XS
SM
MD
LG

IDEALNI TIM FK SLAVIJA: Zoran Kokot debitovao sa šesnaest godina

Zoran Kokot, još je jedan miljenik Slavijinih ''sokolova''. Svojim golovima mnogo puta donio je radost navijačima najuspješnijeg kluba iz Istočnog sarajeva. Prve fudbalske korake napravio je u OFK Kasindo, za koji ga vežu lijepe uspomene.

- Bio je to period kada je u našem fudbalu vladao entuzijazam. Rat se završio i sve je krenulo iznova. Kao dječak sam maštao da budem fudbaler, a tu ljubav je u našoj tadašnjoj ekipi podgrijavao čika Gavro Erić, koji nam je bio kao otac i majka. Kao stariji kadet otišao sam u Slaviju i sa 16 godina debitovao za prvi tim – prisjeća se Kokot.

U Slaviji je do izražaja došao u sezoni 2006/2007 kada plavo-bijeli izborili plasman u tadašnji Intertoto kup, svoj prvi evropski nastup. Iako je u toj sezoni postigao 11 golova, nije zaigrao evropske utakmice.

- Imali smo odličnu ekipu. U zadnjem kolu izgubili smo u Tuzli (3:1), gde sam postigao pogodak i izgubili drugo mjesto na tabeli, ali i nastup u kvalifikacijama za tadašnji kup UEFA. Tada nas je vodio Milomir Odović, koji je sjajno posložio ekipu i unio pozitivnu energiju u svlačionicu. Nisam igrao u Intertoto kupu pošto sam tog ljeta otišao u Kanadu, gdje sam odigrao jednu sezonu za Srpske beli orlove i onda sam se vratio u Slaviju – kaže Kokot.

Povratak među ''sokolove'' bio je pun pogodak. Slavija je odigrala svoju najbolju sezonu u Premijer ligi BiH. Nakon jesenjeg dijela bio je drugi strijelac Premijer lige sa 9 golova. Ispred njega bio je njegov klupski kolega Darko Spalević.

- Gajili smo napadački fudbal i imali ekipu, koja je, kasnije se pokazalo, imala evropski kvalitet. Spalević je bio najbolji igrač lige i mnogo sam naučio igrajući s njim u tandemu. Slavija je prvenstvenu trku završila na drugom mjestu uz pehar pobjednika Kupa BiH – ponosno priča Kokot.

Ali, ni tada nije otišao sa Slavijom u Evropu. Dobre igre bile su preporuka da se preseli u Belgiju.

- Otišao sam u Beveren i imao jednu sezonu iz snova, ali je u narednoj došlo do fuzije Beverena i Vaslanda, pa sam kao prekobrojan stranac morao pakovati kofere. Ali, stekao sam ogromno iskustvo igrajući za klub u kome su se afirmisali Jaja Ture, Ebue i mnogi drugi vrhunski igrači. Moram se pohvaliti i da sam ušao u istoriju kluba kao strelac zadnjeg kola za Beveren prije fuzionisanja kluba. Bilo je to 2. maja 2010. godine i svake godine me pozivaju iz Belgije na obilježavanje značajnijih datuma iz klupske istorije. Za mene je to velika stvar – rekao je Kokot.

Opet se vratio u Slaviju, ali se nije dugo zadržao. Otišao je u Iran, gde mu se desio najlepši trenutak u životu.

- U Iranu sam proveo skoro dve godine. Imao sam dobre uslove, ali tog perioda ću se sećati po najlepšem događaju u mom životu. Tamo mi se rodila kćerka Klara. Ne smijem nikako da zaboravim da naglasim da su mi ona i supruga Biljana najveća podrška – istakao je Kokot.

Uslijedio je period u kojem je bio na relaciji Slavija – Olimpic –Slavija.

- U tom periodu nisam bio na nivou, ali sam imao iskustvo da predvodim svoju ekipu. Iako nisam imao zavidan golgeterski učinak bio sam najbolji strijelac Slavije – zaključio je Kokot, kojeg je Safet Sušić 2010. godine pozvao u reprezentaciju BiH za prijateljsku utakmicu sa Poljskom, ali nije debitovao. Dvije godine kasnije proglašen je za najboljeg fudbalera Republike Srpske.

Kokot je uspješno nosio i drfes Željezničara sa kojim je igrao evropske utakmice i zadobio povjerenje navijača golom protiv Ferencvaroši. Uslijedile su epizode u Mladosti iz Podgorice s kojom je osvojio naslov prvaka, potom u Vitezu, Zvijezdi iz Gradačca i Travniku.

Na kraju vratio se u Slaviju, gdje je okončao karijeru, a u oproštajnoj utakmici upisao se u strijelce i svom timu obezbijedio opstanak u Prvoj ligi Republike Srpske.

Kokot se trenutno nalazi u Kanadi, gdje radi kao trener mlađih selekcija u fudbalskoj akademiji FC Fogo.

- Zadnjih mjesec dana naš rad je poremetila ''korona'' i žao mi je što ovaj period nisam kući sa svojom porodicom. Svima u mom gradu poručujem OSTANITE KUĆI i pozdravljam svoje saigrače i navijače, meni najdražeg kluba, Slavije – rekao je Kokot. 


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8