XS
SM
MD
LG

Petrović: Nije bila pauza godinu dana, pa da svi zaborave da trče

Fudbaleri Radnika polako privode kraju prvu sedmicu priprema za novu sezonu Premijer lige Bosne i Hercegovine. Trener Radnika, Slavko Petrović, u razgovoru za Oslobođenje govori da njegova ekipa radi po planu i da dugačka pauza nije ostavila previše traga na njegovim igračima.

- Na moje igrače pauza nije ostavila velikog traga, oni su pojedinačno trenirali, a mi smo ih nadgledali. Normalno, ekipni trening je ekipni trening. Počeli smo sa pripremama u petak, odradili u petak jedan trening, subotu dva, nedjelju ponovo jedan i sada smo počeli sa onim redovnim ciklusom treninga, svaki dan dva treninga od ponedjeljka do petka, subota utakmica, nedjelja regeneracija. Tako će biti do 9. jula kada idemo na pripreme na Zlatibor. Nadam se da ćemo moći otići i da neće zatvoriti granica prema Srbiji, tamo je dosta ekipa i iz BiH, Krupa, Zrinjski, Borac... Tamo ćemo imati dobre uslove, dobre protivnike. Poslije toga se vraćamo, ostaju dvije nedjelje da osvježimo ekipu, da dobiju eksplozivnost, brzinu, i da spremno uđemo u prvenstvo. Vidi se da su igrači željni fudbala, zaista je dobra atmosfera na treningu, rekao je za Oslobođenje Slavko Petrović.

Poznato je od ranije da je Petrović trener koji ne voli previše prijateljske utakmice i da ih posmatra kao čokoladu koja se daje djetetu za nagradu kada odradi nešto dobro.

- Ja nisam ljubitelj odigravanja utakmica jednom za drugom. Ja radim po njemačkom sistemu gdje treniraš od ponedjelja do petka, pokušavaš da te deficite otkloniš i onda kao čokolada za naporan rad dođe utakmica u subotu, nedjelja regneracija i onda ispočetka. Ja ću imati šest utakmica, dvije prije Zlatibora, tri tamo i jednu generalku. To je sasvim dovoljno i poslije velike pauze koja ova. Ja vidim i kako se igrači ponašaju na treningu. Mi prijepodne radimo atletiku, poslijepodne više sa loptom. Vidim ja da igračima fali lopta, povratak na veliki teren, promjene i sve ostalo. Ja sam i tokom pauze ranije rekao da smo mi spremni i da onog momenta kada Savez kaže da se igra, mi kroz dvije sedmice možemo početi igrati. Ja mislim da je šest nedjelja priprema sasvim dovoljno, šest utakmica isto tako. Mi ćemo ući sigurno kvalitetno. One ekipe koje ništa tokom pauze nisu radile, e njima će biti problem, njima će trebati i osam nedjelja priprema i deset utakmica, jer su oni izgubili sve. Ali, mislim da u BiH takvih ekipa nema. Svi su radili nešto individualno, preko nekog video linka, pulsometra koji mogu da se kontrolišu iz daljine i mislim da niko nije zapušten toliko da mu trebaju tri mjeseca da se vrate. Pauza nije bila godinu dana pa da svi zaborave da trče.

On ističe da je bilo nekih planskih odlazaka, ali da su neki igrači poput Mahira Karića, Slaviše Radovića ili Luke Bilobrka ipak bili neplanirani.

- Planski je bilo par prvih odlazaka, Bečelić koji je bio peti stranac, Plavšić koji nam je bio preskup, a nije standardan, Okić.. To je bilo planski. Ali, nije bilo planski da nam ode Karić, kojeg smo pokušali da zadržimo, međutim finansije su nam dale doznanja da mi to ne možemo platiti. Radović je u Njemačkoj, pokušaće tamo naći klub i ja se nadam da će on tamo završiti. To su dva neplanska odlaska. Nije bilo planski da nam ode golman, ali to je naš problem kojeg mi imamo sa finansijama i ne možemo da ih zadržimo. Ali, koliko vidim ni on ni Karić još uvijek nemaju nešto dogovoreno tako da možda postoji mogućnost da se još nešto dogovorimo. Mi smo sa potpisom Popare i Mekića dobili dva igrača nazad. Bilo je nekih osam odlazaka sveukupno, a pokušaćemo da dovedemo još 3-4 igrača, da napravimo dobru konkurenciju u timu i da imamo ekipicu koja neće upasti u borbu za opstanak. Momentalno nam fali jedan dobar špic, lijevi bek, fali nam štoper dodatno i nadam se da ćemo u sljedećih desetak dana moći da kompletiramo ekipu i da na pripreme krenemo sa kompletnom ekipom.

