XS
SM
MD
LG

Kucamo na vrata zaboravljenih asova: Musketar koji se igrao tenisa

Kroz tenisku istoriju bilo je mnogo vrhunskih igrača. Mnogi sjajni igrači igrali su nekada davno i nezasluženo su u drugom planu. Jeste teniski razvoj krenuo od ''Open ere'' ali igrao se tenis i prije i bilo je takođe sjajnih igrača.

Jedan od najvećih u svom vremenu bio je i Francuz Anri Koše. Anri Koše rođen je 1901. godine u Vilerbanu u Francuskoj. Tenisom se bavio čak do svoje 57. godine. Međutim, samo je šest godina bio profesionalac a ostatak karijere je bio dio amaterskog tenisa.

U vrijeme njegovog najvećeg uspona, Francuska je počeka parirati Velikoj Britaniji. Bilo je gotovo nevjerovatno da neko uzme Vimbldon a da nije Britanac. To je tako bilo 50ak godina i samo su po dvije titule uzeli Australci i teniseri iz Novog Zelanda. Ali onda je u drugoj polovini 20-ih, krenuo prodor Francuza, predvođen sa ''Četiri Musketara''.

Musketari su bili Koše, Brunjon, Borotra i Lakost. Anri Koše se isticao jer je bio sjajan igrač. Igrao je jednoručni bekend i to je bio njegov omiljeni udarac. Uspio je da osvoji sedam Gren Slem titula u pojedinačnoj konkurenciji. Četiri puta uzimao je Rolan Garos, dva puta Vimbldon i jednom US Open. Australiju nije osvojio jedino od Gren Slemova i to samo zato jer nikada nije ni igrao. Valja podsjetiti da je u to vrijeme bilo gotovo nemoguće otići na Australijan Open. Na kraju krajeva, veliki Bjorn Borg igrao je 50 godina poslije Košea pa je samo jednom igrao na Australijan Openu.

Pored titula u pojedinačnoj konkurenciji, Koše je ostvojio i pet Gren Slem titula u dublu te još tri u mješovitim parovima. U karijeri je osvojio čak 90 titula. Ono što je zanimljivo jeste da se bavio i jednim drugim sportom. Igrao je hokej na ledu, baš kao još jedan Gren Slem šampion. Jaroslav Drobni je bio i svjetsko šampion u hokeju sa Čehoslovačkom a kasnije je prebjegao te kao državljanin Egipta, osvojio je Vimbldon. To je i dan danas jedini Gren Slem trofej za neku državu iz Afrike. Koše baš nije bio toliko dobar u hokeju kao Drobni, ali zato ga je mnogo nadmašio kada je tenis u pitanju. Za svoje zasluge od 1976. godine, Koše se nalazi u teniskoj kući slavnih.

Foto: Gerty Images