XS
SM
MD
LG

Počinje Svjetsko prvenstvo za odbojkaše

Utakmicama Italija – Japan i Bugarska – Finska danas počinje Svjetsko prvenstvo za odbojkaše u Italiji i Bugarskoj.

Foto: ossrb.org

Najbolje 24 selekcije svijeta boriće se u devet gradova u ove dvije države i to šest u Italiji i tri u Bugarskoj.  Domaćin na Apeninskom poluostrvu ima veliki motiv da se, prvi put nakon 1998. godine, domogne medalje, a Bugari to nisu uradili od šampionata svijeta 2006. godine. Titulu brane Poljaci, a Brazilci žele da četvrti put na zadnjih pet prvenstava slušaju svoju himnu na kraju takmičenja.  Sistem je takav da će se tri faze igrati po grupama, tako što će četiri najbolje selekcije iz grupa oformiti nove četiri grupe,  a zatim će pobjednici tih grupa i dvije najbolje drugoplasirane oformiti dvije grupe sa po tri ekipe i po dvije najbolje iz tih grupa idu u polufinale.

Grupa A se igra u Firenci, a samo prvi meč između Italije i Japana se igra u Rimu.  Pored te dvije selekcije tu će igrati i Argentina, Belgija, Slovenija i Dominikanska republika. Domaćin je najveći favorit, a kandidati za prolaz dalje su Argentina, Slovenija i Japan. Bugarski grad Ruse ugostiće reprezentacije Brazila, Kanade, Francuske, Egipta, Kine i Holandije i ovdje će biti mnogo neizvjesnije, gdje svaka selekcija ima šanse za prolaz dalje, s tim da su Brazilci i Francuzi najveći kandidati za prve dvije pozicije.

Ljubiteljima sporta u Srbiji, posebno navijačima „Crvene zvezde“ grad Bari je lijepom sjećanju, a tu tradiciju mogu nastaviti i odbojkaši Srbije. Tim Nikole Grbića, nakon priprema na Palama, spreman odlazi na planetarni šampionat i igraće u veoma jakoj grupi, gdje se vjerovatno već unaprijed znaju četiri ekipe koje idu dalje. Sjedinjene Američke Države, Rusije, Australija i Srbiji su te četiri, a Tunis i Kamerun će teško do iznenađenja.  U Varni će biti najinteresantnije sa veoma jakim ekipama poput domaćina Bugarske, zatim Poljske, Irana, Kube, Finske i Portorika.  Druga runda će se igrati u Sofiji, Bolonji, Asađu i Varni, a treća runda i borbe za medalju u Torinu i zanimljivo je da će Rim biti domaćin samo prve utakmice na šampionatu.

Nakon današnja dva meča slijedi pauza do 12. septembra kada i ostale selkcije počinju takmičenje. Što se tiče ranijih prvenstava najtrofejniji su Rusi (nasljednici Sovjetskog saveza) sa 12 medalja, od toga šest zlata, zatim Brazil sa tri zlata, koliko ima i Italija.

Mečevi reprezentacije Srbije:

12.09. u 20:30h

Srbija – SAD

13.09. u 20:30h

Srbija – Kamerun

15.09. u 17h

Srbija – Tunis

16.09. u 20:30h

Srbija – Australija

18.09. u 20:30h

Srbija – Rusija