Dosta pažnje će ponovo biti poklonjeno mladim fudbalerima, pa je nekoliko omladinaca već prekomandovano u seniorski tim i tražiće svoje šansu.

- Mi imamo više mladih igrača kojima smo sada dali ugovor. Dali smo prvo junioru Nikiću za kojeg smatram da će napraviti dobru karijeru, jer je vrijedan i radan. Imamo starije kadete Šukilovića i Mitrovića koji sada prelaze u juniore, imamo mlađeg kadeta Cvijanovića koji prelazi u juniore i imamo Jovića koji je sada izašao iz juniora. Gledao sam nekako da sastavim ekipu gdje će trećinu činiti iskusni igrači, trećinu igrači u najboljim godinama i trećinu oni mladi igrači koji će dobijati šansu, manje ili više. Nama je u cilju da napravimo nekog igrača. Sigurno će i mladi igrači imati minutažu.

Posebno se Slavko Petrović osvrnuo na ideju da postoji u Premijer ligi ''zaštićeno godište'' koje bi bilo stalno na terenu.

- Vidio sam prijedlog da bi 90 minuta na terenu trebao da bude jedan mladi igrač. Mislim da je to loša odluka. Gledajte, zašto forsirati nekog mladog da bude devedeset minuta ako on nema kvalitet. Mislim da je dobro rješenje da trojica ispod 21 godine moraju biti u protokolu. Ali, ako želimo da poboljšamo bh. fudbal u kompletu onda moramo napraviti žešću konkurenciju. Ja sam prije 20 godina u Njemačkoj imao pravilnik gdje je jedan igrač morao da bude na terenu, i to nije doprinjelo ničemu. Prije 12 godina sam to isto imao u Mađarskoj, međutim to nije donijelo boljitak ni njihovom fudbalu. Sve dok nisu otvorili granicu i počeli više plaćati. Mladi igrač koji ima kvaltiet njega će svaki trener forsirat, ali bi bilo glupo forsirati nekog igrača koji to ne zaslužuje, a po tome zakonu mora. Niti jedan trener neće raditi protiv sebe i ne gurati mladog talenta. Ja ću i sada forsirati ove mlade igrače, ali ne mogu ja njega staviti recimo protiv Sarajeva da igra da izgubimo 6:0 i da mu tako ubijem svaku želju za fudbalom. Klinci će dobijati šansu na kašičicu, oni moraju da se grade kao fudbaleri. Ne može ništa na silu. A ako pogledamo transfere Radnika od recimo 2015. godine pa na ovamo vidjećemo da se jako vodilo računa o mlađim igračima i dok sam ja bio u klubu, a i poslije mene. Mi želimo da mladima damo šansu. Imamo mi tu igrača, i mali Motika je fenomenalno odigrao kod mene. Dosta mladih će prosperirati i ja se nadam da će u dogledno vrijeme oni napraviti pare kako sebi kroz dobar ugovor, tako i nama u klubu kroz obeštećenje.

Potom se Petrović dotakao i komšija iz Etno sela ''Stanišića'' koji su pokušali da uđu u prethodnu sezonu sa velikim brojem golobradih fudbalera.

- Najbolji primjer u čitavoj Evropi za mene po tome pitanju je Zvijezda 09. Oni su počeli samo da forsiraju mlade igrače i u 22 utakmice su osvojili osam bodova. I svi tih talenta koji su harali omladinskom ligom, koji su svakoga pobjeđivali odjedanput ih nema. To bi sigurno bio pogrešan put i ja mislim da je dosta trenera u BiH školovano i da oni znaju i šta je pedagog i kako treba postupati sa mladim igračem. Znate, mlad igrač ne zna da se štedi. On ide da 'izgine' i onda kada to uradi on uništi svoje receptore, ćelije i onda neko vrijeme od njega nemaš ništa. E zato, ti moraš minute da mu doziraš, normalno ko je zasluži. Jer ako je igrač mlad to ne znači da on mora igrati, on mora da se ponaša tako, mora da igra, da pokaže želju. Znamo svi da mora biti grešaka, jer da on u tim godinama ne pravi greške onda on ne bi igrao u Bosni i Hercegovini, nego bi igrao ko zna gdje. Mi radimo da ispravimo greške, da unaprijedimo igrače i svaki igrač kojeg unaprijedimo ili još bolje prodamo to je velika reklama za FK Radnik i za trenera koji radi u tom momentu, i za samog igrača.


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8