što smo mi to radili.

- Demirović je naš veliki adut, razvijao se u velikog igrača. Uvijek će igrači iz bh. lige biti nagrađeni, jedan uvijek. Da damo našoj ligi neku nagradu za to što mogu, da imaju motivaciju i da vide da mogu uspjeti iz bh. lige, dodao je Sergej govoreći o pozvanim napadačima.

Na spisku se nalazi nekoliko novih imena.

- Naš direktor je odradio veliki posao. Tu je četiri - pet novih igrača. Principijelno, nećemo pričati o prošlosti, pogotovo da poredimo neko naše vrijeme. Možda ću nekad u kabini reći kako se daje gol ili pravi faul, ali želimo neki novi put. Dosta smo razmišljali. Uvijek će neki kvalitet imati. Imamo i mi nekih ideja, kategorizacija. Željeli smo nešto novo, promijeniti malo način igre. Gledali smo ko nam odgovara u tome svemu. Momci su pokazali da zaslužuju da budu tu. Znam da su svi super srećni i da će biti fina grupa.

Kaže da se ne boji debakla, uprkos teškim protivnicima koji nas čekaju.

- Da se plašim debakla, ne bih sjedio ovdje. Mi smo ubijeđeni u ove momke i to da imaju nešto. Nije ni prije sve bilo crno. Mi smo dosta analizirati utakmicu protiv Ukrajine, i neke utakmice prije, ima tu i dobrih stvari. Na to se može napraviti neka atmosfera. Znate da u reprezentaciji dosta igra momenat motiva, ponosa, motivacije. Zadovoljstvo je doći ovdje. Moramo priznati da toga nije bilo koliko bi trebalo, a poznati smo po tome da smo uvijek imali motiv i ponos da igramo. Vjerujte da će i oni tako. To će biti glavni kriterij. Nama se povrijedio i mali Barišić, on će isto biti dio čvrste ekipe. Bože moj, uvijek ima povrijeđenih. Gledaću onako kako mi želimo igrati. Ne želimo doći na ideju da nekoga zovemo samo da bi popunio. Treba imati širi spisak koji mi imamo, ali je koncentracija na ove dvije utakmice puna. Ne razmišljamo nikako o Ligi nacija, nego o ove dvije utakmice.

Osvrnuo se na Miroslava Stevanovića, ali i izbor Davida Vukovića iz Borca.

- Imali smo ideju da zovnemo Stevanovića, ali smo dobili jasan i kratak odgovor da je vrlo frustriran što se tiče ovoga što se ovdje izdešavalo, u neku ruku i ljut. Vjerujte, svakoga smo zvali. Svakog momka sam zovnuo i svako je znao prvo od mene da će biti pozvan. Dobili smo sa puno strana dobre stvari o Vukoviću. Imamo volju da nekog mladog igrača istrpimo kroz duži period, želimo dati primjer svim mladim momcima, da imaju kod nas 100% šansu.