XS
SM
MD
LG

Profa pamti i za druge

MODRIČA – U Skugriću kod Modriče promovisana je knjiga „Šezdeset godina fudbalskog bratsva“, čiji su autori Milenko Popović i Milenko Đurić. Početak knjige pričom, fotografijama i novinskim člancima posvećen je velikanima ovog kraja, predsedniku Republike Srpske i velikom, vrednom sportskom radniku dr Milanu Jeliću. Tu su i priče o neprevaziđenom fudbaleru ovih prostora, fudbalskoj legendi i šmekeru Nikoli Nikiću. O knjizi su govorili Marko Raulić – Đukić, Novak Stanić, Dimitrije Živanović, Anđelko Starčević i sam autor Popović.

„Profesor Milenko Popović sa saradnicima je ovom knjigom o fudbalskom klubu jednog malog mesta darovao svima nama jedno veliko blago i tako sačuvao fudbalsku istoriju sela, a i šireg prostora. FK Skugrić 1964 je okosnica ove knjige oko koga autor plete priče o vremenu iza nas, ljudima, takmičenjima, anegdotama i drugim događajima“, rekao je urednik knjige Marko Raulić Đukić.

„Opšti utisak je da će ova monografija vrlo uspešno i sa ponosom  podsetiti sve starije  na minula vremena i događaje, a mlađima dati podstrek da prave svoje monografije i što više vremena provode na travnatim terenima uz druženje i prijateljstvo, što postaje imperativ sadašnjim, a i budućih generacija“, rekao je recenzent Novak Stanić.

„Knjiga o šezdeset godina fudbalskog bratstva ima ogroman značaj za proučavanje lokalne prošlosti. Ona je svedok života ljudi i njihove delatnosti na ovim prostorima. Smatramo da ovaj rad predstavlja bitan doprinos u izučavanju istorije sportskih društava na prostoru opštine Modriča“, istakao je drugi recenzent Dimitrije Živanović.

Saradnik na knjizi Anđelko Starčević rekao je da je dobro da su Milenko Popović i Milenko Đurić, profesor i učenik, smestili među korice toliko toga korisnog.

„Biće otrgnuto od zaborava mnogo toga što se odvijalo u Potpolju, Mišićima i Živkovom Polju. To je razglednica sećanja na neke događaje iz trajanja fudbalskog kluba, o druženju ljudi, o negovanju tradicije i kulture tog podneblja“, kaže Starčević.

Nakon promocije, uručene su zahvalnice i plakete zaslužnim pojedincima i kolektivima, dok je Povelja završila u rukama Milenka Popovića, jednog od osnivača i prvog trenera kluba.

Profesora koji pamti i za druge...