XS
SM
MD
LG

Olimpijski duh u dva grada

Evropski omladinski olimpijski festival istorijski je događaj, a dolaskom plamena mira vraćaju se olimpijske vrijednosti i duh u Sarajevo i Istočno Sarajevo, izjavio je danas predsjednik Koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta Јozef Liba.

Pres-centar EЈOF-aFoto: SRNA

Liba je podsjetio da su ostala još dva dana do ceremonije otvaranja EЈOF-a 2019 i naglasio da, iako je veliki dio posla urađen, mnogo toga ostaje da se uradi.

On je na konferenciji za novinare povodom otvaranja pres-centra EЈOF-a istakao da ova manifestacija označava istorijski trenutak za Istočno Sarajevo i Sarajevo, ali i za Evropski olimpijski komitet.

Direktor EЈOF-a Senahid Godinjak rekao je da će među ukupno 1.600 gostiju biti i 29 predsjednika nacionalnih olimpijskih komiteta, te da je za EЈOF 2019 akreditovano ukupno 412 novinara, od kojih je 75 iz inostranstva.

On je istakao da će EЈOF-u prisustvovati više od 200 VIP gostiju, među kojima će biti i premijeri iz regiona, navodeći da je potvrđen dolazak premijera Makedonije Zorana Zaeva.

Godinjak je naveo da su juče u Istočno Sarajevo i Sarajevo počele da stižu delegacije na ovu manifestaciju koja će okupiti sportiste iz 46 zemalja.

"Tehnički delegati su rekli da su borilišta spremna sto odsto i da su idealni uslovi za pripreme staza zbog čega očekujemo i svjetske rezultate", rekao je Godinjak.

Potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić istakao je da današnje zvanično otvaranje pres-centra predstavlja samu završnicu odbrojavanja do početka EЈOF-a 2019.

Kvesić je istakao da se u početku činilo da je nemoguća misija organizovati ovako veliki događaj, ali da su Istočno Sarajevo i Sarajevo pokazali da je itekako moguće kada rade zajedno.

Predstavnici gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo Elvir Hadžiahmetović i Natko Sudžuka izrazili su zadovoljstvo što se BiH svijetu i Evropi predstavlja u najboljem organizacionom smislu.

Sudžuka je zahvalio svim institucijama u BiH koje su pomogle da EЈOF 2019 bude organizovan na najbolji mogući način.