XS
SM
MD
LG

Velež pokazao jedinstvo

Feđa Dudić

Feđa Dudić se u razgovoru za Velež TV dotakao raznih tema. On je govorio o tome koliko se Rođeni pridržavaju uputa i programa individualnih treninga koji je za njih pripremio stručni štab.

 Također, bilo je riječi o nastavku treniranja i sezone, smanjenju plata igračima, koliko je ovaj period imao psihološkog uticaja na igrače i kako će izgledati treninzi po povratku normalnijim uslovima.

- Nadam se da će ovo što brže stati. Nadam se da će ovo poboljšanje u zadnje vrijeme biti poboljšanje u svim sferama. Kada je riječ o treninzima, sigurno da će nam trebati tri sedmice da bi normalno počeli trenirati i da bi se vratili u status u kojem smo bili prije svega. Ranije se nismo sreli s ovim situacijama, ali sigurno da je dosta toga do individualnog pristupa igrača i njihovim treninzima. Sigurno je da svi neće biti dovoljno spremni. Nije isto kada igrači odu na pauzu na zimu i pauza koja traje sada od 8. marta, jer kada odete na zimsku pauzu vi znate kada se vraćate sa treninzima i kada kreću pripreme, a sad mi ništa sigurno ne znamo. Jučer smo dobili datume, a ni to nije potvrđeno, tako je kako je. Kritična situacija je za sve posebno u fudbalu BiH-a. Nadam se da ćemo uspješno izaći ovih problema, rekao je Dudić te govorio o kontaktima sa upravom Veleža i igračima:

- Svakodnevno smo u kontaktu sa upravom prije svega, sa direktorom klubom. Svaki dan smo na telefonu i to po nekoliko puta. Srećem se sa svima njima. Sa igračima smo u svakodnevnim kontaktima i gledamo kako oni treniraju. Pokušavamo i eksperimentišemo da što spremniji dočekamo nastavak sezone. Ono što nama pošalju igrači oni se pridržavaju mjera opreza, a dok se ne vidimo svojim očima ne možemo reći sa sigurnošću. Individualni treninzi nisu isto što timski treninzi, treninzi sa loptom. Napredak je težak sa indivudalnim treningom jer nema duela, nema protivnika, nema nekog da te gura preko granica mogućnosti, ali dok ih ne vidimo na zelenom terenu ne možemo reći kakvi ćemo biti.

O smanjivanju plaća?

- Moram reći da je zaista pokazana solidarnost od svih zaposlenika kluba, stručnog štaba i igrača. Momci su potpisali za mjesec mart oko 50% svoje plate, to je jako važno naglasiti. Kod nas su plate takve gdje možete normalno živjeti i kada se odreknete pola svoje plate, sigurno da su morali više razmišljati šta će i kako će. To je bio potez za svaku pohvalu. Drugi klubovi nisu javno ništa objavili. Niko ne objavljuje šuti se i ne poduzima ništa, a dugovi se gomilaju, a dug će se morati vratiti.

Mogući nastavak sezone?

- Probaćemo da u prvim grupnim treninzima vratimo osjećaj igračima sa loptom, jer sve ovo što rade rade na suho. Vjerujte dojadilo je meni gledati koliko oni trče, a ne meni. Baziramo se na tom osjećaju pa ćemo se bazirati na to. Mormao biti obazrivi, nećemo dati velik fizički tempo. Vidjet ćemo na prvim treninzima u kakvom smo stanju. Više je na pshiloškom nivou ovo sve uticalo nego na fizičkom. Ovo je ljubav. Oni svi ovo vole i rade to iz ljubavi. Svi mi treniramo da bi se takmičili za nešto. Ovo kad pogledam i kad čujem, zdrastvena situacija je najbitnija, ali kada klub želi odustati od takmičenja, a da ne spomene zdrastvenu situaciju, zapitam se za šta se takmičimo? Zašto sve ovo radimo?

Za kraj Dudić je pozdravio sve navijače Rođenih.

- Ovom prilikom pozdravljam sve navijače Veleža. Nadam se da ćemo se mi vratiti što prije na teren. Po ovome makar da nas gledaju preko televizije, jer svakako da je zdravlje najbitnije i njihov život će biti lagodniji kada budu pratili život. Sada čitamo samo brojke umrlih i zaraženih, ako Bog da da se što prije vratimo na stadion i da ostvarimo što bolje rezultate.


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8