XS
SM
MD
LG

Bolest jača od Krkića

Bojan Krkić je prije desetak godina bio jedan od najvećih svjetskih talenata, bio je “novi Mesi”.

Danas, sa samo 27 godina, za mnoge je “bivši” igrač, jedan od mnogih koji nikada nisu do kraja iskazali svoj talenat.

Prošlu sezonu je proveo u Alavesu, prilično nezapaženo, a kao nekadadašnja nada Barcelone i španskog fudbala prešao je put i kroz Romu, Ajax, Stoke, Mainz…

Zašto nikada nije postao “novi Messi” objasnio je u intervjuu za “Guardian”.

“Godinama, praktično od početka ozbiljne karijere imam zdravstvene probleme, patim od anksioznosti. Nekome ko ima taj problem srce lupa hiljadu otkucaja u minutu, ja sam osjećao malaksalost, nervozu, neobjašnjiv strah, napad panike…”, kazao je Krkić.

Sve je počelo kada je imao nepunih 17…

“Pošao sam na Svjetsko prvenstvo za igrače do 17 godina, niko nije znao za mene. Kada sam se vratio sve se promijenilo. Nisam mogao da izađem na ulicu, ljudi su me zaustavljali, nekoliko dana kasnije debitovao sam za Barcu u šampionatu, zatim u Ligi šampiona, dao sam prvi gol, u februaru 2008. pozvan sam za reprezentaciju Španije…. Sve se dogodilo prebrzo”, kaže Krkić.

Prvi put je osjetio da nešto nije u redu kada je trebalo da igra za Španiju protiv Francuske…

“Bilo je sve u redu dok nisam ušao u svlačionicu, pred utakmicu. Odjednom sam postao uplašen, bolestan, malaksao… Nisam mogao da igram…”.

O svom problemu je obavijesti selektora Luisa Aragonesa, direktora Fernanda Jera, ljude iz Barcelone…

“Htjeli su da me pozovu da idem na Evropsko prvenstvo 2008. Rekao sam im da ne mogu, jednostavno ne mogu. Bio sam pod terapijom, nisam se osjećao dobro. Imao sam podršku i nacionalnog tima i Barcelone. Karlos Pujol  mi je rekao da će biti uz mene u svako doba. Nekoliko dana kasnije pojavio se naslov u medijima: ‘Španija pozvala Krkića, Krkić odbio’. Bio sam šokiran i utučen”, sjeća se Krkić.

Vremenom je, kaže, naučio da suzbije probleme koji nisu nestali i koji su usporili, pa i “uništili” njegovu karijeru…

“Ja sam ponosan na sve što sam uradio. Sa 18 godina osvojio sam Ligu šampiona, igrao u velikim klubovima…. To što me neko nazvao ‘novim Messijem’ ne znači ništa. Ja još uživam u fudbalu i ne namjeravam da prestanem da ga igram. Jer, trofeji nisu najvažniji. Najvažniji je osjećaj ispunjenja, sjećanje na lijepe trenutke, životno iskustvo koje stekneš… Fudbaleri se zaborave, samo oni najbolji se pamte. To je realnost, koja nije dobra, ali tako je…”, rekao je Krkić.

Bojan Krkić