XS
SM
MD
LG

Sarajevo bolje od Širokog

Fudbaleri Sarajeva su u derbi susretu 11. kola Premijer lige BiH rezultatom 1:0 na Koševu savladali Široki Brijeg. Nakon vezanih pobjeda nad ekipama Tuzla sitija Krupe, fudbaleri Sarajeva večeras su na prvom mjestu na tabeli Premijer lige BiH dočekali Široki Brijeg.

Bordo tim je u susret ušao kao favorit, ali izabranici Husrefa Musemića imali su pred sobom težak zadatak, s obzirom na to da su igrali sa Širokim Brijegom, koji je promjenom trenera i dovođenjem Goce Sedloskog zaigrao dosta bolje i sigurnije.

Širokobriježani danas nisu mogli računati na Bliborka, Matića i Čabraju, ali od prve minute susreta sa Sarajevom pokazali su da će biti dosta tvrd orah za trenutnog lidera na tabeli.

Gosti su izašli jako visoko u presing, te su onemogućili Sarajevo u pokušajima da igra svoj karakteristični fudbal sa laganim prenosom lopte kratkim pasovima. Stoga nije iznenađenje da Bordo tim nije imao previše šansi u ranoj fazi utakmice, a gosti su dva puta prijetili kada je Dražen Bagarić bio u šansama. 

Prvi put je Bagarić šutirao direktno u golmana Sarajeva nakon što je ovaj pogriješio, a drugi put nije uspio sa vrha šesnaesterca uputiti udarac već je kombinovao sa saigračima dok im odbrana Sarajeva nije uzela loptu.

Na drugoj strani, Sarajevo je iz prve prave šanse stiglo do pogotka. Rahmanović je proigrao Pidru, ovaj je sjajno centrirao, a Benjamin Tatar kojeg gosti nisu adekvatno pokrili glavom je pogodio mrežu gostujućeg tima u 29. minuti. Omogućio je ovaj pogodak Sarajevu da zaigra malo komotnije, jer je i visok presing gostiju blago otupio, pa je Bordo tim lakše iznosio loptu ka protivničkoj polovini i samim tim djelovao sigurnije.

 

Ipak, to je šansom rezultiralo tek u drugoj minuti sudijske nadoknade, kada je Amar Rahmanović sjajnim udarcem sa distance na veliki ispit stavio Bandića. Ipak, golman gostiju je uspio odbraniti. Na drugoj strani, najbolju šansu je imao Eliomar, čiji je udarac sa distance lijepo uhvatio Kovačević.

Nije meč bio puno sadržajniji ni u drugom dijelu, tvrda igra na sredini terena bez puno prilika je karakterisala i nastavak meča, a Sarajevo je dobru propustilo u 52. minuti.  Velkoski je proigrao Ahmetovića, ovaj je krenuo ka golu gostiju i šutirao, ali Bandić mu je dobro zatvorio ugao i izbacio loptu u korner. Bilo je to vjerovatno najbolje što je Sarajevo napravilo u drugom dijelu susreta, jer je Musemić već u 60. minuti povukao Amara Rahmanovića, koji je rano dobio žuti karton te je Musemić odlučio poštediti ga i sačuvati za naredne utakmice.

Sarajevo je u narednom periodu počelo polako prepuštati kontrolu sredine terena gostima, koji su sve ozbiljnije prijetili golu Vladana Kovačevića. Iako nisu bilježili prevelik broj udaraca ka golu, sve su češće uspijevali dobiti loptu u opasnim zonama. Nakon jednog prekida, Kovačić je šutirao ka golu Sarajeva, no uz određene probleme Vladan Kovačević je uspio uhvatiti tu loptu. U vrlo teškoj i tvrdoj završnici utakmice, fudbaleri Sarajeva su mogli u 86. minuti osigurati svoj trijumf, no Emir Halilović je promašio veliku šansu kada je izašao u situaciju 1 na 1 sa golmanom gostiju. Bandić mu je odbranio.

Na drugoj strani Dupovac je spasio jednu ozbiljnu situaciju pred svojim golom, a odbrana Sarajeva nije idealno reagovala. Strašno loše je ofanziva Sarajeva reagovala i u prvoj minuti sudijske nadoknade, kada je Halid Šabanović šutirao iz teške pozicije direktno ka golu gostiju umjesto da doda loptu svojim saigračima.

FK Sarajevo - NK Široki Brijeg 1:0

Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo Gledalaca: 3000 Sudija: Dragan Petrović (Banja Luka) Golovi: 1:0 -  Tatar (29) Žuti kartoni: Rahmanović, Kovačević (Sarajevo), Ćorluka, Kovačić, Kožul, Marković (Široki Brijeg)

FK Sarajevo: Kovačević, Hebibović (78. Šabanović), Pidro, Mujakić, Dupovac, Stanojević, Adukor, Rahmanović (60. Halilović), Velkoski, Tatar, Ahmetović (74. Handžić)

NK Široki Brijeg: Bandić, Ćorluka (58. Popović), Marković, Barišić (46. Begonja), Perković, Kovačić, Babić, Kožul, Kvesić (69. Jurić), Eliomar, Bagarić

 

Sarajevo - Široki


GOŠK 0 : 0 Čelik
Željezničar 0 : 0 Sloboda
Zrinjski 1 : 0 Mladost
Zvijezda 09 0 : 0 Radnik
Sarajevo 1 : 0 Široki Brijeg
Tuzla Siti 2 : 1 Krupa
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 11 7 3 1 24
2 Željezničar 11 6 4 1 22
3 Zrinjski 11 7 1 3 22
4 Sloboda 11 5 3 3 18
5 Široki Brijeg 11 4 5 2 17
6 Radnik 11 3 5 3 14
7 Čelik 11 3 5 3 14
8 Krupa 11 2 5 4 11
9 Tuzla Siti 11 3 2 6 11
10 Mladost 11 2 4 5 10
11 GOŠK 11 1 4 6 7
12 Zvijezda 09 11 0 5 6 5