XS
SM
MD
LG

Sarajevo pregazilo Široki

Sarajevo - Široki, finale Kupa BiH, prva utakmica, 3:0

Fudbaleri Sarajeva rezultatom 3:0 su savladali Široki Brijeg u prvoj finalnoj utakmici Kupa BiH, čime su došli na prag novog naslova.

Fudbaleri Sarajeva i Širokog Brijega danas su odigrali prvi finalni susret Kupa BiH u lijepom ambijentu stadiona Koševo, koji je konačno bio popunjeniji nego inače.

Sarajevo je u utakmicu ušlo kao favorit, ali svakako je Široki Brijeg imao razlog za optimizam na osnovu forme iz posljednjih duela koje je ovaj tim odigrao. Duel Sarajeva i Širokog Brijega svakako je u javnosti okarakterisan duelom dvije najbolje ekipe proljetnog dijela sezone u Premijer ligi BiH.

Oba tima su u utakmicu ušla sa određenim taktičkim i formacijskim promjenama, ali Sarajevo je mnogo bolje ušlo u meč i pokazalo je u ranoj fazi mnogo više.

Igrala se 9. minuta kada je nakon nekoliko polušansi Sarajevo svoju prvu pravu uspjelo realizovati. Ahmetović je odložio loptu do Hebibovića, ovaj je ubacio ka Rahmanoviću, a Rahmanović je savladao nemoćnog Bilobrka.

Nastavilo je Sarajevo i nakon ove šanse sa boljom igrom, a u 21. minuti je trebalo doći do novog gola. Tačnije, došlo bi da Rahmanović nije promašio skoro nemoguće poslije dodavanja Benjamina Tatara. Sa samo nekoliko metara je promašio cijeli okvir gola.

Ipak, Sarajevo je stiglo i do drugog gola u prvom dijelu susreta. U 39. minuti Rahmanović je dodao Kapiću, a ovaj je predriblao Bernarda Matića te zahvaljujući nešto lošijoj intervenciji Luke Bilobrka trese mrežu gostiju.

Jedina šansa koju su Širokobriježani imali u prvom dijelu bila je pokušaj sa distance Stipe Jurića koji nije bio precizan, dok je Sarajevo moglo biti izuzetno zadovoljno načinom na koji su se stvari odvijale do poluvremena.

Iako je Široki Brijeg na poluvremenu napravio dvije promjene, Sarajevo je nastavilo sa dobrom igrom i u drugom dijelu, a Amar Rahmanović je promašio ogromnu priliku da riješi susret na otvorenju drugog dijela. Sa samo nekoliko metara je šutirao vanjskim dijelom lijeve noge direktno u golmana Luku Bilobrka.

Nastavak drugog dijela nije ponudio Bog zna kakva uzbuđenja, jer je došlo vjerovatno do blagog svjesnog povlačenja fudbalera Sarajeva, ali su i gosti zaigrali puno ofanzivnije. 

Najveći dio drugog dijela prošao je u kontroli sredine terena od strane Širokog Brijega, ali rijetko su gosti dolazili u poziciju da ugroze golmana Sarajeva Vladana Kovačevića.

U 69. minuti imali su jednu dobru šansu, ali Jurić nakon odličnog ubačaja glavom šutira preko gola golmana Sarajeva Vladana Kovačevića.

U 81. minuti ponovo je Jurić mogao do pogotka. Bilobrk je dubinskom loptom tražio Jurića, pogriješio je Lazić, a da Jurić ne dođe u veliku priliku pobrinuo se Vladan Kovačević, koji je istrčao i izbacio loptu prije napadača gostiju.

Odmah je Sarajevo moglo do gola, ali ubačaj sa lijeve strane prema Rahmanoviću bio je prejak i Rahmanović nije stigao loptu.

Do kraja su gosti imali još jednu šansu, nakon kornera je šutirao Marić, ali je ponovo oprezan bio Kovačević, koji je dobro intervenisao. Na drugoj strani je Aladin Šišić pogodio spoljnji dio mreže.

Širokobriježani su u finišu imali nekoliko šansi, ali je onda u posljednjoj minuti nakon kontranapada Nihad Mujakić pogodio za 3:0 i konačan rezultat meča.

FK Sarajevo - NK Široki Brijeg
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 7500
Sudija: Dragan Petrović (Banja Luka)
Strijelci: 1:0 - Rahmanović (9), 2:0 - Kapić (39), 3:0 (90+3)
Žuti kartoni: Bagarić, Jurić, Marić (NK Široki Brijeg)

FK Sarajevo: Kovačević, Hebibović, Halilović (88. Dupovac), Lazić, Mujakić, Stanojević, Crepulja, Rahmanović, Kapić (74. Velkoski), Tatar, Ahmetović (80. Šišić)

NK Široki Brijeg: Bilobrk, Ćorluka, Marković, Barišić (46. Ćorić), Matić, Kovačić, Hrkać (46. Marić), Enin, Babić, Jurić, Bagarić (70. Stanić)