XS
SM
MD
LG

Teodora - vladarka na tatamiju

Teodora Božović, džudistkinja zvorničkog "Srpskog sokola"

Dok dolazi na zakazani razgovor, krhka brineta graciozno korača, kao da je svakog trenutka spremna da kroči na modnu pistu i tamo zablista. Ali, Teodoru Božović svi putevi vode samo na jedno mjesto - na tatami gdje ova mlada i odvažna Zvorničanka već godinama niže najsjajnija odličja.

Teodorin otac, džudista Dragan Božović, nosilac crnog pojasa VI DAN, na ćerku je prenio ljubav prema ovoj borilačkoj vještini.

"Moja ljubav prema ovom sportu datira iz najranijeg djetinjstva. Kažu da sam i prohodala na tatamiju, na treninzima na koje me je tata vodio, tako da je bilo neminovno da i ja krenem njegovim putem. Naravno, ozbiljno bavljenje ovim sportom zahtijeva mnogo vremena, truda i odricanja, ali kada se nešto voli, ništa nije teško“, kaže Teodora.

O svojim uspjesima na mnogobrojnim takmičenjima, članica zvorničkog Džudo kluba „Srpski soko“, priča s ponosom.

"Džudo treniram vec 13 godina i nosilac sam crnog pojasa I DAN. Pored medalja i priznanja na brojnim takmičenjima u zemlji i regionu, osvajala sam prvenstva RS u pionirskoj, kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, a drugi put u karijeri sam prvakinja BiH u juniorskoj konkurenciji. Članica sam reprezentacije BiH. Učestvovala sam na EYOF-u u Tbilisiju 2015. godine, kao jedina djevojka iz BiH u ovom sportu, i to ujedno smatram svojim najvećim uspjehom. Naravno, moj sportski put  bi bio mnogo teži da nemam bezrezervnu podršku svoje porodice, a posebno oca Dragana, koji je aktivan takmičar u veteranskoj konkurenciji, a ujedno i moj trener", ističe Božovićeva.

Teodora Božović i Vasilije Vujičić, juniorski prvaci BiH u džudou

Teodora Božović je prije par dana, svojoj zbirci medalja i priznanja, pridružila jos jedno. Na prvenstvu Bosne i Hercegovine za juniore i mlađe pionire, drugi put u karijeri, okitila se zlatom i titulom juniorske prvakinje.

"Pripreme za ovogodišnje državno prvenstvo u Vitezu, na kojem sam osvojila zlatnu medalju, nisu bile naivne, jer od oktobra prošle godine studiram u Novom Sadu, na Fakultetu tehničkih nauka, pa mi je bilo nezgodno da sve uskladim, ali dobra organizacija i pomoć mojih drugara iz novosadskog Univerzitetskog kluba "Slavija" su mi dosta pomogle. Do zlata sam došla pobijedivši u tri borbe maksimalnim rezultatom, iponom. U polufinalu sam pobijedila Irmu Bašović iz sarajevske "Bosne", a u finalu Saru Marić, članicu "Mladosti" iz Kotor Varoši. Osvajanjem titule juniorske prvakinje BiH sam se plasirala na Balkansko prvenstvo za juniore, koje će biti održano početkom juna u Zvorniku,  a na kome se nadam dobrom plasmanu“, ističe mlada Zvorničanka, ponosna što će se za medalju balkanske prvakinje boriti pred svojim sugrađanima.

Na kraju, Teodora je imala i posebnu poruku.

„Iskoristila bih priliku i da se zahvalim Ognjenu Pavloviću, sportskom direktoru Džudo kluba “Srpski soko“, koji je nama i našem sportu maksimalno posvećen i pomaže nam da ga promovišemo na najbolji mogući način, kako džudo i zaslužuje. Sportski pozdrav svim ljubiteljima džudoa i čitaocima portala sportdc.net“.